خبرگزاری شبستان- خراسان شمالی: «زبان فارسي در واقع جويبار پر فيضي از گنجينه عظيم مواريث فرهنگي ايرانيان و ملتهاي فارسي زبان است و براي ملتهاي ديگر نيز پديدهاي بسيار بزرگ و شكوهمند محسوب ميشود. زبان فارسي از گسترش واژگاني و ظرفيت تركيبپذيري برخوردار است، آهنگي گوشنواز، به هنجار و زيبا دارد و با تكيه بر خصوصيات واژگاني و تركيبي خود ميتواند هر بخشي از گستره معارف بشري را ارائه دهد و آن را بيان كند. ( بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضاي مجمع بين المللي استادان زبان فارسي در مورخه 16/10/74"
زبان و ادبیات فارسی مهمترین ذخیره فرهنگی ایرانیان و سند هویت مردمان این سرزمین است که با بیش از 110 میلیون سخنگو در جهان، زنده و بالنده بوده و ظرفیتی شگرف برای بین المللی شدن دارد.
در همین راستا این روزها نهمین همایش بین المللی انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی در خراسان شمالی به همت انجمن زبان و ادب فارسی در حال برگزاری است، در این همایش اساتید برجسته ای از 10 کشور از جمله افغانستان، پاکستان، ازبکستان، بنگلادش و هندوستان با هدف پاسداشت زبان و ادبیات فارسی گردهم آمده اند، با توجه به اهمیت این موضوع نظر تعدادی از این اساتید را درباره اهمیت زبان فارسی و جایگاه آن در کشورشان جویا می شویم.
*رواج بسیار کتاب های فردوسی، سعدی، حافظ و مولانا در بنگلادش
"محمد ابوالهاشم" از اساتید بخش زبان و ادب فارسی کشور بنگلادش که با عنوان مقاله "نمودار گسترش زبان و ادبیات فارسی با اقلیم دو جهان" در این همایش شرکت کرده است، با اشاره به تاثیرگذاری برگزاری اینچنین همایش هایی در ترویج زبان فارسی، گفت: در کشور بنگلادش ارتباط نزدیکی بین فرهنگ مردم و زبان فارسی وجود دارد.
وی افزود: وجود همین ارتباط نزدیک باعث شده تا این زبان از استقبال زیادی در بین مردم کشور ما برخوردار باشد.
استاد ابوالهاشم خاطرنشان کرد: هم اکنون کلمات بسیار زیادی در زبان فارسی وجود دارد که در زبان بنگلادشی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
وی مسلمان بودن دو کشور ایران و بنگلادش را از جمله دلایل گسترش این زبان دانست و گفت: کتاب های اساتید فارسی از جمله فردوسی، سعدی و حافظ و مولانا در کشورما از رواج بسیاری برخوردار است و خوانندگان زیادی دارد.
*راه اندازی مرکز تحقیقات زبان فارسی در اسلام آباد
"حمیرا شهباز" دیگر میهمان شرکت کننده در این همایش با عنوان مقاله "سهم دانشگاه ملی در تدریس زبان فارسی در پاکستان" نیز از نقش زبان فارسی در این کشور گفت و اظهار داشت: اکنون در کشور ما، ایران برای پاسداشت زبان فارسی رایزنی های بسیاری کرده به گونه ای که در اسلام آباد، مرکز تحقیقات زبان فارسی راه اندازی کرده است.
وی با اشاره به حمایت ایران از برگزاری همایش ها و کنفرانس هایی با عنوان زبان و ادبیات فارسی در کشور پاکستان، همین امر را باعث افزایش انگیزه شرکت در این همایش ها در دانشجویان این کشور دانست.
شهباز، به همکاری خوب خانه فرهنگ این کشور با کشور ایران در راستای ترویج زبان فارسی نیز اشاره کرد و گفت: این مرکز کتاب های مورد نیاز زبان و ادبیات فارسی را در اختیار اساتید و دانشجویان قرار می دهد.
وی زمان تاسیس دانشگاه ملی را از سال 1970 اعلام کرد و بیان داشت: این دانشگاه از سطح مقدماتی تا دکترا اقدام به پذیرش دانشجو می کند و به 28 زبان زنده دنیا تدریس دارد که یکی از آنها زبان فارسی است.
این استاد ادبیات فارسی پاکستان با اشاره به وجود استاد، کتاب و اطلاعات مورد نیاز زبان فارسی به اندازه مورد نیاز در این دانشگاه، یادآور شد: دانشگاه ملی در رده های پایین تحصیلی دانشجویان بسیاری دارد اما این میزان در رده های بالاتر کمتر است.
وی با اشاره به نزدیکی زبان فارسی به زبان اردو، خاطرنشان کرد:بیشتر شاعران ما به زبان فارسی شعر سروده اند و به همین دلیل وقتی افراد زبان فارسی را فرا می گیرند، شعر آنها را بیشتر درک می کنند.
شهباز، با اشاره به علاقه مندی بسیار خود به شعر و زبان فارسی، تصریح کرد: همین امر باعث شده تا کتاب های بسیاری در این زمینه مطالعه کنم که در شناخت این زبان پویا و زنده بسیار برایم مفید باشد.
*60 درصد لغات زبان اردو، واژه های فارسی است
"امبر یاسمین" نیز دیگر میهمان شرکت کننده در این همایش از کشور پاکستان است که به بررسی داستان های کوتاه سیمین دانشور در مقاله خود پرداخته است و برگزاری این همایش را در ترویج زبان و ادب فارسی بسیار تاثیرگذار می داند.
وی افزود: با برگزاری این همایش می توان به نحو مطلوب تر و بیشتر از آخرین اطلاعات و نظرات و دیدگاه های اساتید به نام در این حوزه بهره برد.
یاسمین، با اشاره به استقبال کمتر از زبان فارسی در این کشور، خاطرنشان کرد: در همین رابطه اساتید تلاش دارند با ایجاد جاذبه هایی برای کودکان و نوجوانان و سایر اقشار آنها را به این سمت و سو سوق دهند.
وی متذکر شد: با توجه به اینکه 60 درصد لغات استفاده شده در زبان اردو پاکستانی از واژه های فارسی تشکیل شده، تشویق به یادگیری این زبان در بین مردم از اهمیت زیادی برخوردار است.
*زبان و ادبیات فارسی هویت مردم و فرهنگ اسلامی است
"استاد دکتر مهدی محقق" رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران در ادامه در رابطه با اهمیت برگزاری این همایش، آشنایی با آثار برگزیده ادبیات فارسی و مقالات ارائه شده و نیز بررسی عیوب مقالات به منظوربالاتر رفتن سطح ادبیات فارسی را از مهم ترین اهداف برپایی همایش برشمرد و اظهارداشت: تکریم استادان و صاحب نظران بنام ادبیات فارسی نیز از دیگر اهداف همایش است.
وی افزود: باید علم ادبیات فارسی را ترقی داد و محققین زبان و ادبیات فارسی با هم در ارتباط مستمر باشند تا بدین وسیله سطح این دانش هر چه بیشتر افزایش یابد و بدانند استادی که تدریس می کند چه کتاب و مقالاتی تالیف کرده است.
دکتر محقق از این مسئله که تا وقتی انسان زنده است مورد بی مهری و بی اعتنایی قرار می گیرد و وقتی از دنیا رفت تازه متوجه می شویم که چه گوهری گرانبهایی را از دست داده ایم به عنوان یک سنت نادرست یاد کرد و متذکر شد: از این رو یکی از برنامه های مهم انجمن، تکریم از استادان پیشکسوت است.
وی با اشاره به برگزاری مجلس بزرگداشت مرحوم جلال الدین همایی در سال1355 و بخشیدن روح تازه ای به ایشان با برگزاری این مجلس خاطرنشان کرد: اگر استادان مورد بی مهری قرار گیرند چگونه می توانیم دانشجویان را به حفظ زبان و ادبیات فارسی ترغیب و تشویق کنیم.
رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران، چاپ آثار همایش های برگزار شده را به صورت کتاب و مجموعه مقالات از دیگر برنامه های انجمن اعلام کرد و یادآور شد: تاکنون 45 کتاب به چاپ رسیده است.
وی با اشاره به نبود بودجه خاصی برای انجمن، تصریح کرد: این انجمن با استفاده از کمک های مردمی اداره می شود.
دکتر محقق متذکر شد: زبان و ادبیات فارسی متعلق به همه مردم و ادبیات فارسی هویت مردم و فرهنگ اسلامی است که به زبان فارسی نوشته شده و باید باعث افتخار همه ملت باشد.
*ارسال 1100 مقاله پژوهشی به دبیرخانه همایش
دکتر فرامز آدینه، دبیرعلمی همایش نیز از خراسان شمالی به عنوان سرزمین نژادها، فرهنگ ها و هنرها یاد کرد که سرمشق همزیستی مسالمت آمیز بین اقوام است.
وی با اشاره به آغاز بکار دبیرخانه همایش از نیمه بهمن 92 با صدور فراخوان، از ارسال هزار و 100 مقاله پژوهشی از سراسر کشور و 30 مقاله از استادان فارسی زبان سراسر جهان خبرداد.
وی متذکر شد: در این همایش برای نخستین بار همه کارهای همایش از پذیریش مقالات تا داوری آنها تا اعلام نتایج به عهده سامانه رایانه ای بسیار کارآمدی بود.
آدینه، با بیان اینکه سلامت داوری این دوره از همایش قابل دفاع است، اظهار داشت: این همایش بیش از دوره های پیشین به وجود میهمانان خاص آراسته شد و بیش از 30 میهمان از 11 کشور جهان در آن حضور داشتند.
همایش بینالمللی انجمن زبان فارسی با حضور مهمانان خارجي كشورهای تركيه، پاكستان، مصر، هند، تاجيكستان، عراق، سوريه، بنگلادش، استراليا و فرانسه از پنجم شهریور به مدت سه روز به میزبانی دانشگاه پیام نور واحد بجنورد ادامه دارد.
پایان پیام/
نظر شما