وضعيت حوزه هاي علميه در گذر زمان

خبرگزاری شبستان: در حال حاضر دو نوع حوزه وجود دارد:اكثريت مدارس زير نظر مركز مديريت هستند ولي برخي از مدارس با نظر برخي از مراجع و فضلا مستقل فعاليت دارند؛ لذا دسته اخير، برنامه زماني خود را دارند.

حجت الاسلام والمسلمين سيد محمود مجد متولي و مؤسس حوزه علميه باقرالعلوم در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاري شبستان با اشاره به اينكه شروع فعاليت هاي حوزه ها نسبت به گذشته تغيير كرده است گفت: در گذشته چنين نبود كه در تاريخ مشخصي، دروس شروع شوند و يا در زمان مشخصي، امتحانات بزگزار شوند. وي ادامه داد: بلكه چنين بود كه مراجع تقليد و اساتيد با توجه به شرايط مختلف، در بازه زماني اواسط شهريور تا اوايل مهرماه درس ها را شروع مي كرند.

اهتمام جدي به درس خواندن: توصيه مهم مراجع تقليد

استاد اخلاق حوزه مهمترين توصيه مراجع در آغاز فعاليت حوزه را اهتمام جدي طلاب به درس خواند و گفت: همچنين تأكيد داشتند كه طلبا و فضلا حتماً توجه جدي نسبت به نقش و جايگاه حوزوي خود در ميان مردم داشته باشند. وي افزود: در ساليان اخير به دنبال تشكيل مركز مديريت حوزه هاي علميه كشور به دستور حضرت آيت الله العظمي خامنه اي، حوزه ها داراي نظم و تشكيلاتي شدند كه يكي از مصاديق آن، شروع تقريباً همزمان حوزه ها در يك زمان مشخص مي باشد به طوري كه در تهران، فعاليت با حضور مراجع و علماي بزرگوار، آيين افتتاح حوزه ها اجرا مي شود.

حجت الاسلام والمسلمين مجد در همين ارتباط خاطرنشان كرد: سال گذشته، اين برنامه در تهران با حضور حضرت آيت الله مجتبي تهراني (ره) برگزار شد و امسال نيز با حضور مرجع تقليد بزرگوارآقاي مكارم شيرازي برگزار ميشود. وي با اشاره به اينكه در حال حاضر دو نوع حوزه وجود دارد، اظهار داشت:اكثريت مدارس زير نظر مركز مديريت هستند ولي برخي از مدارس با نظر برخي از مراجع و فضلا مستقل فعاليت دارند؛ لذا دسته اخير، برنامه زماني خود را دارند.

مؤسس مدرسه علميه باقرالعلوم (ع) با اشاره به اينكه در گذشته، پايان فعاليت حوزه ها بستگي به نظر مراجع و علما داشت بيان نمود: همواره مراجع طلاب را به رفتن به بلاد خويش و بيان و ترويج تعاليم اسلامي توصيه مي كردند و نكاتي را درباره شيوه تبليغ بيان مي داشتند؛ همچنان تصريح داشتند با تجهيز كامل به علوم ديني اقدام به تبليغ نماييد.

حضور طلاب در كلاس هاي ساير مدارس، آزاد مي باشد

وي روند جذب و آموزش طلاب را در گذشته نسبت به وضعيت كنوني متفاوت خواند و خاطرنشان كرد: هيچ گاه معمول نبوده است مراجع با طلاب جديد در هيجچ از سطوح مقدماتي يا خارج ديدار داشته باشند وضعيتي كه در حال حاضر نيز برقرار مي باشد.

مدرس اخلاق حوزه با اشاره به اينكه حضور عموم طلاب در كلاس هاي درس ساير مدارس آزاد مي باشد گفت: حتي حضور غير طلاب نيز در صورتي سلامت شخصيتي شان احراز شود بلا مانع مي باشد. وي در بخش ديگري از سخنانش به تفاوت ميان وضعيت تبليغ در گذشته و حال اشاره كرد و اظهار داشت: در گذشته به دليل اينكه سطح سواد مردم پايين بود لذا مردم طلاب و روحانيوني كه سواد چنداني نيز نداشتند مي پذيرفتند ولي اينك وضعيت فرق كرده است.

با افزايش دانش عمومي مردم، اهميت كار روحانيت بيشتر شده است

حجت الاسلام والمسلمين مجد در همين ارتباط تصريح كرد: با توجه با افزايش دانش و اطلاعات عمومي مردم، اهميت كار روحانيت بيشتر شده است، چنانكه يك روحاني بايد با مطالعه و اطلاعات كامل و جامعتر علمي در ميان مردم به تبليغ بپردازد. وي افزود: همين موضوع ايجاب مي كند روحانيت با آشنايي و استفاده از وسايل جديد به ارايه معارف دين مبادرت ورزد.

تغيير شيوه فن خطابه نسبت به گذشته

اين استاد حوزه ادامه داد: اين مطلب، يك تفاوت در فن خطابه نسبت به گذشته ايجاد كرده است؛ در حالي كه در گذشته چندان رسم نبوده است خطيب و حتي مداح از روي يك نوشته اقدام به سخنراني و مداحي كند و اصولاً اين حالت چندان پسنديده نبود اما در حال حاضر بسياري از روحانيون و مداحان از روي نوشته و حتي با استفاده ازوسايل جديد اطلاع رساني، مباردت سخنراني مي كنند.

وي در ادامه ي بيان تفاوت هاي ميان گذشته و حالِ حوزه هاي علميه اظهار داشت: امروزه سطوح مختلف اعم از يك و دو و سه و خارج وجود دارد در حالي كه در گذشته چنين نبود. توليت مدرسه باقرالعلوم (ع) با اشاره به اينكه در گذشته وضعيت تخصيص شهريه روند صعودي داشت گفت: وضعيت به اين شكل بود كه وقتي طلبه اي در امتحان جامع المقدمات موفق ميشد، شهريه برايش وضع مي شد؛ اگر نمره قبولي در معالم مي گرفت، شهريه اش اففزايش مي يافت؛ و ... اين روند ادامه داشت تا اينكه وقتي در امتحان درس خارج كه با حضور جمعي از علما اجرا مي شد موفقيت كسب مي نمود عالي ترين شهريه را دريافت مي كرد.

وي با اشاره به اينكه در گذشته قانوني براي ملبس شدن وجود نداشت گفت: گاهي فردي را كه حتي محاسن نداشت ملبس مي كردندغ چنان كه بنده در سن 13 سالگي به دست پدرم –مرحوم حجه الاسلام و المسلمين سيد علي محمد مجد- در حرم امام رضا (ع) معمم شدم. حجه الاسلام والمسلمين مجد در پايان گفت: امروزه طبق مقررات وقتي طلبه اي جلدين لمعه را تمام مي كند مجوز ملبس شدن را مي يابد.

پایان پیام/

 

کد خبر 398217

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha