نگاهی به کتیبه های مسجد «گوهرشاد» در قاب کتاب

خبرگزاری شبستان: موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با هدف بررسی جایگاه کتیبه ها در معماری مسجد «گوهرشاد» اقدام به انتشار اثری در رابطه با این هنر کرده است.

به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، کتیبه در معماری و هنر اسلامی اهمیتی ویژه دارد، زیرا از سویی حاوی آگاهی هایی مهم درباره تاریخ معماری است و از سوی دیگر یکی از گونه های مهم تزیین در بناست که بستری مناسب برای هنرنمایی صنعت گران بوده است. همچنین از آنجا که اغلب، خوشنویسان در کتابت کتیبه ها دست داشته اند کتیبه از نظر تاریخ خوشنویسی نیز اهمیت بالایی دارد، اما تاکنون بیشتر، متن کتیبه‌ها توجه محققان هنر و معماری اسلامی را جلب کرده است و کمتر پیش آمده ویژگیهای صوری، کیفیت خط و اجرای کتیبه‌ها به صورتی روشمند ارزیابی شود.

بر پایه این گزارش، آستان قدس رضوی با هدف بررسی روشمند صورت کتیبه ها از وجوه مختلف، کتاب «کتیبه‌های مسجد گوهرشاد»  را در دو جلد منتشر کرده است که در آن کتیبه‌های این مسجد از نظر متن، ترکیب خط و چگونگی ارتباط با بنا، طبقه‌بندی و نام گذاری  بر اساس مبانی سنتی خوشنویسی و کتیبه‌نگاری که از متون کهن استخراج یافته مورد بررسی قرار گرفته است و از آنجا که بیشتر کتیبه‌های مسجد گوهرشاد به خط ثلث است تمرکز اصلی تحقیق در این مجلد بر کتیبه‌نگاری ثلث است.

«مهدی صحراگرد»، نویسنده کتاب «کتیبه های مسجد گوهرشاد»  کتیبه ها را از نظر متن، ترکیب خط و قالب کلی طبقه بندی و نام گذاری کرده است. افزون بر این برای استفاده محققان و علاقه مندان کتاب شامل تصاویری از نماهای کلی و اجزای معماری و همه کتیبه های مسجد گوهرشاد است.

لازم به ذکر است موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی، کتاب «کتیبه های مسجد گوهرشاد» را در ۲۱۰ صفحه منتشر شده است.

پایان پیام/

کد خبر 399003

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha