فاطمه صادقی، مدیر حوزه علمیه خواهران الزهرا (س) گیشا با اشاره به این که بحث تحول در حوزه یکی از مطالبات رهبری است به خبرنگار شبستان گفت: در رابطه با تحول حوزه و برنامه های راهبردی آن که همان سند چشم انداز حوزه در عرصه های آموزش، پژوهش، پذیرش، گزینش و مدیریت است باید سالها کار شود تا این مطالبه رهبری محقق شود.
وی افزود: این که در این زمینه تنها به صحبت های شعار گونه بسنده کنیم و در عمل و خروجی، اتفاق خاصی رخ ندهد، تاثیری در تغییر و تحول در حوزه نخواهد داشت. لذا اگر در بحث تحول حوزه، با دید یک نهاد آموزشی به حوزه می نگریم، اصلاح، تکمیل، تقویت و کارآمدتر کردن آن در پاسخگویی به نیازهای جامعه، کار خوبی است اما کامل نیست، لازم هست اما کافی نیست.
حوزه یکی از ارگان های سیستم آموزشی کشور است
صادقی تصریح کرد: ما باید به حوزه به عنوان یکی از ارگان های سیستم آموزشی کشور بنگریم هر جایی که متولی امر یاد دادن چیزی به مردم است و مردم چیزی از آن یاد می گیرند، تنها حوزه نیست بخش های دیگری هم هستند که این کار را انجام می دهند، حوزه جزئی از این سیستم کل آموزشی است و اگر می خواهیم برای حوزه کار اساسی انجام بدهیم در ابتدا باید فکری برای کل دستگاه آموزشی کشور انجام بشود تا حوزه جایگاه خود را در این مجموعه پیدا کند و بداند که چه نقشی را باید عهده دار شود.
مدیر حوزه الزهرا (س) خاطرنشان کرد: تحول از نگاه رهبری به روز بودن و از جامعه عقب ماندن است اگر ما به دنبال تحقق این موضوع هستیم باید به حوزه به عنوان یک مجموعه آموزشی نگاه کنیم و این امر نیاز به کار گسترده، عمیق و وقت و نیروی زیاد دارد.
تحول حوزه باید یکی از سرفصل های مهندسی فرهنگی در کشور باشد
صادقی با اشاره به تعبیر مقام معظم رهبری به این که ما در کشورمان نیاز به مهندسی فرهنگی داریم تصریح کرد: امر تحول حوزه می بایست به عنوان یکی از زیرمجموعه ها یا سرفصل های بحث مهندسی فرهنگی مدنظر باشد البته فرهنگ به همان معنایی که مدنظر رهبری است یعنی باورها و ارزشهایی که مردم ایران اسلامی با آن سروکار دارند نه اینکه فرهنگ را خلاصه کنیم در مسایل هنری مثل فیلم و موسیقی.
وی مهمترین امر در تحول حوزه را تهیه مسایل و برنامه های راهبردی حوزه دانست و گفت: حوزه های علمیه در سطح کلان اعم از خواهران و برادران باید دارای یک سند چشم انداز باشند در این سند چشم انداز، ما باید بدانیم که در کجا هستیم و به کجا باید برسیم وضعیت موجود را بررسی و برای وضعیت مطلوب برنامه ریزی کنیم.
وی تصریح کرد: در این سند راهبردی باید رابطه حوزه با آموزش و پرورش با علما، فضلا، نخبگان، اساتید و طلاب تعامل مدیران با بدنه حوزه، رابطه حوزه با جریانهایی که در جامعه حضور دارند و با گروه های هدفی که مخاطب حوزه هستند بررسی شود و کلیه این مسایل در عرصه های مختلف از جمله آموزش، پژوهش، جذب و گزینش حوزه موردتوجه قرار بگیرد.
فرهنگ سازی، مهمترین عامل موثر در تحول
این استاد حوزه یادآور شد: حوزه نیاز به یک سند چشم انداز دارد که به عنوان یک قانون بالادستی مورد توجه قرار گرفته و بر اساس آن برنامه ها و راهکارهای اجرایی به مدیران و مجموعه های مدیریتی حوزه ارائه شود.
صادقی در ادامه فرهنگ سازی را یکی از مهمترین عوامل موثر در تحول خواند و گفت: ما باید بدانیم که اساساً تحول در حوزه از کجا باید آغاز شود؟ بسیاری از کسانی که در حوزه هستند باید ضرورت تحول از نظر فرهنگی را پذیرفته و گسترش دهند این فرهنگ سازی هم می تواند از نگاه درون حوزوی باشد و هم برون حوزوی.
وی تصریح کرد: در نگاه برون حوزوی، افرادی که از بیرون به حوزه نگاه می کنند باید با نگاهی منصفانه، منتقدانه براساس عدالت و بدون غرض ورزی این کار را انجام دهند تا بتوان از نقدهای آنها به راهکار رسید.
صادقی افزود: نگاه دیگر، بحث گسترش فرهنگ تحول در درون حوزه هاست باید در سطح مسئولان مدیران، اساتید و طلاب، این فرهنگ نهادینه شود که تحول حوزه یک نیاز و یک ضرورت است. وی عواملی چون عوامل تربیتی، اقتصادی و سیاسی را از دیگر عوامل موثر در تحول نام برد.
نباید دچار انحراف و جوزدگی در تحول حوزه شد
صادقی در ادامه با اشاره به سخنان آیت الله مصباح در موضوع تحول در حوزه، سه عامل را از مهمترین عوامل در این زمینه برشمرد و افزود: عامل اول در تحول آن است که با متد صحیح باید تحول را آغاز کرد تا ما را دچار انحراف و جوزدگی نکند و واقعاً آنچه را که در شان حوزه و موردانتظار از حوزه است، شناسایی کرده و به دور از افراط و تفریط و آفتها را عمل کرد.
وی دومین عامل از دیدگاه آیت الله مصباح را همراهی تحصیل علم، با زهد و تقوا دانست و گفت: اگر ما حوزویانی داشته باشیم که بدون توجه به امر تقوا فقط به تحصیل بپردازند چه می شود؟ قرآن می فرماید: « و یزکیهم و یعلمهم الکتاب» یعنی تزکیه بر تعلیم مقدم است و این باید سرلوحه کار در حوزه ها باشد. علم دین بدون تقوا راه به جایی نمی برد و برکاتی که امروز در حوزه، شاهد آن هستیم نتیجه حضور افراد با تقوایی است که در گذشته در حوزه بوده اند.
صادقی تصریح کرد: توجه به این موضوع باعث می شود که حوزه دچار دنیازدگی نشود و کا را برای دین انجام بدهد نه برای دنیا.
آشنا بودن به اوضاع جهان و عالم بودن به زمانه از ملزومات تحول حوزه
مدیر حوزه علمیه خواهران الزهرا (س) آشنا بودن به اوضاع جهان و عالم بودن به زمانه را از دیگر ملزومات تحول حوزه برشمرد و افزود: در امر تحول، ما باید شرایط زمان و مکان را در سالها و دهه های اخیر شناسایی کرده و درک کنیم و درک شرایط به معنای تغییر احکام و اصول نیست بلکه برنامه ریزی های ما باید براساس مقتضیات زمان باشد تا سریعتر بتوان به نتیجه کار رسید و موانع را برطرف کرد.
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: ما باید این موضوع توجه داشته باشیم که حوزویان ما، تنها خواهران یا تنها برادران نیستند در یک نگاه فرعی تر، در حوزه علمیه خواهران و برادران نیز با توجه به نگاه جنسیتی که به این مساله وجود دارد که آیا مخاطب ما خواهران هستند یا برادران، تحولات خاصی باید صورت بگیرد.
صادقی افزود: با توجه به تجربیاتی که در طول چند سال ارتباط با طلاب جوان دارم فکر می کنم ما نیازمند تحول فکری و فرهنگی در سطح طلاب جوان هستیم و با توجه به این که طلاب در متن این برنامه هستند نه در حاشیه، ورود آنها به این عرصه می تواند مثمرثمر باشد.
نقش نسل جوان و فکر خلاق، در تحول حوزه
وی خاطرنشان کرد: ما معتقدیم که نسل جوان ما فکری خلاق و کارآمد دارد طلاب جوان ما می توانند با بررسی شیوه ها و برنامه های اجرایی حوزه، با رای زنی و مشورت، طرح و ایده های جدید خود را به مراجع و مراکز ذیربط ارایه داده و گام موثری در این زمینه بردارند.
مدیر حوزه الزهرا (س) گیشا ادامه داد: این هم یک پیشنهاد به طلاب جوان است و هم یک تقاضا از مسئولان که در امر تحول، نقش طلاب جوان را نباید فراموش کرد.
پایان پیام/
نظر شما