با تصویب طرح الزام تخصیص نیم درصد از بودجه دستگاه های دولتی به فعالیت های قرآنی در قانون بودجه سال 90 که حالت الزام داشته و با نظارت معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری هزینه می شود یکی از آروزهای دیرینه جامعه قرآنی کشور برای جامعه عمل پوشاندن به اهداف مدنظر به وقوع پیوسته و انتظار می رود درپی این جهش های مالی، جهش در ارتقای کیفی فعالیت های قرآنی در راستای توسعه فرهنگ وحیانی در جامعه را شاهد باشیم.
اما در این میان اتخاذ سازوکارهایی که مسیر بهره مندی هرچه بهینه تر از این اعتبارات را فراهم کند ضروری است چراکه اندک غفلت و بی توجهی به شیوه های هزینه کرد نه تنها اهداف را محقق نکرده بلکه چالش زا نیز می شود.
از این رو ضرورت اتخاذ سازوکارهای مناسب برای استفاده از بودجه های قرآنی کشور و نیز تاثیر افزایش بودجه های سالانه بر گسترش دامنه فعالیت های قرآنی در گفت وگویی با حجت الاسلام والمسلمین حمید محمدی، قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور قرآنی و رییس مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی کشور به بحث گذاشته شده که به شرح ذیل است:
برنامه ریزی کاربردی مهمترین راهکار جذب بودجه های جهش یافته
سوال: آیا انجام فعالیت های قرآنی مدنظر در راستای گسترش فرهنگ ناب وحی با بودجه های اختصاص یافته به آن تناسب لازم را دارد؟
متاسفانه اعتبارات موجود در ردیف بودجه ای دستگاه ها به هیچ وجه متناسب با نوع و حجم فعالیت های قرآنی نیست از این رو مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی کشور در دور جدید فعالیت خود همزمان با آغاز کار دولت دهم پیشنهاد اختصاص نیم درصد از اعتبارات دستگاه های دولتی به فعالیت های این عرصه مقدس را به کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ارائه کرد که خوشبختانه پس از دفاع تصویب شد اما به دلیل فراهم نبودن سازوکارهای اجرایی و پیچیدگی فرآیند جذب چندان در عمل با موفقیت مواجه نشد.
از این رو و همسو با دغدغه های پیشین، پیشنهاد تخصیص این بودجه از طریق ارائه در لایحه بودجه سال 90 دولت ارائه و با موافقت رییس جمهور البته به شیوه اختیاری مواجه شد.
اما درپی تلاش های انجام گرفته در نهایت طرح الزامی بودن تخصیص نیم درصد از اعتبارات دستگاه های دولتی به فعالیت های قرآنی در صحن علنی مجلس رای آورد که در نتیجه آن هم اکنون بودجه ای بالغ بر ده هزار میلیارد ریال به این عرصه مهم و اثرگذار اختصاص یافته که اگر برنامه ریزی های کاربردی متناسب با نیازهای مبتلابه جامعه انجام شود کفایت همه مسائل مدنظر برای فعالان این عرصه را می کند و این شامل حوزه های مردمی، عمومی و دولتی در بخش هایی همچون هنر، مطبوعات، آموزش و ... است.
سوال: جذب بودجه های قرآنی در مسیر صحیح نیازمند اتخاذ چه سازوکارهایی است؟
خوشبختانه در قانون مصوب این سازوکار تدارک دیده شده است بدین معنا که بودجه دستگاه های دولتی علاوه بر برداشت از سرآمد اعتبارات باید تحت سیاست های کلان شورای توسعه فرهنگ قرآنی هزینه شود که در هفته های آتی این مهم از طریق برگزاری جلسه شورای تخصصی صورت می گیرد، از سوی دیگر واگذاری مسئولیت نظارت بر نحوه تخصیص این بودجه الزامی به سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی راهکاری دیگر برای هزینه کرد این بودجه ها در مسیرهای صحیح است.
همچنین اگر بتوان از طریق تعامل و تفاهم با معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور بسترهای قانونی و موردنیاز صرف این اعتبارات را طراحی کنیم دیگر دغدغه ای برای استفاده بهینه از این اعتبارات جهش یافته وجود نخواهد داشت.
برنامه ریزی بر اساس نیازهای اولویت دار جامعه در تخصیص بودجه ها ضرورت دارد
سوال: در کنار برخورداری از بودجه های مکفی برای پاسخ گویی به مطالبات رهبر معظم انقلاب چه راهکارهایی را باید در نظر گرفت؟
داشتن نگاه گلان و جامع در این مسیر ضرورتی انکارناپذیر است از سوی دیگر باید برنامه های عملیاتی ناظر بر نیازهای اولویت دار جامعه قرآنی باشد علاوه بر آن باید به تامین نیروی انسانی در عرصه های آموزش، پژوهش و تبلغی و ترویج که شورای توسعه فرهنگ قرآنی به آن نگاه ویژه دارد نیز توجه داشت.
خوشبختانه در شرایط کنونی و با تصویب اختصاص بودجه نیم درصدی دستگاه های دولتی به فعالیت های قرآنی نهادهایی که در گذشته به دلیل کمبود اعتبار توان پرداخت به طرح های مدنظر را نداشته اند فعال شده و درپی نوسازی و احیای این طرح ها هستند همچنین در دو حوزه برنامه ریزی موردی و برنامه ریزی های کلان مشکلی وجود ندارد و درپی تعاملات به عمل آمده با دستگاه های مختلف طی هفته های آتی طرح های موردنیاز ساماندهی می شود.
در این میان توجه به نیروی انسانی ضروری است که باید با فضاسازی و حمایت بودجه ای مناسب امکان فعال شدن نیروی های کنونی و نیز تربیت نیروهای زبده در عرصه های تخصی همچون هنر، رسانه و مدیریت را فراهم کرد.
به هر حال به نظر می رسد سه نیاز مقدماتی جذب این بودجه فراهم شده و از این پس ایجاد انگیزه در مردم برای پرداخت به فعالیت های قرآنی حرف نخست را می زند، البته تجربه های پیشین همچون تعداد انگشت شمار فیلم های تولید شده با مضامین قرآنی که با استقبال جهانی مواجه شده است نشان می دهد اگر سازوکارهای انگیزشی از طریق برنامه های اثرگذار بکار گرفته شود می توان حضور حداکثری مردم در عرصه را رقم زد.
جمعیت گسترده کشور نیازمند تقسیم کار میان دستگاه های مختلف است
سوال: وجود رقابت های ناسالم و برخی موازی کاری های فاقد بازده چه تاثیرات منفی در این عرصه برجای می گذارد؟
البته باید توجه داشت که تعبیر موازی کاری نیازمند ارائه تعریف دقیق است به عنوان مثال در عرصه ارائه آموزش های عمومی کودکان و نوجوانان در حیطه مسئولیت وزارت آموزش و پرورش و لایه های عمومی مردم در حوزه وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی جای می گیرند از سوی دیگر جمعیت 75 میلیون نفری کشور با نیازهای قرآنی متنوع نیازمند تقسیم کار میان دستگاه های مختلف برای انجام وظیفه به شیوه احسن است. بنابراین تنوع و تکثر در مقام اجرا برای مخاطبان خاص به معنای موازی کاری نیست.
اما در این میان باید از رقابت های ناسالم پرهیز کرد چراکه بروز و ظهور آن بدبینی نسبت به جامعه و فعالان قرآنی را درپی دارد از این رو از همه فعالان این عرصه مقدس تقاضا می شود حال که با قانون بودجه سال 90 امکان برخورداری از منابع مالی مناسب برای جامعه عمل پوشاندن به اهداف فراهم شده با پرهیز از رقابت های ناسالم و اعمالی که محل چالش است از ظرفیت به وجود آمده حداکثر استفاده را داشته باشند و توجه کنند صاحب حقیقی قرآن که گسترش آیات وحی را مدنظر دارد از انجام چنینی اعمالی ناخشنود می شود.
از طرفی مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی کشور درپی تعامل با دستگاه های مختلف برای ایجاد تفاهم در زمینه استفاده بهینه از این اعتبارات جهش یافته است تا بتوان جهش های بزرگ تری را در آینده رقم زد.
پایان پیام/
نظر شما