سید علیرضا مروجی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، در حاشیه سمینار دو روزه طب و بهداشت سالمندان در این دانشگاه به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت:بهبود شرایط بهداشتی از یک طرف منجر به کاهش مرگ به ویژه مرگ و میر کودکان و در نهایت افزایش امید به زندگی و از سوی دیگر با اعمال سیاست کنترل موالید باعث افزایش درصد سالخوردگان شد.
وی، وجود سالمندان را عامل برکت و نعمتی از نعمات خداوند دانست و گفت:سالمندی و افزایش امید به زندگی در جامعه یک موفقیت بهداشتی است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، جمعیت580 میلیون نفری سالمندان جهان در سال 1999 میلادی را یادآور شد و گفت: پیش بینی می شود از سال 1950 تا سال 2020 جمعیت 60 سال به بالای جهان به 75 درصد افزایش یابد.
*60درصد از جمعیت کشورهای در حال توسعه 60 سال به بالاست
مروجی، جمعیت کنونی 60 سال و بالاتر سالمندان در جهان را حدود 590 میلیون نفر عنوان کرد و افزود: 60درصد از این جمعیت در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند.
وی، برابری جمعیت 60 سال به بالا و جمعیت کودکان زیر 5 سال را خاطرنشان کرد و گفت: پیش بینی می شود جمعیت سالمندان در سال 2050 چندین برابر جمعیت کودکان زیر 5 سال و در واقع بیش از جمعیت کودکان زیر 15 سال شود.
به گفته وی، افزایش جمعیت سالمند عامل افزایش بیماری های مزمن و ناتوانی ها و معلولیت هاست که این عوامل در کشورهای توسعه یافته با اجرای برنامه های پیشگیری و توجه به ارتقا سلامت کاهش یافته است.
این مسئول دانشگاه علوم پزشکی کاشان، با تاکید بر پیر شدن جمعیت در کشورهای در حال توسعه با شیوع بالای احتمالی عوامل خطر برای بیماری های مزمن و معلولیت ها افزود:این شیوع احتمالی را می توان با مداخلات پیشگیرانه و ارتقا سطح سلامت آن بهبود بخشید.
*ابتلای بیشتر زنان نسبت به مردان به بیماری های ناتوان کننده در سالمندي
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در ادامه با اشاره به اینکه زنان طول عمر بیشتری نسبت به مردان دارند، افزود: ابتلای زنان نسبت به مردان به بیماری های ناتوان کننده در زمان سالمندي بیشتر است.
مروجی، تفاوت های حفظ وظایف عملکرد در بین گروه های مختلف سال خوردگان و افزایش اطلاع رسانی و آگاهی درباره شیوه زندگی سالم را تاکید کرد و گفت: اهمیت رژیم غذایی سالم و متعادل، ورزش و فعالیت بدنی مناسب، پرهیز از استعمال دخانیات و عدم مصرف الکل از موارد اطلاع رسانی و آگاهی بخشی شیوه های زندگی سالم است.
*وضعیت سالمند متأثر از عوامل اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی می شود
وی، وضعیت سالمندان را متأثر از عوامل اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی دانست و گفت: تحصیلات پایین، فقر، شرایط نامساعد زندگی و بیکاری منجر به کاهش ظرفیت عملکردی در زمان سالمندي می شود.
به گفته وی، سالمندان ذخایر با ارزشی هستند که برخورد صحیح با پدیده سالمندی و تامین نیاز همه جانبه جمعیت روز افزون آنها در کشور نیازمند اقدامات لازم برای برخورداری بهینه از خردمندی و کاردانی این قشر در خانواده و جامعه است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، توجه به وضعیت سلامت سالمندان و شیوه صحیح زندگی در سراسر عمر آنها را تاکید کرد و گفت: توجه به وضعیت سالمندان ایجاد زمینه مشارکت آنها را در فرایند توسعه فراهم می کند.
*سلامت سالمندان عامل ایجاد ظرفیت عملکرد بالای آنهاست
مروجی با اشاره به تندرست بودن سلامت جسمی بیشتر سالمندان تا اواخر دوران زندگی و قادربودن آنها بر انجام وظایف روزمره زندگی گفت: سالمندان سالم با ایفای نقش فعال در زندگی و جامعه می توانند ظرفیت عملکرد بالایی را ایجاد و حفظ کنند.
وی، تکریم سالمندان، آموزش جنبه های شخصی شیوه زندگی سالم به سالمند، خدمات توانبخشی و مراقبت های طولانی مدت به سالمندی، خدمات بیمارستانی و تخصصی و مراقبت های در منزل را از جمله موضوعات قابل توجه در خصوص سالمندان برشمرد و گفت:بهبود کیفیت ارائه خدمات بهداشتی درمانی به سالمندان، انجام پژوهش در جهت شناسایی نیازهای اولویت دار سالمندان در تمام ابعاد و تقویت سازمان های غیر دولتی مرتبط با سالمندان از دیگر نکات مورد توجه است.
گفتنی است، سمینار دو روزه طب و بهداشت سالمندان در دانشگاه علوم پزشکی کاشان به همت دفتر آموزش مداوم و با امتیاز بازآموزی در سالن اجتماعات دکتر محمد قریب این دانشگاه برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما