روحانی در نیویورک چه می گوید؟/از مباحث منطقه ای تا فرار از نظام تک قطبی

خبرگزاری شبستان: رئیس جمهور کشورمان درحالی برای دومین بار راهی نیویورک می شود که محورهای اصلی سخنان او می تواند متشکل از مباحث منطقه ای و نظم دهی به نظام جهانی باشد.

به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، دکتر حسن روحانی رئیس دولت یازدهم جمهوری اسلامی ایران طبق اخبار منتشر شده و اظهار نظر دو تن از معاونینش (محمد باقر نوبخت معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و الهام امین زاده معاون حقوق روحانی) قطعا در هفته جاری به نیویورک سفر خواهد کرد.

بنابراین گزارش، این دومین سفر حسن روحانی به پایتخت دنیاست تا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت و سخنرانی کند.

سال گذشته و همزمان با اولین ماه حضور روحانی در مسند ریاست جمهوری، وی توانست در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک شرکت کند و سخنرانی خوبی ارایه دهد و توجه جهانیان را به خود جلب کند.

روحانی در اولین حضورش در این نشست به مسائلی پرداخت که کمتر از سوی روسای جمهور کشورهای حاضر در این اجلاس به این موضوعات پرداخته می شد و همین امر باعث شد تا طرح وی با نام جهان عاری از خشونت مدتی بعد با رای بالایی از سوی کشورهای عضو مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب برسد.

در سال 1392، محور سخنان رئیس جمهور کشورمان را رفتار نظام بین‌الملل از جمله تحریم‌های ناعادلانه علیه ایران، مطالبی در زمینه مواضع به‌حق جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌یی و دو واقعیت پیش روی جهان یعنی واقعیت نخست بیم از جنگ و تداوم مناسبات خصومت آمیز منطقه ای و جهانی و نهادینه شدن خشونت و افراطی گری و نابودی کرامت انسانی و واقعیت دوم؛ تاکید بر امیدها برای صلح و نه برای جنگ"، و امید به ترجیح گفتگو بر ستیز، و اعتدال بر افراط تشکیل می دادند.

سال گذشته هنوز حسن روحانی به سخنانی که ایراد کرده بود جامه عمل نپوشانده بود و هنوز هم نمی توانست توجه کامل حاضرین را به خود جلب کند اما امسال حسن روحانی با دستی پر تر راهی نیویورک می شود.

رئیس دولتی که توانسته به اکثر وعده های خارجی خود جامه عمل بپوشاند حال پای تریبون مجمع عمومی سازمان ملل می رود تا به احتمال زیاد گزارشی از اقدامات مثبت ایران در صحنه بین المللی در طول یک سال گذشته ارایه کند و از چند و چون مذاکراتی بگوید که اعتماد افکار عمومی را بیش از پیش نسبت به ایران جلب کرد.

او در ادامه برای سال های آینده جهانیان هم نسخه هایی برای پیچاندن دارد. او می تواند به بحث مهم تروریسم و افراط گرایی در منطقه که روزی دامن کل جهان را خواهد گرفت بپردازد. کما این که همواره این مساله یکی از نکات مهم سخنرانی های داخلی و خارجی روحانی را به خود اختصاص داده است. روحانی می تواند باز هم به کشورهای حامی تروریست تاکید کند که همچون هفته گذشته که جلسه ای برای از بین بردن تروریست دست ساز خود تشکیل دادند روزی فرا خواهد رسید که به دنبال کمک از سراسر جهان هستند تا کاردستیشان را منهدم کنند.

او همچنین مواضع صریح ایران در مبارزه با هر گونه حضور نظامی بیگانه در منطقه را مد نظر خواهد داشت و این نکته را بیش از گذشته به طرف های غربی یاد آور خواهد شد که ایران باز هم نقش اساسی و تعیین کننده ای در منطقه مهم خاورمیانه دارد و بدون همراهی آن نمیتوان پا به این منطقه گذاشت.

نکته دیگری که حسن روحانی بر آن تاکید خواهد کرد جلوگیری از نسل کشی در فلسطین و اراده قوی ایران در حمایت از مردم این کشور خواهد بود.

توجه ویژه به مساله حقوق بشر در دنیا و دوری از سیاست یک بام و دوهوای سازمان های بین المللی در برخورد با این مقوله می تواند بخش دیگری از سخنرانی حسن روحانی رئیس دولت یازدهم ایران در شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل را تشکیل دهد.

فرار از نظام تک قطبی نیز می تواند یکی دیگر از مباحثی باشد که حسن روحانی بر آن تکیه می کند. تنظیم نظم نظام جهانی بر مبنای دخالت و تصمیم گیری همگانی و گریز از دیکتاتوری جهانی نکته ای است که رئیس جمهور کشورمان به عنوان نماینده یک کشور و ملت استقلال طلب می تواند به آن بپردازد.

در هر صورت فرصت اظهار نظر و سخنرانی در اجلاسی که اکثر افکار عمومی جهان شنونده آن هستند فرصتی نیست که به راحتی بتوان از آن عبور کردو روحانی و یارانش هم نشان داده اند که قدر این فرصت را به خوبی می دانند و میتوان به تحول چشمگیر دیگری با استفاده از سخنان حسن روحانی در نیویورک امید داشت.

به گزارش شبستان،مجمع عمومی سازمان ملل متحد، رکن اصلی، جهانی و مشورتی سازمان ملل متحد است. کلیهٔ کشورهای عضو در مجمع شرکت دارند. فصل چهارم منشور در خصوص مجمع است. هر عضو سازمان ملل متحد در مجمع دارای یک حق رأی می‌باشد و بیش از پنج نماینده در مجمع نخواهدداشت.  مجمع عمومی به طور منظم دوره‌های اجلاسیهٔ سالیانهٔ خود را از سپتامبر تا دسامبر یا ژانویه تشکیل می‌دهد و در موارد استثنایی به درخواست شورای امنیت و یا به درخواست یک عضو که مورد موافقت اکثریت اعضا باشد دوره‌های اجلاسیهٔ فوق‌العاده خواهدداشت.

رأی‌گیری در خصوص مسائل مهم مانند حفظ صلح و امنیت، مسائل مربوط به بودجه و انتخاب اعضا با اکثریت ‎۲/۳ آرا صورت می‌گیرد و در خصوص مسائل دیگر با اکثریت ساده اتخاذ تصمیم می‌شود. تصمیمات و قطعنامه‌های مجمع عمومی عمدتاً جنبهٔ اعلامی یا توصیه‌ای دارند اما بعضاً برخی از این قطع‌نامه‌های اعلامی با گذشت زمان و تکرار تا حدود زیادی برای کشورهای عضو به طور ضمنی الزام‌آور می‌شوند. از جمله آن‌ها اعلامیه جهانی حقوق بشر است.

ترکیب مجمع عمومی

ترکیب مجمع عمومی، بیان‌گر اصلی بنیادین در روابط بین‌المللی یعنی برابری دولت‌ها می‌باشد. مجمع عمومی، مرکب از کلیهٔ اعضای ملل متحد است (۱۹۳ کشور) و هریک از اعضا می‌توانند حداکثر تا پنج نماینده در مجمع عمومی داشته‌باشند ولی این امکان برای دولت‌ها وجود دارد که در صورت نیاز و در حد امکان خود به این هیئت، مشاور یا کار‌شناس اضافه نمایند. علاوه بر نمایندگان دولت‌ها هیئت‌هایی به عنوان ناظر، بدون داشتن حق رأی شرکت می‌کنند.

وظایف و اختیارات مجمع عمومی

مجمع عمومی فراگیر‌ترین رکن سازمان ملل متحد است و دارای صلاحیت گسترده‌ای می‌باشد. ارکان دیگر باید مطالعات و گزارش‌های خود را سالانه به آن ارائه نمایند. این رکن، ضمن بررسی این گزارش‌ها و تصویب بودجه، نظارت خود را بر تمام فعالیت‌های سازمان اعمال می‌کند. مجمع طبق مادهٔ ۱۰ منشور، می‌تواند در خصوص هر مسئله یا امری که در چارچوب منشور قرار می‌گیرد و یا در ارتباط با اختیارات و وظایف یکی از ارکان پیش‌بینی شده در منشور است بحث نموده، در مورد آن‌ها توصیه‌نامه صادرنماید. تنها محدودیت‌های وارده به صلاحیت مجمع عمومی عبارتند از:

 عدم مداخله در اموری که ذاتاً داخل در صلاحیت داخلی دولت‌ها است.
 عدم مداخله در مورد اختلاف یا وضعیتی که شورای امنیت در حال رسیدگی به آن می‌باشد مگر آن‌که شورای امنیت خود تقاضای مداخلهٔ مجمع عمومی را بنماید.
 ارجاع تمام مسائل مربوط به حفظ صلح و امنیت بین‌المللی که نیاز به اقدام عملی دارند به شورای امنیت زیرا فقط شورای امنیت است که می‌تواند در مورد اقدامات عملی تصمیم بگیرد.

وظایف و اختیارات خاص مجمع عمومی

 بحث در مورد تمام مسائل و قضایایی که در چارچوب منشور قرار می‌گیرد به استثنای ماده ۱۲ منشور؛
 بحث و بررسی دربارهٔ هر مسئله مربوط به حفظ صلح و امنیت بین‌المللی به استثنای مواردی که شورای امنیت مشغول انجام وظایفی است که طبق منشور به آن محول شده است؛
 انتخاب اعضای سایر ارکان اصلی (انتخاب اعضای غیردایم شورای امنیت، شورای اقتصادی اجتماعی و شورای قیمومت به هنگام ضرورت)؛
 معرفی یا انتخاب اعضای ارکان فرعی خود؛
 هماهنگ نمودن فعالیت‌های مؤسسات تخصصی؛
 بررسی و ارائه توصیه دربارهٔ اصول همکاری در زمینهٔ حفظ صلح و امنیت بین‌المللی؛
 آمریت بر شورای اقتصادی اجتماعی و شورای قیمومت؛
 آمریت بر ادارهٔ سازمان و تصویب بودجهٔ سازمان و تقسیم و تخصیص سهمیه‌های پرداختی اعضا؛
 اجازه دادن به مؤسسات تخصصی جهت درخواست نظر مشورتی از دیوان بین‌المللی دادگستری؛
 دریافت و بررسی گزارش‌های شورای امنیت و سایر ارگان‌های سازمان ملل؛
 انجام مطالعات و صدور توصیه‌هایی در خصوص ترویج همکاری بین‌المللی در امور سیاسی، ایجاد زمینه‌های مناسب برای توسعهٔ تدریجی و تدوین حقوق بین‌الملل، کمک به تحقق حقوق بشر و آزادی‌های بنیادین برای همه، بی‌هیچ تبعیض از حیث‌نژاد و جنس و زبان و مذهب و همیاری بین‌المللی در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، آموزشی و بهداشتی؛
 ارائه توصیه‌هایی برای حل و فصل مسالمت‌آمیز هر وضعیتی که احتمالاً به روابط دوستانهٔ بین‌المللی لطمه می‌زند بدون توجه به منشأ آن.
وظایف و اختیارات مشترک مجمع با شورای امنیت

 ترکیب سازمان (پذیرش عضو جدید، معلق کردن عضویت یا اخراج کردن یک دولت عضو)؛
 انتخاب قضات دیوان بین‌المللی دادگستری؛
 انتخاب دبیر کل (بر اساس توصیهٔ شورای امنیت)؛
 تجدیدنظر در منشور ملل متحد؛
 اداره مناطق سوق‌الجیشی در سرزمین‌های تحت قیمومت ملل متحد.

طرز کار مجمع عمومی

قواعد مربوط به طرز کار مجمع عمومی در مادهٔ ۴ منشور و مقررات داخلی مجمع بیان شده‌است. مجمع عمومی خود آیین‌نامهٔ داخلی را تنظیم می‌کند و به لحاظ این‌که مقررات داخلی‌اش ماهیت قراردادی ندارد، می‌تواند بدون آن‌که مشکلات مربوط به تغییر منشور مطرح شود آن را تغییر دهد.
سازمان‌دهی کارهای مجمع عمومی
رئیس جمهور روسیه دمیتری مدودف در حال سخنرانی در ۶۴ مین اجلاس مجمع عمومی در ۲۴ سپتامبر ۲۰۰۹

مجمع عمومی به طور دایم تشکیل جلسه نمی‌دهد. اجلاس عادی مجمع، سالانه از سه‌شنبه سومین هفتهٔ سپتامبر به مدت ۳ تا ۴ ماه در مقر سازمان در نیویورک برگزار می‌شود. با این وجود مجمع می‌تواند در صورت اقتضا، اجلاسیه‌های فوق‌العاده به دعوت دبیر کل و بنا به درخواست شورای امنیت، اکثریتی از کشورهای عضو، یا به تقاضای یک کشور اگر اکثریت اعضا موافق باشند تشکیل دهد. هم‌چنین مجمع می‌تواند اجلاس فوق‌العاده فوری که اختصاص به یک مشکل مشخص دارد برگزارنماید. این اجلاس به فاصلهٔ ۲۴ ساعت از زمان تقاضای شورای امنیت بر اساس رأی هر یک از ۹ عضو شورا، یا با اکثریت اعضای سازمان، یا با یک عضو اگر اکثریت اعضا موافق باشند تشکیل می‌شود.
اغلب در ابتدای هر اجلاس عادی رؤسای کشورهای عضو و دولت‌ها در خصوص اضطراری‌ترین مسائل بین‌المللی سخنرانی می‌کنند. سپس سایر مسائل به جهت آن‌که بحث در خصوص آن‌ها به علت کثرت اعضای مجمع با کندی مواجه می‌شود و تسهیل فعالیت‌ها در نهادهای کوچک‌تر که‌‌ همان کمیته‌های مجمع هستند بررسی می‌شوند. این کمیته‌ها عبارتند از:

 کمیتهٔ اول (خلع سلاح و امنیت بین‌المللی)
 کمیتهٔ دوم (اقتصادی و مالی)
 کمیتهٔ سوم (اجتماعی، بشردوستانه و فرهنگی)
 کمیتهٔ چهارم (ویژهٔ سیاسی و استعمارزدایی)
 کمیتهٔ پنجم (امور اداری و بودجه‌ای)
 کمیتهٔ ششم (حقوقی)

علاوه بر این ۶ کمیتهٔ اصلی، کمیتهٔ دیگری هم وجود دارد که اختیارات هیئت‌های نمایندگی را بررسی و کنترل می‌نماید. مجمع عمومی حداقل ۳ ماه پیش از شروع اجلاس عادی شروع به انخاب هیئت رئیسه می‌نماید. این هیئت رئیسه مرکب از یک رئیس، ۲۱ معاون رئیس و رؤسای ۷ کمیتهٔ اصلی است. انتخاب رئیس مجمع عمومی به جهت هدایت مذاکرات و نقش هماهنگ کننده‌ای که دارد بسیار با اهمیت است. در عمل و بر اساس توافق صورت گرفته میان دولت‌های عضو هیچ‌گاه رئیس مجمع عمومی از میان پنج عضو دایم شورای امنیت انتخاب نمی‌شود.
بر اساس قطعنامهٔ ۱۹۹۰ مصوب ۱۹۶۳ برای تضمین رعایت برابری جغرافیایی هر ساله رئیس مجمع به نوبت از میان پنج گروه از کشورهای آفریقایی، آسیایی، اروپای شرقی، آمریکای لاتین و کارائیب و اروپای غربی، و سایر دولت‌ها انتخاب می‌شود.
نحوهٔ اخذ تصمیم در مجمع عمومی
تالار مجمع عمومی سازمان ملل متحد

تصمیم‌گیری در خصوص کارهای مجمع عمومی یا از طرق رأی‌گیری و یا از راه کنسانسوس است.
رأی‌گیری در مجمع عمومی

طبق رأی منشور ملل متحد رأی‌گیری در مجمع مبتنی بر دو اصل برابری دولت‌ها و اخذ تصمیم با اکثریت آرا است. هر دولت چه بزرگ و چه کوچک در مجمع دارای یک رأی خواهد بود. تصمیم‌گیری در خصوص مسائل مهم با اکثریت ‎۲/۳ از اعضای حاضر و رأی‌دهنده صورت می‌گیرد. [یادداشت ۱] اتخاذ تصمیم در خصوص مسائل دیگر با اکثریت ساده انجام می‌شود. رأی‌گیری می‌تواند به صورت کتبی، بالا بردن دست‌ها یا با خواندن اسامی باشد.

سازمان‌های وابسته به مجمع عمومی

 کنفراس تجارت و توسعهٔ سازمان ملل (UNCTAC)
 مرکز تجارت بین‌المللی آی‌تی‌سی‏ (UNCTAD/WTO) ‏
 برنامه کنترل مواد مخدر ملل متحد (UNDCD)
 برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP)
 برنامه عمران ملل متحد (UNDP)
 صندوق توسعه ملل متحد برای زنان (UNIFEM)
 داوطلبان ملل متحد (UNV)
 صندوق توسعه سرمایه ملل متحد (UNCDE)
 صندوق جمعیت ملل متحد (UNFPA)
 کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان (UNHCR)
 برنامه جهانی غذا (WFPI)
 کارگزاری، همیاری و کار ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی در خاور نزدیک (UNRWA)
 برنامه اسکان بشر ملل متحد (UN_HABITAT) ‏

پایان پیام/

کد خبر 403551

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha