ترکیه و برزخ پیوستن به ائتلاف

آنکارا با وجود آزادی 49 تبعه خود همچنان درباره پیوستن به ائتلاف علیه داعش تردید دارد و میان پیوستن به این ائتلاف و حملات مرگبار تروریستها گرفتار شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، روزنامه القدس العربی در گزارشی آورد ه است: ترکیه این روزها در مقابل چالش سختی که می توان آن را مهمترین ظرف ده سال گذشته دانست گرفتار شده است زیرا هر راهی که برود برای آن تبعات خطرناکی به دنبال دارد به ویژه که اگر محاسبات دقیق و حساب شده ای نداشته باشد.

ما این روزها از موضوع پیوستن به ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا که حملات هوایی به اهداف داعش،النصره و احرار شام در داخل عراق و سوریه را آغاز کرده است سخن می گوییم.

مقامات ترکیه در پیوستن به این ائتلاف با وجود مشارکت وزیر خارجه ای مولود چاووش اوغلو در نشست جده در کنار وزیران خارجه عرب به رهبری جان کری وزیر خارجه آمریکا تعلل می ورزند.همچنین رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در سه هفته قبل درباره استراتژی مقابله با گروههای اسلامی افراطی با باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در ولز بحث و گفتگو کرد.

هنگامی که از تعلل ترکیه سخن می گوییم به مخالفت با امضای بیانیه نشست جده که آن را ملزم به پیوستن در عملیات نظامی و هوایی می کند اشاره می کنیم و این موضوعی است که این روزها رخ داده است و در مشارکت پنج کشور عربی درحملات هوایی به مراکز داعش در شهرهای الرقه، دیرالزور و نابودی پالایشگاهها  چاههای نفتی نمایان شده است.

دولت ترکیه مکان مهمی در فهرست کشورهای متهم به حمایت از گروههای اسلامی افراط گرا که در سوریه می جنگند قرار دارد.این کشورها به هزاران نفر اجازه جنگ در سوریه و پیوستن به داعش،النصره و احرار الشام را داده است.دولت ترکیه این اتهامات را رد می کند.

هر چند اردوغان در نشست مجمع عمومی از اقدامات علیه جنگجویان خارجی که قصد پیوستن به گروههای مسلح در سوریه را داشتند سخن گفته است اما این پس از افزایش فشارها علیه آن و نیز صدور قطعنامه شورای امنیت که مانع از عبور خارجی می شود بوده است.

قطعا این فشارها طی روزهای آینده برای کشاندن ترکیه به شرکت در بزرگترین عملیات نظامی در کنار جنگنده های ائتلاف افزایش می یابد.

احمد داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه اخیر در سخنانی در برابر حزب عدالت و توسعه از حمایت از راهکار نظامی که منجر به ثبات و صلح در منطقه شود خبر داده بود و اینکه ترکیه هر اقدامی که برای حمایت از امنیت ملی اش نیاز باشد اتخاذ می کند اما این بسیار سربسته بود زیرا به صراحت موضع کشورش را مشخص نکرد که آیا به ائتلاف می پیوندد یا منتظر جلسه پارلمان در دوم اکتبر می ماند و پایگاه انجرلیک را به روی هواپیماهای آمریکایی باز می کند.

ترکیه به دنبال وقت کشی است و تا آنجا که می تواند تلاش خواهد کرد که دیرتر به ائتلاف بپیوندد تا از حجم مخاطرات علیه امنیت ملی، اقتصاد و جبهه داخلی اش بکاهد به ویژه که دهها ترک در کنار تروریستها در سوریه و عراق می جنگند و این رقم قابل افزایش است.داعش ترکیه را تهدید به خسارت زدن به گردشگری این کشور که 35 میلیارد دلار به خزانه کرده است.

همه شواهد از احتمال پیوستن ترکیه به ائتلاف آمریکا همانند قطر حکایت دارد اما حجم این مشارکت مشخص نیست که آیا در حملات هوایی مشارکت می کند یا نیروی زمینی اعزام می کند یا مخالفان سوری را آموزش می دهد و آنها را مسلح می کند یا فقط به گشودن پایگاه انجرلیک اکتفا می کند؟

موضوع قابل تامل این است که مشارکت در ائتلاف توطئه سرشار از خطر برای ترکیه است زیرا تاثیرات زیادی بر این کشور دارد و منافع منطقه ای،وحدت جغرافیایی، جمعیت شناسی و امنیت ملی آن را تحت الشعاع قرار می دهد.رهبران ترکیه باید نهایت هوشیاری و دقت را به کار گیرند تا دستاوردهای سال گذشته را از بین نبرند.

کد خبر 405475

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha