به گزارش خبرگزاری شبستان، چهل و پنجمین شماره هفته نامه صوتی حسن رحیم پورازغدی به مناسبت هفته دفاع مقدس با عنوان مقاومت همواره می ارزد منتشر شده است از این رو و به مناسبت آخرین روز از هفته دفاع مقدس، این هفته نامه که توسط شبستان از صوت به متن پیاده شده است در ذیل می آید:
بنابراین گزارش، استاد حسن رحیم پور ازغدی در نشست رونمایی از کتاب"لشگر خوبان" که با حضور نویسنده این کتاب برگزار شد، گفت: با این اعتراف شروع می کنم هیچ کتابی از کتاب هایی که برادران رزمنده ما نوشته بودند را از اول تا آخر نخوانده ام و یک دلیلش شاید این بود که برخی از این کتاب ها جاذبه های هنری و نویسندگی لازم را نداشت و صرفا به نقل وقایع می پرداختند.
وی افزود: وقایع جنگ را ما رزمندگان جنگ، تجریه کرده ایم و اگر زمان، مکان و اشخاص را تغییر دهیم، همان چیزی می شود که خودمان در جبهه ها دیده ایم.
رحیم پور بیان کرد: اما به دو دلیل علاقمند شدم این کتاب ها را به طور جدی بخوانم که دلیل اول بخاطر تیراژ بالای این کتب بود، زیرا برخلاف آنچه در تمام این 30 سال به ما القا می شده و خودمان نیز دچار این توهم بوده ایم که اگر ادبیات، رمان و فیلمی متعرض به مسائل جبهه، شهادت و انقلاب و اینها شود با توجه به اینکه دوره شان گذشته است، مخاطب ندارد.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: ولی وقتی دیدم این کتاب ها به چاپ صدم و صدوبیستم و بیشتر هم می رسد این نشان می داد یک واقعیتی در این جامعه وجود دارد که ما بطور کلی از آن غافلیم و جای درست و نادرست کاملا در ذهن ما برعکس شده و کسانی که تلاش کردند ما را از این سرمایه عظیم مایوس کنند، موفق شده بودند.
رحیم پور اضافه کرد: در حالی که بعدها ما دیدیم رمان ها و خاطرات همان نیمه رمان و نیمه خاطره هستند مانند همین کتاب و پرفروش ترین فیلم ها در کشور ما علیرغم اینکه دوستان آماتور هستند و ضعف های فنی دارند و می توانند بهتر باشند اما پرمخاطب ترین فیلم ها و رمان ها و زندگینامه ها در جامعه همین موارد مربوط به 8 سال دفاع مقدس هستند، اتفاقا بیشترین مخاطب آن هم همین نسل جدیدی هستند که ما را از این ها می ترساندند که نسل و عصر عوض شده است.
وی یادآورشد: مطمئنا این کتاب هم مانند کتاب"پایی که جا ماند" ،" دا"، "نورالدین فرزند ایران" به آن سمت می رود و این میزان شمارگان را تاریخ چاپ و نشر ایران به خود ندیده است.
رحیم پور در ادامه ابراز کرد: دلیل دومم حساسیت در حد وسواسی بود که رهبری درباره چنین کتاب هایی نشان داده اند. ایشان 25 سال است که داد می زنند انقلاب بدون رمان نمی شود، انقلاب روسیه و فرانسه با رمان هایشان ماندگار شدند. بدون فیلم درست نمی شود و با فیلم های متری و سطحی نمی توان راه را ادامه داد. فیلم هایی نه فقط از متافیزیک و یا عوامل مادی آن بلکه ترکیبی از هر دو با هم باشد.
هنوز در بطن انقلاب هستیم!
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: از زمان دوران مبارزات قبل از انقلاب و با شروع تبعیدها و زندان ها که خیلی مقدس است و در هیچ کشوری دیده نشده برای انقلاب تا این حد مردم آن کشور پای کار باشند و برای اعتراض بیرون بریزند و بعد اتفاقاتی که در آن 8 سال مانند ترورها و جنگ تحمیلی و تحریم رخ داد و هم این مسائل تمام نشده است ما هنوز هم در بطن انقلاب قرار داریم.
وی تصریح کرد: در کتاب"لشگر خوبان"، تمام نکاتی که در آن آمده است را اگر نویسندگان آنها ننویسند و یادآوری نکنند، چیزی از دفاع مقدس باقی نمی ماند. درست است امور نزد خداوند محفوظ است اما نزد خلائق چیزی باقی نمی ماند و نسل های بعدی چیزی از آن نمی فهمند و به جای خواندن رمان جنگ، رمان های ضدجنگ می خوانند و فکر می کنند آنها واقعیت دارد و رمان کسانی را می خوانند که اصلا در عمرشان در یک عملیات هم شرکت نکرده اند .
نویسندگان دفاع مقدس مقتل نویسند
وی عنوان کرد: من این بزرگوارانی که خاطره ها را می گویند و یا افرادی که این خاطره ها را می نویسند کارشان را به مقتل خوانی شبیه می دانم که آنها مقتل خوانان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس هستند. زیرا این افراد صحنه هایی از فداکاری ها و مظلومیت ها و نویسندگی درباره دفاع مقدس که جهاد بزرگی است را انجام می دهند.
وی گفت: در دوران دفاع مقدس فداکاری های زیادی هم بود که به صورت پنهانی انجام شد و هیچکس آنها را نمی داند تنها خدا و آنهایی که این کارها را برای حفظ مملکت کردند، می دانند و برای آخرت می ماند اما اگر با نوشتن این خاطرات آنها را جاودانه کنیم این آثار تبدیل به شاخص هایی برای نسل های بعدی می شود.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: کارهای خیلی بزرگی در جبهه از سوی همرزمان ما در دوران 8 سال دفاع مقدس رخ داد و رشادت ها و فداکاری های زیادی را دیدیم که این رشادت ها در هیچ زمان و مکان دیگری از افراد دیگری دیده نشده و نخواهد شد.
قهرمانی سازی از کشته های جنگ جهانی!
رحیم پور ابراز کرد: کشورهای دیگر هنوز برای 4 سال جنگ جهانی دوم که جنگ قدرت بود قهرمان های دروغین می سازند و هزاران فیلم و رمان برای آن زمان ساخته اند و دروغ هایی به تناسب فضا و اهداف جدیدشان وارد می کنند اما ما دچار فقر شدید فیلم و رمان و حتی تبدیل خاطرات شفاهی به خاطرات کتبی هستیم.
وی ادامه داد: من این کتاب ها را که می بینم از جهاتی خوشحال می شوم که بالاخره خاطرتی از دفاع مقدس در حال ثبت شدن است برای 50 و 100 سال آینده و به زبان های مختلف اما در عین حال تاسف می خورم برای هزاران هزار کتاب دیگری که به همین سبک می توانست منتشر شود و نشد.
بدشانسی های انقلاب...
به گفته وی، 25 سال از جنگ و 35 سال از انقلاب می گذرد و این کتاب ها نوشته نشد و 5 فیلم درست با مضمون ساخته نشد و چند رمان با معیار ادبیات جهانی با محتوای لطیف اسلامی نوشته نشد.انقلاب ما متاسفانه از این جهت بدشانسی آورده است.
رحیم پور تاکید کرد: تا 10 سال دیگر از رزمندگان دوران جنگ که می شد از دل خاطرات آنها صدها کتاب و رمان استخراج کرد، نمی مانند ضمن اینکه با گذر زمان خیلی از خاطرات هم از اذهان پاک می شوند.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: باتوجه به اینکه این فیلم ها و کتاب هایی که درباره جنگ هستند در داخل کشور بیشترین فروش را دارند این مهم می تواند محرکی باشد تا با استفاده از انرژی ها و توان داخلی و با دست خالی بتوانیم بهترین فیلم ها و رمان ها را در عرصه دفاع مقدس تولید و به دنیا عرضه کنیم.
وی گفت: نکته دیگر اینکه من خواندن این کتاب ها را از این جهت مهم می دانم که بعد از جنگ و ارتحال امام کسانی خواستند از مجاهدان و شهیدان تصویرسازی کنند اما گاهی برخی از این تصویرسازی ها از سوی متحجرین (دیندار مفت خور یا دین منهای جهاد و فداکاری) یا جزو روشنفکرانی بودند که از اساس معتقد بودند این انقلاب یک اشتباهی بوده که در تاریخ رخ داده است زیرا انقلاب تابع تعریف آنها با این شیوه رهبری، قوانین و مقاومت و ملت نبود و خیلی از فلسفه این ها را زیر سوال می برد.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: عده ای دیگر هم انقلابیون فرسوده هستند آدم هایی که انقلابیون فداکاری بودند و سهم در پیروزی آن داشتند اما کم کم خسته شده و شک کردند، نکند این راهی که ما آمده ایم از ابتدا درست نبوده است، مجموع این افراد فضایی را ایجاد کردندکه بعد از قطعنامه این فضا متولد شد و در دهه قبلی به رسانه ها آمد و بچه های فداکار جنگ بدهکار شدند و باید توضیح داده و معذرت خواهی می کردند که چرا به جنگ و جبهه ها رفته اند.
وی یادآور شد: یک تصویرسازی شد که یک مشت آدم خوبِ نفهم روی دست ما مانده اند و متاسفانه در جنگ شهید نشده اند اینها اهل نوستالوژی اند نه اینکه دفاع و جهاد و یک عملی که باید همیشه برای دفاع از ارز شها و کشور از آن استفاده کرد بلکه به عنوان یک خاطره که گاهی به یادآن می افتیم و خواستند این تصویر از جبهه ها بماند که افرادی کم تا قسمتی روانی، عقده ای و طلبکار از مردم، بی دست و پا، قصی القلب خیالباف و متعصب تلقی شوند که روی دست ما مانده اند.
رحیم پور تصریح کرد: دهه شصتی های ساده لوح که جامعه را سیاه و سفید می بینند و می خواهند مشکلات را با آهن و چکش حل کنند و جامد و بی دست و پا برای جامعه بعد از جنگ هستند و بعد اینگونه تقسیم می شوند که عده ای پشیمان هستند موج مرده و نسل سوخته ای هستند که دارند تقاص آن دوران را می دهند، یا عده ای طلبکار که می خواهند همه چیزهایی که ندارند را از مردم بگیرند و در آن 8 سال که جنگیدیم از دنیا عقب ماندیم و حال نوبت برد ماست، کنار بروید تا ما از آنچه در کشور وجود دارد استفاده کنیم.
وی عنوان کرد: متاسفانه در فیلم ها تصویر افراد پرخاشگر و نامتعادلی از مجاهدان جنگ نشان می دهند اینها همان رزمندگان و جان برکفانی هستند که امام خمینی (ه) در وصیت نامه شان آورده اند افتخار می کنم به بچه هایی که این جور به صحنه آمدند اما نمونه چنین کتاب های خوبی پادزهری خوبیست برای این تصاویری که از مجاهدان فی سبیل الله ساخته شده است.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: حالا دیگر بسیجی خوب، بسیجی مرده است و باید شهید شده باشد تا بتوان از او تجلیل کرد وگرنه اگر بخواهد زنده باشد و دنبال نان خوردن و گردن کلفتی در برابر مردم باشد و خود را طلبکار بداند، اصلا بدرد انقلاب و نظام نمی خورد. بلکه افرادی معتدل و با آرمان و ثابت قدم با همان آرمان هایی که از امام راحل آموختند قابل اتکا هستند. عده ای می خواهند این تصویر را جا بیندازند شهیدان و امام شهیدان رفتند و همه چیز سو تفاهم بوده است،
هیچ یک از درگیری ها سوء تفاهم نبود
رحیم پور بیان کرد: خب امام در وصیت نامه اش می گوید هیچکدام از این درگیری ها سو تفاهم نبود و نبرد علیه حق و باطل و ظلم و زور بود. اصلا عین این عبارت از امام خمینی آمده است که هیچ سوتفاهمی بین ما و آمریکا نبوده است. آنها می دانند چرا با ما درگیر شده اند و ما چرا با این ها درگیر شده ایم.
وی تاکید کرد: یک تفکری پیدا شد که بیایید کمی هم موقعیتمان را دستکاری می کنیم و اشکالی ندارد و اینگونه افراد طلبکار را دشمن نبینید اینها رقیب هستند. بعد کم کم گفتند این ها شریک هستند و رفته رفته گفتند اینها متحد ما هستند به این معنی که دشمن به رقیب، شریک و متحد تبدیل شد.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: معنی اش این بود که آقای خمینی کمی تند رفت اما ایشان این نبرد با استعمار و صهیونیسم را از سال 42 آغاز کرده بود و همیشه می گفت اسرائیل باید از بین برود و تا آخر عمرش هم این را گفت مبارزه با بی عدالتی و فساد در داخل و دفاع از ارزش های اخلاقی و انقلابی همه این ها توهم است و مربوط به دوران عدم بلوغ و کودکی است و پایان دهه امام امت اعلام شود و یک مشت موجی هم مانده اند که بعضی از آنها را باید سرشان را در جایی گرم کرد.
وی عنوان کرد: مهمترین نکته من این است که دوستان را توجه بدهم به توصیه هایی که رهبری داشتند ایشان تنها مسئول در نظام جمهوری اسلامی ایران است که نسبت به این مسائل رمان و شعر فیلم و سینما و ادبیات دفاع مقدس حساس بود.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: در تمام جمهوری اسلامی نه یک روحانی دیگری دیدیم و نه یکی از مسئولان نظام جمهوری اسلامی که بگوید یک مسئله ای بنام رمان، سینما و ادبیات دفاع مقدس وجود دارد، بعدها من شنیدم ایشان (مقام معظم رهبری) کتاب های دفاع مقدس را خط به خط با تمام گرفتاری هایی که دارند می خوانند تقریض و حاشیه می زنند ، اشکالات فنی شان را می گیرد و این برای اینست که بگویند اینجای اینجای خاکریز انقلاب سوراخ است. قدم بعدی بعد از رمان نویسی را نیز دیگران باید برای دفاع مقدس و جا افتادن مفهوم آن بردارند این بار زمین مانده است.
وی گفت: در تقریض هایی که (مقام معظم رهبری) برای این کتاب زده اند، آمده: "این هم بخشی از آن تصویر بزرگ و باشکوهی است که همیشه از دور دیدیم و نقش های معجزه آسای تشکیل دهنده آن و رنگ آمیزی های جزبه جز آن خبر نداریم و نداشتیم و مردم خبر ندارند." ایشان در پایان این تقریض می نویسند "این کتاب درخور آن است که در شکل فیلم و رمان عرضه شود و ایشان درباره خیلی از این کتاب های خاطرات چنین چیزی را نوشته اند."
وی گفت: متاسفانه در عرصه ساخت رمان و فیلم ما افرادی داشتیم که رفتند این کارها را به دست بگیرند اما به علت ضعف بن مایه های درونی و انقلابی خود اسیر شده و در این راه ماندند و پشتشان به خاک خورد.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: قدرت سیاسی، علمی، اقتصادی، نظامی و منطقه ای جمهوری اسلامی جهانی شده است اما در عرصه رمان و سینما ما هنوز هم لال بازی درمی آوریم.
رحیم پور گفت: در تقریضی که رهبری برای کتاب "پایی که جا ماند" زده اند، نوشته اند ما هیچ کتابی را ندیدیم که زیبایی های اسارت را به این خوبی تصویر کند و عظمت روحی رزمندگان ما و خباثت روحی گماشتگان صدام از یک طرف و شگفتی و احساس عزت رزمندگان ما و زیر آن می نویسند کارهای لازم: ترجمه سلیس کتاب به زبان های عربی و انگلیسی 2-درود و سلام به خانواده های مجاهد و مقاوم .
وی بیان کرد: انقلاب اسلامی ما به عنوان تنهاترین انقلاب دینی در عصر جدید و موفق ترین انقلاب نظام سازی کرد، اما یکی از کم کارترین انقلاب های دنیا بوده است.
مشکل حل ناشدنی بودجه های فرهنگی
رحیم پور تاکید کرد: یکی از مشکلاتی که ما از اول انقلاب داریم بودجه های فرهنگی است ما ساختمان های زیادی را می سازیم و تجهیزات و امکانات به آن می دهند اما افراد و نخبگانی که باید در آن کار کنند نیست و آن گاه شروع می کنند به هم سرویس می دهند و کارهای همدیگر را می کنند و به هم حقوق می دهند و برای هم چایی می ریزند آنگاه افرادی که باید در این عرصه ها و ساختمان ها کار کنند، در زندگی هایشان مشکلات زیادی دارند.
رحیم پور ابراز کرد: ابوی ما نقل می کرد منزل علامه توستری که مرحوم شدند، رفته بودند که ملاحظه کردند ایشان ناراحت هستند و می گفتند من الان چند ماه است نمی توانم کار کنم که پدرم به ایشان گفتند اگر مریض هستید نزد پزشک بروید اما ایشان گفته اند نه عینکم شکسته است و نه کسی هست این را برایم تعمیر کند و بعد اینکه شنیده ام عینک گران است.
وی عنوان کرد: اولا افرادی مانند آقای نظری هزاران نفر هستند که اینها شهدای زنده انقلابند و می توانند صدها کتاب بنویسند دوما اینکه شما چند صد تا آدم صاحب فکر هنرمند، اهل قلم و فکر داریم که بتوانند، بنویسند که سواد علمی ادبی و تاریخی داشته باشند.
وی ابراز کرد: 35 سال از تاریخ انقلاب گذشته است ما بایستی هم اکنون 200 رمان نویس و 300 فیلمساز خوب می داشتیم که با عرصه های دفاع، جهاد، دین آشنا باشند و هنرمند باشند.
بهتر از تاسیس اداره و استخدام کارمند!
رحیم پور تاکید: این را هم باید بدانیم آدمی که حرفی برای گفتن دارد را نمی توان تحقیر کرد این افراد روحیه کارمندی ندارند. این افراد را باید پیدا کرد احترام به آنها گذاشت و کار دست آنها داد. این بهتر از این است که 100 تا اداره و شرکت و افراد استخدام کنیم که از هر یک هزار نفر این ها یک نفرشان اهل قلم نیست و نمی تواند 2 صفحه مطلب بنویسد.
وی افزود: چطور کسانی که نمی توانند چیزی بنویسند می خواهند افراد هنرمند و صاحب قلم را مدیریت کنند، این افراد در خانه هایشان هستند و اهل تملق و چاپلوسی هم نیستند و از آن طرف باید آموزش هم ببینند.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: در نوشتن کتاب ها و نثرها و رمان هایمان باید با سبک و نثر بهتری بنویسیم. خیلی از آثاری که هم اکنون داریم گروه های سنی جوانان و بزرگسالان را ارضاء نمی کند. در مقوله دیگری هم که کم کاری داریم و قابل قبول نیست نوشتن کتاب های دینی است و حوزه مسئول درجه اول است و باید در دنیا و آخرت پاسخگو باشد.
پایان پیام/
نظر شما