به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم رونمایی از نرمافزار کتابشناسی دفاع مقدس که توسط خانه کتاب تهیه شده بود، با حضور «سیدعباس صالحی» معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «گلعلی بابایی» رئیس سازمان هنری و ادبی دفاع مقدس و «نجفعلی میرزایی» مدیرعامل خانه کتاب در سرای اهل قلم برگزار شد.
نرم افزار کتابشناسی دفاع مقدس متشکل از کتاب های منتشر شده با موضوع دفاع مقدس در حوزه خاطره نگاری و شعر و ادبیات است که از سال 1359 تا ابتدای سال 1393 گردآوری شدند.
«سیدعباس صالحی» در این مراسم در سخنانی گفت: بحث کتاب دفاع مقدس امروزه یک قالب و ژانر خاص حوزه کتاب شده است. این تعداد کتابی که در نرمافزار کتابشناسی دفاع مقدس که قریب به 9 هزار است، نشان میدهد که ما در حوزه کتاب برشی به عنوان کتاب دفاع مقدس پیدا کردهایم که آن هم قالبهای متنوعی دارد. ادبیات دفاع مقدس امروز به یک چهره خاص از حوزه ادبیات و نماینده هنر از هنرهای اسلامی و ملی ما تبدیل شده است.
وی در ادامه به حوزه های مختلف منشعب از کتاب دفاع مقدس اشاره کرد و توضیح داد: در این عرصه، حوزه خاطرهنگاری نیز علاوه بر محتوا سبکهای خاص خود را پدید آورده است که دارای حجم قابل توجهی آثار است، همچنین در حوزه اسناد نیز این کتابها مجموعه قابل توجهی از اسناد شخصی و رسمی و نظامی را پدید آوردند. در حوزه اسناد شخصی اتفاقات قابل توجهی را شاهد هستیم. این حجم قابل توجه انتشار اسناد شخصی در قالب وصیتنامهها به ویژه وصیتنامه استانها حاکی از نوعی نگاه مردمشناسی است. بخش دیگر، پژوهشهای ناظر بر جنگ ضلع دیگر کتابهای دفاع مقدس را تشکیل میدهند و از جمله دیگر اضلاع این حوزه، می توان به فرهنگنامهها، دانشنامهها، دایرةالمعارفها و ... اشاره کرد.
صالحی به لزوم ایجاد کتابشناسی در حوزه دفاع مقدس تاکید کرد و افزود: همه موارد فوق، اقتضا میکند که ما هم کتابشناسی دفاع مقدس داشته باشیم و هم مطالعات ناظر بر آن کتابشناسی را، مجموعههایی مانند خانه کتاب موظف هستند بر روی این گونه مسائل تحقیق کنند.
وی، کتاب دفاع مقدس را صرفاً یک کتاب ندانست و این کتاب را بر سه ضلع موثر بر انسان برشمرد و گفت: کتابها معمولاً تأثیرات شناختی دارند نه عاطفی، اما کتاب دفاع مقدس هم در حوزه شناختی تأثیرگذار است و هم در حوزه عاطفی. در حوزه شناختی در لایههای مختلف ورود پیدا میکند و علاوه بر شناخت سطحی یک رویداد به شناخت محیطها و انسانها نیز میپردازد. بخش عظیمی از لایههای انسانشناختی را میتوان در کتابهای دفاع مقدس شاهد بود. در واقع این کتابها به فهم عمیق لایههای انسان شناختی کمک میکند. انسان مجموعه بسیار پیچیدهای است که لایههایی از آن در جریان دفاع مقدس نشان داده شد.
معاون امور فرهنگی ارشاد، تاثیرات عاطفی را از دیگر عوامل تاثیرگذار کتاب دفاع مقدس دانست و ادامه داد: البته باید بگویم تأثیرات عاطفی این کتاب ها نیز بسیار قابل توجه است. این کتاب ها در حوزه عاطفی نیز بر انسان اثر میگذارد، وقتی با این کتابها درگیر میشویم، ابعاد مختلفی از عواطف بروز پیدا میکند. به فرمایش رهبر انقلاب ترکیب عجیبی بین غم و شادی به انسان دست میدهد و باز به تعبیر ایشان چیزی مثل غم عشق است. با مطالعه کتابهای دفاع مقدس چه در قالب اسناد چه پژوهشها و چه ادبیات، انسان درگیر نوعی غم همراه با شوق میشود که همان درگیری عواطف است.
وی، تاثیرات رفتاری را ضلع سوم این مثلث برشمرد و اظهار کرد: بسیاری از کتابها اطلاعات میدهند، اما تاثیرات رفتاری ندارند. در مقابل کتابهای دفاع مقدس تأثیرات رفتاری فراوانی دارند، چرا که 8 سال یک ملت با همه اجزایش درگیر دفاع شده بود، پس الگوی دفاع مقدس الگوی عجیب رفتاری است. وقتی ما از کتاب دفاع مقدس حرف میزنیم، با کتابی مواجه هستیم که تأثیراتش تنها در حوزه شناختی مطرح نیست.
صالحی ابراز امیدواری کرد: اقدامی که به عنوان کتابشناسی دفاع مقدس انجام شده است، فرصتی را پدید آورد تا کتابهای دفاع مقدس ما با نگاهی دوباره اعتبارسنجی شوند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به رتبه بندی فیلم های سینمایی، از نبود رتبهبندی کتابهای دفاع مقدس انتقاد کرد و گفت: کتابهای دفاع مقدس میتوانند رتبهبندی شوند، همچنین مخاطبسنجی سنی، تحصیلی، و شغلی و ... از دیگر اموری است که باید انجام شود. همچنین بازخوانی نکتههای مغفول شده، تشکیل بانک ایدهها و سوژهها از دیگرمواردی است که میتواند مکمل این لوح باشد.
وی در پایان بیان کرد: امیدوارم اهل فرهنگ این دعوت معاونت فرهنگی ارشاد و خانه کتاب را جدی بگیرند، چرا که معاونت در دوره جدید میخواهد حوزه دفاع مقدس را به عنوان یک حوزه اساسی که میتواند نمایانگر فرهنگ باشد مورد توجه قرار دهد.
پایان پیام/
نظر شما