به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری شبستان، نشست بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان پیش از ظهر امروز یکشنبه 6 مهر با حضور پیام دهکردی دبیر جشنواره و فاضل عبادی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان در مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
در ابتدای این نشست، پیام دهکردی، دبیر بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان با ارایه گزارشی از روند برگزاری این دوره از جشنواره گفت: این جشنواره با فرصت سه ماهه ای که داشتم به سرانجام رسید، نگاه ما در این دوره از جشنواره نگاه کیفیت محور بود که آن را به شکل گفتاری بلکه عمل گرایانه به سامان برسانیم. تلاش من بر این است که سرمایه های دوره های قبل جشنواره را حفظ کنم و اشکالات را برطرف کنم و چشم انداز آینده را برای جشنواره کودک و نوجوان بهتر ترسیم کنم، می خواهم جلوی کمیت بی کیفیت را بگیرم.
وی با بیان اینکه کودکان آینده سازان جامعه هستند بر توجه و آموزش کودکان به عنوان نیروهای متخصص تاکید کرد و گفت: جامعه ما در حال از دست دادن نخبگان است، اساتیدی مثل سمندریان و جلیل شهناز را در سال های گذشته از دست داده ایم، جامعه ما بدون نخبه جامعه مرده است برای همین برای آینده باید بر روی نسل کودک و نوجوان سرمایه گذاری کرد.
دبیر بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان با اشاره به نامگذاری امسال به نام سال اقتصاد، فرهنگ، عزم ملی و مدیریت جهادی گفت: من به عنوان عضو کوچک جامعه فرهنگی بر این باورم که حکم جهادی صادر شده است که باید مورد توجه قرار بگیرد، ترجمان این شعار وضعیت نگران کننده فرهنگ است حال فرهنگ وخیم است ما باید نسبت به این موضوع مدیران یک نگرش عمل گرایانه داشته باشند برای ویرانی یک فرهنگ 8 تا 10 سال زمان کافی است اما برای ساختن فرهنگ 20 تا 30 سال زمان می خواهد و این تراژدی وحشتناکی است.
وی با اشاره به اینکه ایران کشور جشنواره ها،آمارها و بیلان هاست، گفت: در سال فرهنگ باید بگویم که آمار بس است، واگرایی یکی از بزرگترین مشکلات پیش روی جامعه فرهنگی است، تمام تلاشم این بود که این جشوار را در مدت سه ماه با همگرایی و جلسات کارشناسی به سرانجام برسد و در این راه از همه نهادهای مرتبط با کودک از کانون پرورش فکری کودک و نوجوان گرفته تا حوزه هنری تا مسئولان قوه مجریه، مقننه بهره گرفتم تا این جشنواره را به پیش ببرم.
پیام دهکردی با اشاره به اضافه شدن بخش دانش آموزی به جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اظهار داشت: اگر امسال بخش دانش آموزی وارد جشنواره تئاتر کودک و نوجوان شده است این نهیب جدی در حوزه دانش آموزی است، کلیه تئاترها محصول تئاتر دانش آموزی است. جریان تئاتر دانش آموزی برخلاف اقرار مسئولان مربوطه هنوز به یک جریان منسجم، پیگیر و علیرغم مسئولیت تئاتر تبدیل نشده است. همچنین بخش پژوهش، کودک و نوجوان و تکنولوژی امسال برای اولین بار به جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اضافه شده است.
وی با بیان اینکه مدیریت های سلیقه ای گسست هایی را در تئاتر کودک و نوجوان ایجاد کرده است ، گفت: امسال با همگرایی که بین تهران و همدان اتفاق افتاده است جشنواره تئاتر کودک و نوجوان با هماهنگی و همکاری بیشتری برگزار خواهد شد.
دهکردی با اشاره به بحث اقتصاد مقاومتی و اثرات آن بر همه فعالیت های فرهنگی گفت: با توجه به اینکه اقتصاد مقاومتی یکی از مباحث جدی امسال بوده است و جشنواره تئاتر کودک و نوجوان محل داد و ستد خرد اهالی تئاتر است، حضور اهالی تئاتر هم در جشنواره نیز فشار اقتصادی زیادی داردف مسئولان در همدان پای این جشنواره ایستادند و با همگرایی که ایجاد شد به پیش خواهد رفت.
دبیر بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان افزود: پوستر جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در شیرخوارگاه آمنه رونمایی شد و این کودکان همراه جشنواره بودند و در رونمایی دیگری کودکان سرطانی بیمارستان همدان نیز حضور داشتند.
در ادامه فاضل عبادی، مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان گفت: استان همدان استانی فرهنگی است که پیشینه آن با فرهنگ و تمدن عجین شده است کثرت عالمان و مفاخر استان و خدمات ارزشمند آن به کشور به همدان ویژگی های خاصی بخشیده است در همین راستا با پشتیبانی مسئولان و هم افزایی ای که داشتند تلاش کردند برنامه های ملی و بین المللی در این استان برگزار کنند و برنامه ریزی هایی برای برگزاری برنامه های فرهنگی و هنری در حوزه های نمایشی، موسیقی، کتاب در سطح استان صورت گرفت همدان به عنوان قطب تئاتر کودک و نوجوان معرفی شد. یکی از برنامه های فرهنگی که همدان میزبان آن است جشنواره تئاتر کودک و نوجوان با شعار« هویت امروز و فردا » در روزهای 15 تا 21 مهر است.
وی با اشاره به ویژگی های بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان اظهار داشت: حضور چشمگیر استان ها در جشنواره، توجه به محتوا و کیفیت، حضور گسترده هنرمندان تئاتر استان همدان در بخش مسابقه، افزایش گروه های شرکت کننده در جشنواره، اضافه شدن بخش دانش آموزی، اجرای برنامه متمرکز بخش خردسال، اضافه شدن دو سالن اجرای نمایش از ویژگی های این دوره از جشنواره است.
مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان با بیان اینکه جشنواره در 11 محور برگزار می شود به گروه های شرکت کننده در جشنواره اشاره کرد و گفت: در بخش کودک و نوجوان 8 گروه، بخش مسابقه نوجوان 7 گروه، بخش بین الملل 4 گروه، بخش خردسال 4 گروه، بخش مسابقه خیابانی 7 گروه، بخش ویژه 4 گروه، بخش دانش آموزی 5 گروه حضور دارند و بخش پژوهش و مقاله و کارگاه های آموزشی نیز برگزار خواهد شد.
فاضل عبادی با اشاره به بخش های جنبی بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان گفت: همزمان با برگزاری جشنواره در همدان برنامه های جنگ شادی، مسابقه نقاشی، تئاتر خیابانی، اجرای جشنواره ای مدارس و مراکز بهزیستی، برگزاری نمایشگاه کتاب و محصولات فرهنگی را در شهرستان های استان همدان خواهیم داشت.
در ادامه پیام دهکردی با بیان اینکه بیشترین تولیدکننده آثار کودک و نوجوان شامل سه استان اصفهان، همدان و تهران است، اذعان کرد: این وضعیت تولید آثار نمایشی در عرصه کودک و نوجوان هم خوب و هم نگران کننده است.
دبیر بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان خاطرنشان کرد: دوربین های صدا و سیما که در تونل ها و جاده ها و همه جا هستند در عرصه هنر کجا هستند پاسخ آنها به ما این است که ما هستیم اما پاسخ من این است در کارخانجات هستید، امسال از رسانه ملی می خواهم در اطلاع رسانی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان حضور جدی داشته باشد.
پیام دهکردی درباره برگزاری کارگاه های آموزشی در بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان اظهار داشت: امسال بسیاری از متخصصان نگران بودند که من تعداد کارگاه ها را کم کنم ما امسال دو کارگاه آموزشی اما متفاوت برگزار می کنیم که هر کدام از این کارگاه ها به مدت 4 روز است و کسانی در این کارگاه ها حضور دارند در جشنواره شرکت کرده اند و ثبت نام کرده اند و گواهینامه رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت خواهند کرد. یکی کارگاه آموزشی دکتر عطاءالله کوپال با موضوع «فانتزی در ابداع دراماتیک» در 4 جلسه و کارگاه دیگر کارگاه جان کوک پنزو فرانسوی با عنوان «سایه خیال» خواهد بود.
پیام دهکردی خاطرنشان کرد: در جلسه ای که با دکتر فریندخت زاهدی داشتم عنوان شد پژوهشی در آلمان صورت گرفته که در این پژوهش جایگاهی برای مادران و نوزادان در سالن های تئاتر اختصاص اده اند بر این اساس ما هم در جشنواره همدان این کار را انجام می دهیم دو کار در بخش بین الملل است که همین رویکرد را دنبال می کنند کاری به اسم اسلیپ، پیکابو از لهستان با مشارکت مادران و نوزادان اجرا خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: نمایش های پروانه از ایتالیا، زرافه ها از اسپانیا، پیکابو و اسلیپ از لهستان از جمله آثار خارجی شرکت کننده در بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان است.
فاضل عبادی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان اظهار داشت: استان همدان بنیانگذار جشنواره تئاتر کودک و نوجوان بوده است و 9 دوره متوالی جشنواره در این استان برگزار شده است در طول سال حداقل یکصد نمایش در این استان برگزار می شود تاکنون 21 سالن در استان همدان تجهیز و به روز شده است همدان از نظر امکانات و تجهیزات و زیرساخت ها مشکلی برای اجرای برنامه های فرهنگی ندارد.
دهکردی نیز افزود: امسال بخش پژوهش جشنواره تئاتر کودک و نوجوان همزمان با برنامه ریزی رشته تئاتر کودک و نوجوان در دانشگاه تهران پیگیری می شود که این امر به زودی نهایی خواهد شد و از سال 94 رشته تئاتر کودک و نوجوان در دانشگاه تهران تدریس خواهد شد.
وی از انتشار کتاب پژوهش و مقاله های علمی جشنواره خبر داد و گفت: کتاب پژوهش و مقاله علمی حاوی هشت مقاله برگزیده ای است که در حال چاپ است و همزمان با برگزاری جشنواره در همدان رونمایی خواهد شد.
دهکردی درباره ملاک انتخاب آثار خارجی در بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان گفت: کیفیت، تکنیک و خلاقیت و نوآوری و مبتنی بر فرهنگ ایرانی بودن از جمله ملاک های ما برای انتخاب آثار اجرایی در جشنواره بود.
دهکردی درباره آثار بخش دانش آموزی و نحوه انتخاب آنها برای حضور در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان خاطرنشان کرد: در تئاتر دانش آموزی برگزیدگان استان ها به مرحله بعد راه پیدا می کنند و بعد به جشنواره بین المللی می آیند و من با مدیران کل آموزش و پرورش 32 استان کشور مکاتبه کرده ام، آثار انتخابی بر اساس آمارهای آموزش و پرورش است، در همن راستا شورای مشورتی را راه اندازی کردیم که داوران آن از اعضای آموزش و پرورش بودند.
وی درباره دیدار با وزیر آموزش و پرورش نیز اظهار داشت: در جلسه ای که با وزیر آموزش و پرورش داشتم گزارش مفصلی از روند برگزاری جشنواره کودک و نوجوان به وی ارایه کردم و دکتر فانی از آن استقبال کرد، نگاه وی به جشنواره نگاه مثبتی بود و بیشتر دغدغه وی بحث فرهنگ بود و نگاه شان این بود که در حوزه آموزش دقیق تر عمل کنید، باید کارگروه تخصصی تشکیل دهیم که متولیان کودک و نوجوان از کانون پرورش فکری کودک و نوجوان تا مرکز هنرهای نمایشی تا معاونت پرورش فکری کودک و نوجوان وزارت آموزش و پرورش در آن حضور داشته باشند، وظیفه من شناساندن جشنواره تئاتر کودک و نوجوان به یکی از نهادهایی بود که پیوند جدی با جشنواره کودک و نوجوان دارد.
دبیر بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان درباره دیدارش با نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز اظهار داشت: از جمله مباحثی که در نشست با نمایندگان مجلس مطرح کردم مسایل و مشکلات تئاتر، حمایت های مالی در حوزه کلان تئاتر بود، قرار شد که از این پس نمایندگان مجلس در صحن علنی مجلس در مورد تئاتر صحبت کنند و بیشترین دغدغه نمایندگان مجلس هم دوری نسل جدید از ادبیات کهن و اینکه نسل های امروز از حافظ موسیقی فاخر و ادبیات فاخر و جریان های معنوی فاصله گرفته اند، بود. یکی دیگر از مباحثی که با نمایندگان مطرح شد نیز بحث تئاتر کودک و نوجوان بود این گونه تئاتری به اندازه ای که می توانسته تاثیر داشته باشد نداشته است و قرار شده از این پس دبیر کمیسیون فرهنگی مجلس با من در تماس باشند تا مشکلات تئاتر را بررسی کنیم همچنین قرار شده بحث اصل 44 و واگذاری بسیاری از جشنواره ها به بخش خصوصی بررسی شود.
دبیر بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست که در جریان جشنواره کودک و نوجوان قرار بگیرد و از وزیر فرهنگ و ارشا داسلامی خواست از این جشنواره حمایت بیشتری بکنند و گفت: امیدوارم به زودی مسایل تئاتر را در بیت رهبری مطرح کنم همانطوری که قوه مقننه و مجریه در جریان برگزاری جشنواره تئاتر کودک و نوجوان قرار گرفته تصمیم دارم شرح مبسوطی از روند جشنواره کودک و نوجوان را در آنجا اعلام کنم.
دهکردی اظهار داشت: با رایزنی هایی که صورت گرفته قرار است برگزیده جشنواره های تئاتر کودک و نوجوان در شهرهای کشور به اجرای عمومی بروند.
وی همچنین درباره بودجه بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان اظهار داشت: بودجه جشنواره کودک و نوجوان 410 میلیون تومان ناقابل است شاید گفتن این مبلغ تنها از عهده من برمی آید اندر حکایت این بودجه شرم آور سیلاب اشکی است که شما را از سالن بیرون خواهد کرد.
مدیر کل ارشاد استان همدان نیز درباره بودجه جشنواره گفت: پیش بینی بودجه جشنواره در استان 650 میلیون تومان بوده است و اگر رقمی بیش از این نیز باشد با هماهنگی همه دستگاه ها انجام خواهد شد و جشنواره از نظر بودجه و امکانات در استان همدان مشکلی نخواهد داشت.
دهکردی همچنین خاطرنشان کرد: دوست داشتم اثری با موضوع غزه به بیست و یکمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان به جشنواره می آید اما آثاری با این موضوع در حد وا ندازه جشنواره کودک و نوجوان نبود.
پایان پیام/
نظر شما