دکتر محمدحسین ناصر بخت، کارگردان پژوهشگر تئاتر در گفت و گو باخبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: تعزیه هنر مقدسی است چرا که به متون حماسی مرتبط با عاشورا می پردازد و ریشه گرفته از مقدسات شیعیان است.
وی افزود: این هنر، هنری است که هم در شکل و هم در محتوا ریشه در اعتقادات مسلمانان دارد و وقتی هنری برآمده از دین و اعتقادات داشته باشد، ماندگار می شود. انديشه هاي ايثار و شهادت تعزيه را شكل داده و تعزيه فرهنگ ايثار و شهادت را به بهترين شكل انجام مي دهد. تعزيه براي انتقال مفاهيم ايثار از ساير اشكال نمايشي موفق تر عمل مي كند.
وی در ادامه گفت: در این روزگار که تعزیه با آسیب هایی مواجه شده است باید برای نمونه سازی و الگوسازی به صورت زنده و غیر موزه ای تلاش شود که برای این نمونه سازی ها نیاز به رعایت قراردادها و اسلوب های تاریخی و اعتقادی وجود دارد.
وی ضمن بیان اهمیت ارتباط با مخاطب در هنر تعزیه گفت: باید بتوانیم برای سؤالات مخاطب امروز پاسخ های علمی و مستند داشته باشیم و سعی بر آن داریم با اتکا به متون سنتی، تصحیح هایی ایجاد کنیم که ویژگی های دراماتیک تعزیه را نیز تغییر ندهد.
وی اضافه کرد: تعزیه گردانان در طول تاریخ همواره سعی بر آن داشتند با شعار اساسی و بنیانی "کل یوم عاشورا و کل ارضا کربلا" را زنده نگه دارند. دکتر ناصربخت ادامه داد: تعزیه گردانان یک واقعه تاریخی اعتقادی را با هنر خود به واقعه ای برای همه دوران ها و رمان ها تبدیل می کنند.
وی همچنین تصریح کرد: تعزیه خوان ها با سلاح نمایش و شبیه خوانی توانسته اند تأثیرگذارتر باشند و با مخاطب ارتباط تنگاتنگ و حسی بهتری برقرار کنند. وی در خاتمه ضمن ابراز تأسف برای کارشناسان هنر تئاتر گفت: بعضی اتفاقات که در تعزیه رخ می دهد را در پست مدرن ترین شیوه های روایت و تئاتر در غرب، مشاهده می کنیم در حالی که از هنرهای تاریخی و سنتی خود غافل هستیم که صدها سال است آن را تجربه کرده ایم.
پایان پیام/
نظر شما