به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تبریز، دوازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز از هفتم تا سیزدهم مهرماه در محل نمایشگاه بین المللی تبریز برپا شد. بنا بر اعلام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی، تعداد 920 ناشر داخلی و خارجی با بیش از 2 میلیون عنوان کتاب در این نمایشگاه حضور پیدا کردند، حتی به گفته وی ناشرانی که در نمایشگاه های گذشته تبریز به چشم نمی خوردند با پا در میانی در این نمایشگاه حضور پیدا کرده اند.
تبریز شهر اولین هاست و به گفته معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه، آذربایجان شرقی می تواند به قطب فرهنگی منطقه شمالغرب و کشورهای همسایه تبدیل شود، برهمین اساس برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز که یک اتفاق فرهنگی تاثیرگذار می باشد، در تحقق این خواسته فرهنگی نقش مهمی می تواند ایفا کند.
برپایی نمایشگاه کتاب با وجود پایین بودن آمار مطالعه در کل کشور و به تبع آن در استان آذربایجان شرقی، می تواند در توسعه فرهنگ مطالعه و انس بیشتر مردم با یار مهربان بسیار مثمر ثمر بوده و راهگشای این معضل فرهنگی در کشور باشد.
نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز هر ساله با شور و شوق و استقبال خوبی از سوی مردم برگزار می شود و امسال نیز انتظار می رفت شاهد حضور پرشور مردم در نمایشگاه کتاب باشیم اما این چنین به نظر نمی رسد و همه شواهد حاکی بر این است که مردم با نمایشگاه کتاب تبریز قهر کرده اند.
صف های طویل چند 10 متری و یا کیلومتری که در نمایشگاه های گذشته کتاب تبریز به چشم می خورد در نمایشگاه امسال به صف های چند نفری تبدیل شده و از آن شور و شوق در این نمایشگاه خبری نیست.
همچنین وجود غرفه های خالی در برخی سالن های نمایشگاه از جمله سالن شهریار، این سوال را برای بازدیدکنندگان و حتی غرفه داران حاضر در این نمایشگاه ایجاد می کرد که چرا نمایشگاه بین المللی کتاب باید با خالی بودن غرفه ها و عدم استقبال شرکت ها و ناشران مواجه شود؟ شاید فلسفه برگزاری نمایشگاه رسانه های دیجیتال در حاشیه نمایشگاه بین المللی کتاب نیز همین امر باشد که لطمه بزرگی به رسانه های دیجیتال زد و عدم استقبال از این نمایشگاه به مراتب شدیدتر و نامهربانانه تر از نمایشگاه کتاب بود.
برنامه ریزی جهت برگزاری نشست های جانبی در نمایشگاه کتاب، یک اقدام مثبت این نمایشگاه بود، اما بیشتر این برنامه ها با حضور تعداد کمی از افراد که بیشتر آن را برگزار کنندگان آن تشکیل می دادند، برگزار شد. به نظر می رسد پیش از برگزاری این برنامه ها باید با برخی نهادها مانند آموزش و پرروش و دانشگاه ها و... جهت حضور مخاطبان و استفاده از این برنامه ها هماهنگی به عمل می آمد تا حداقل این برنامه ها به درد نمایشگاه بین المللی کتاب و عدم استقبال دچار نشود.
برگزاری نمایشگاه در بین التعطیلین
یکی از بزرگ ترین انتقادها به زمان برگزاری نمایشگاه امسال برمی گردد، اینکه این نمایشگاه از هفتم تا سیزدهم مهرماه برنامه ریزی شده که با یکی از مهم ترین تعطیلات رسمی کشور همزمان شده است. روز یکشنبه سیزدهم مهر روز عید قربان و تعطیل رسمی است و از آن گذشته قرار گرفتن عیدقربان در نزدیکی روز جمعه عملا می تواند سه روز تعطیلی را برای مردم تبریز رقم بزند و همین مساله می تواند مهم ترین عامل برای کاهش بازدیدکنندگان از نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز باشد.
گفتنی است، نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز چندسالی است که در اوایل مهرماه هر سال برگزار می شود که این مساله انتقاد بسیاری از دانشگاهیان را نیز دربرداشته است، چرا که امکان خرید منابع مورد نیاز برای دانشجویان از سوی اساتید دانشگاه به آن ها معرفی می شود، در هفته اول و یا دوم مهرماه امکان پذیر نیست و تا دانشگاه ها و کلاس ها حالت رسمی به خود بگیرد نمایشگاه کتاب به اتمام می رسد و دست دانشجویان از کتاب، کوتاه.
البته همه نقایص و مشکلات را نباید به گردن اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی و برگزار کنندگان آن انداخت، اما نقش متولیان این نمایشگاه در ایجاد جنبش کتابخوانی در فضای نمایشگاه و محیط شهری و تبلیغات پیرامون می توانست در شوردهی به نمایشگاه بین المللی کتاب موثر باشد.
تنها دلگرمی نمایشگاه کتاب تبریز
اگر حضور اردویی دانش آموزان مدارس و دانشجویان دانشگاه ها در این نمایشگاه نبود شاید روح این نمایشگاه به روح مرده و آزرده خاطری تبدیل می شد. بسی جای تقدیر از آموزش و پرورش و دانشگاه هاست که با همکاری و مساعدت جهت حضور دانش آموزان و دانشجویان، کمی تا قسمتی ابری، فضای روح بخشی را به نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز بخشیدند.
از طرفی، نمایشگاه کتاب تبریز، عنوان بین المللی را به یدک می کشد، اما بین المللی شدن یک نمایشگاه کتاب، تنها به حضور چند ناشر خارجی نیست، بلکه با توجه به نقش سوق الجیشی آذربایجان در بین کشورهای همسایه انتظار می رفت با توجه به رفت و آمد مردم این کشورها به تبریز که روزانه انجام می شود، زمینه حضور آن ها نیز فراهم می شد تا عنوان بین المللی نمایشگاه، نقش واقعی به خود می گرفت.
موسیقی درمانی در نمایشگاه کتاب
اما یکی از خلاقیت های نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز فعالیت رادیو نمایشگاه است که بازدیدکنندگان از محل برپایی نمایشگاه، صدای این رادیو را می شنوند اما در نمایشگاه امسال، رادیو نمایشگاه که با عنوان رادیو «پنجره» فعالیت می کرد، بیشتر به رادیو «آوا» شباهت داشت تا رادیو کتاب و اقدام به پخش ترانه ها و موسیقی می کرد، گاهی نیز به پوشش زنده اخبار مسابقات ورزشی جام ملت های آسیا می پرداخت.
گفتگو با مولفان و نویسندگان و ناشران، معرفی تازه های نشر، گفتگوهای چالشی با حضور کارشناسان جهت رصد و بررسی مشکلات کاهش مطالعه در استان آذربایجان شرقی و پخش گزارش های زنده مردمی از محوطه نمایشگاه و بسیاری از آیتم های دیگر می توانست در قالب رادیو نمایشگاه مطرح و اجرا شود که امید است در سال های آتی شاهد رونق این رادیو نیز باشیم.
گزارش از بیت اله احمدی
پایان پیام/
نظر شما