خیال خواب آلوده عثمانی در شامات به دنبال چیست؟

خبرگزاری شبستان:برخی از تحلیلگران با اشاره به موافقت 298 نماینده پارلمان ترکیه با عملیات برون مرزی ارتش این کشور در سوریه و عراق به بررسی تبعات و زوایای آن برای منطقه و خود ترکیه پرداخته اند.

به گزارش خبرگزاری شبستان،روز پنجشنبه گذشته298 نماینده از مجموع 396 نماینده پارلمان ترکیه به نیروهای مسلح این کشور اجازه دادند که از زور در سوریه و عراق استفاده کند. موافقت پارلمان ترکیه با درخواست دولت این کشور برای اعطای مجوز به ارتش ترکیه همزمان با تشدید درگیری ها در مرزهای این کشور با سوریه صورت گرفت. کمال قلیچدار اوغلو رئیس حزب جمهوری خواه خلق ترکیه از مخالفت با این موضوع خبر داد.مخالفان نیز در مواضع رسانه ای پس از اعطای این مجوز از سوی پارلمان آن را به مفهوم کشاندن ترکیه به سوی جنگی که منفعتی برای ترکیه در آن منظور نیست دانستند.

بسام ابو عبدالله استاد روابط بین المللی دانشگاه دمشق در این باره گفت: این مجوز ترکیه در واقع پس از چالشی است که ترکیه به دنبال شکل گیری ائتلاف بین المللی بدان گرفتار شده بود.ترکیه نمی تواند جدای از آمریکا عمل کند و نمی تواند اقدامی علیه داعش انجام دهد به ویژه که از داعش و برادران آن از گروههای تکفیری دیگر حمایت کرده است.

وی افزود: تصمیم ترکیه در راستای مبارزه با داعش نیست حتی اگر در ظاهر این گونه به نظر برسد بلکه هدف ادامه جنگ علیه سوریه است و این از سخنان اردوغان رئیس جمهوری ترکیه هنگام بازگشت از نیویورک که گفته بود نباید هدف اساسی یعنی نظام سوریه در جنگ علیه داعش فراموش شود، مشخص می شود.

ابوعبدالله رئیس مرکز مطالعات استراتژیک دمشق اقدام احتمالی ترکیه در ورود نظامیانش به اراضی سوریه و لو به بهانه حمایت از مقبره سلیمان شاه باشد را حماقت توصیف و گفت: در این صورت ترکیه بهای سنگینی خواهد پرداخت که تاثیرات مستقیمی بر اقتصاد ترکیه خواهد داشت زیرا جنگ نیاز به حمایت مالی دارد و ورود ترکیه به جنگ منطقه وارد آتشی می کند که خود ترکیه در وهله اول در آن خواهد سوخت.

وی درباره واکنش کشورهای حوزه خلیج فارس اعلام کرد: کشورهای حوزه خلیج فارس مجبور به محکوم کردن تصمیم ترکیه هستند زیرا حمله ترکیه به یک کشور عربی این فرصت را در آینده به آنها می دهد که به اراضی دیگر کشورهای عربی هم در صورت نزاع دوجانبه حمله کنند.

ابوعبدالله با اشاره به مخالفت آمریکا و ائتلاف با ایجاد منطقه حائل در مرزهای سوریه با تکریه و عدم توانایی ترکیه برای کسب مجوز شورای امنیت در این باره به مخالفت روس ها با دخالت ترکیه پرداخته و می افزاید: روسها هرگز نزدیک شدن ترکیه به 150 کیلومتری پایگاه نظامی خود را نمی پذیرند.واکنش ایران نیز در حد دیپلماتیک باقی نمی ماند و برگه سیاسی زیادی علیه ترکیه دارد به ویژه که ترکیه خواهان بحرانی شدن روابط خود با ایران نیست.ورود ترکیه به سوریه آن را به نقطه صفر می رساند و سبب می شود که  کردها به ائتلاف با سوریه و ایران روی بیاورند.

 برخی دیگر از تحلیلگران چراغ سبز پارلمان ترکیه به ارتش این کشور برای مداخله در سوری و عراق را به تلاش‌های مربوط به طرح صلح با کردها و پیشروی‌های داعش به طرف مرزهای ترکیه میدانند و این کارشناسان بعید ندانسته‌اند که داعش حملات علیه ترکیه در واکنش به این مجوز انجام دهد.

کارشناسان و تحلیلگران سیاسی اعطای مجوز به ارتش را به تهدیدات اطراف نیروهای ترکیه در سوریه و در اطراف مقبره سلیمان شاه جد موسس دولت عثمانی و نیز افزایش تعداد آوارگان به ترکیه موثر می دانند.

جاهد توزان کارشناس ترکیه ای بر این باور است: تصمیم ترکیه به مفهوم اعلام جنگ علیه نظام سوریه یا بشار اسد نیست و این به ارتش ترکیه اختیار لازم را می دهد که در زمان مناسب برای حمایت از کشور و منافع آن از هر تجاوز احتمالی وارد عمل شود.این یک اقدام پیشگیرانه است که همه کشورهای دموکراتیک که اصول قانونی بر آنها حاکم است به آن روی می آورند.این به ماده 92 قانون اساسی ترکیه که اجازه اعزام ارتش ترکیه به کشورهای دیگر بر اساس قوانین بین المللی و وضعیت جنگی را می دهد، مربوط می شود.

وی می افزاید: تحولات کنونی از جمله رسیدن داعش به نزدیکی مرزهای ترکیه در هفته های گذشته و افزایش تعداد آوارگانی که به ترکیه می آیند هوشیاری بیشتر ترکیه را طلب می کند تا نیروهایش را در آمادگی کامل نگه دارد.ورود بیش از 160 هزار آواره سوری از طریق مرزها طی دو هفته گذشته سبب سوء استفاده از سوی برخی طرف ها از جمله داعش و حزب کارگران کردستان شده است.موضع آنکارا در قبال ائتلاف بین المللی علیه داعش تغییری نکرده است و فقط اقدامات و تدابیر پیشگیرانه ای اتخاذ شده است تا از حاکمیت، منافع و حقوق ترکیه حفاظت شود.

مصطفی اوزغان تحلیلگر ترکیه ای امکان حمله به کشورش از سوی داعش را محتمل دانسته اما آن ضعیف می داند و معتقد است که احدی در این باره نمی تواند پیشگویی کند.

اوزغان می افزاید: اعطای مجوز به ارتش ترکیه برای دخالت در سوریه و عراق به دو شکل ممکن است؛نخست اعزام نیروهای زمینی برای دفاع از سربازان ترک اطراف مقبره سلیمان شاه و دیگر ایجاد منطقه حائل با مشارکت بین المللی یا با امکانات خود ترکیه.اعطای مجوز پارلمان به ارتش ترکیه برای دخالت با معادلات بسیاری همراه است که مهمترین آنها امکان آزاد سازی اتباع ترکیه ای که نزد داعش گروگان بود.این تصمیم همچنین به دلایل دیگری اتخاذ شد که از جمله آنها می‌توان به نگرانی ترکیه از ارتکاب کشتار بزرگ در مناطق تحت کنترل آن به ویژه عین العرب که نزد کردها به کوبانی معروف است.

 

 

 

کد خبر 407302

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha