بزرگترین حسینیه ها را در سینه خود داریم

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام برمایی گفت: در ادبیات دینی خود باور داریم هرچقدر در سن جوانی به مفاهیم و باورها و نظام ارزشی عمیق اسلام دست یابیم جوانها زندگی موفق تری خواهند داشت.در نتیجه در جوانی باید مهارتهای زیادی کسب کنیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، سلسله نشست های معرفتی معنای زندگی یک برنامه مذهبی در قالبی مدرن است که قرار است از سوی خانه شهریاران جوان در روزهای 7 و 8 آبان ماه برگزار شود.با حجت الاسلام برمایی یکی از اساتید و سخنرانان سلسله نشست های معرفتی دررابطه با محتوا، قالب و هدف از برگزاری این برنامه گفتگو کرده ایم که در ادامه می آید.

درباره محتوای معنای زندگی و موضوع هویت توضیح بفرمایید ؟

دنیای امروز ما دنیایی شده که آدما بیشتر از اینکه به روزمرگی زندگی شان  فکر کنند در یک خلوتی به بن بست می رسند و آنجا به دنبال معنای زندگی می گردند. معنای زندگی رد پای زیادی در زندگی ما دارد. همین که بدانیم حسین بن علی با اینکه می دانست در کربلا شهید می شود و اگر جنگی در بگیرد حتما شکست می خورد چرا می رود؟ برخی از سوال و جوابهای ما درباره به دست آوردنها و از دست دادنها تنها با معنای زندگی قابل جواب دادن است. مثل کسی که بعد از ده سال بچه دار می شود اما بعد از پنج سال آن را از دست می دهد. معنای زندگی آنقدرمهم است که درعصر حاضر شما می بینید بسیاری از عرفانها  و مکاتب خودش را نشان می دهد و شاهد هستیم که مشتریان  زیادی هم پیدا می کند.

یکی از جاهایی که ما مسلمان ها معنادار و هدفدار می شویم، و در روال زندگی  روز مره مان  در یک آداب  آئینی معنادار می شویم و حال خوبی به دست می آوریم داستان کربلا و قیام امام حسین علیه السلام است. معنای زندگی درشادی و غم و به دست آوردن و از دست دادن ما مهم است و جنس دیندارانه زندگی ما باید به ما معنا بدهد.

مثلا معنای نماز در انتها نهی از منکر است. معنای زندگی از این دست مهم است که دنیای امروز به دنبال آن میگردد.

 سلسله نشست های معرفتی معنای زندگی چه اهداف ویژه ای را دنبال می کند؟

در ادبیات دینی خود باور داریم هرچقدر در سن جوانی به  مفاهیم و باورها و نظام ارزشی عمیق اسلام دست یابیم جوانها زندگی موفق تری خواهند داشت.در نتیجه در جوانی باید مهارتهای زیادی کسب کنیم.

اتفاقا مشتری این مباحث جوانها هستند، کسانیکه به معارف وعرفان دینی خیلی نیاز دارند. دنیای امروز به دنبال 120 ساله شدن نیست به دنبال با کیفیت زندگی کردن است. مهم ترین کسانیکه به دنبال این کیفیت هستند جوانها هستند.معنای زندگی دقیقا به کیفیت زندگی مربوط می شود و به دو دلیل مهم است، یکی اینکه در غریزه جوانان معنای زندگی وجود دارد و دیگر اینکه خودشان به دنبال آن هستند.خوب است در فرآیند زندگی جوانان کیفیت زندگی بالابرود. مثل  شهریاری که  کیفیت جوانی است،خود جوانی نیست. جوانی باید در خدمت شهریاری قرار بگیرد اگر این اتفاق بیفتد،اولین کسانیکه از این برنامه استقبال می کنند جوانان شهر هستند.

ارتباط برنامه معنای زندگی با فرهنگ عاشورایی چیست؟

کل محتوایی که در نظر گرفته شده درحوزه دین و روان است. در زندگی اسلامی و ایرانی باید مباحث روان شناسی و جامعه شناسی را با مباحث دینی تلفیق کنیم تا مخاطبی که امروز دارد سبک زندگی ایرانی اسلامی را تجربه می کند برایش ملموس و قابل استفاده باشد.اساتیدی که در جلسات دعوت هستند و قرار است با جوانان گفتگو داشته باشند مباحثشان بر محور دین و روان است. چون قائلیم در فرهنگ عاشورا فقط جنگ و جهاد رخ نداده است، بلکه جدایی از این یک صبغه تاریخی و فرهنگی و سیاسی دارد.عاشورا یک جریان خانواده و مهارتهای زندگی دارد.کل دین اسلام در داستان یک روزه عاشورا زندگی میشود.محتوایی که  ما به دنبال آن هستیم یک بخش از این جریانهای متعدد عاشورا را بررسی می کند.

کدامیک از جنبه های  معرفتی فرهنگ عاشورایی در زندگی امروزه جوانان بیشتر می تواند مورد استفاده قرار بگیرد؟

بیشترین بخش هویتی است که در کل شخصیتهایی که در عاشورا بوده اند و به عنوان الگو و اسوه برای ما تعریف می شوند مهم است، به علاوه سبک زندگی آنها که برای ما مهم است.اینها کسانی بودند که در یک تعالی فردی و روحی بالا زندگی کردند.چون بزرگترین انتخاب زندگی شان را کردند.به نظر می رسد بخش دین و روان در عاشورا با توجه به تخصص و رسالت ما مهم ترین بخش است.

این برنامه قرار است چه تفاوتهایی با  سایر برنامه های مذهبی داشته باشد؟

به لحاظ ساختار یک برنامه ترکیبی است که معمولا از سوی جوانان مورد استقبال قرار می گیرد.به این شکل که بخش تاریخی،بخش مهمان و بخش مداحی فاخر و در نهایت زیارت عاشورا خواهد داشت.تفاوت چندانی به لحاظ محتوا نخواهد داشت.یک مقدار فضا به لحاظ مکانی متفاوت است  با فضای سنتی که معمولا در مسجد و هیات برگزار می شود.

فکر می کنید در برنامه های مذهبی سنتی چه نکاتی باید در نظر گرفته شود که طیف جوان ارتباط بهتری برقرار کند؟

به نظرم اصالت ما از فضاهای سنتی است.مثلا پیرغلام نمادی از فردی متواضع و پر ازدغدغه و معرفت است که زندگی خود را برای امام حسین (ع) وقف کرده. جلساتی که در تکایا برگزار می شوند اصالت دارند نسبت به هر نوع جلسات دیگر و اینکه کارکردشان انتقال آداب عزاداری اباعبدالله به نسلهای بعدی است.

شما کهن ترین و ریشه دارترین آداب و باورهای دینی که در ناخودآگاه جمعی شیعیان ایران وجود دارد را در این نوع عزاداریها شاهد هستیم.عزاداری سنتی ریشه است و باید حفظ شود. تنها کاری که می شود انجام داد اصلاح و هرس کردن به منظور دوری از خرافه و غلو نمایی است.دیگر اینکه فرآیند عزاداری سنتی ما عالم محور است که این عالم جلسه را به لحاظ محتوایی تامین میکند.جوانان ما اصالت عزاداری عاشورایی را در این مجالس یاد می گیرند.البته کسی که آداب را یاد میگیرد در فضاهای غیر سنتی هم می تواند اجرا کند.

اجرای برنامه های مذهبی خارج از فضای سنتی چه بازخوردی خواهد داشت؟

مساجد و تکایا اصل هستند اما هر جا بنشینی و متوسل شوی آنجا تبدیل به حسینیه می شود، ما بزرگترین حسینیه ها را در قلبهای خودمان داریم.بزرگترین حسینیه ها را در سبک زندگی خود پیاده می کنیم.اما اینکه از فضای مسجد و تکایا دور شویم  به نظرم اصلا خوب نیست،شاید تضعیف آن فضاها هم بشود اما هرجا را که بتوانیم جدای از مساجد و تکایا برای برگزاری مجلس امام حسین (ع) تقویت کنیم،هیچ اشکالی ندارد.

 

پایان پیام/

 
کد خبر 413260

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha