دکتر حسین خنیفر، عضو هیئت ممیزه دانشگاه تهران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان گفت: بحث کار و بعد کارآفرینی یکی از زیباترین آموزه های مکتب اسلام است.
وی با بیان اینکه پیامبر گرامی اسلام مشوق کارهای خود آغازگرانه بودند، اظهار داشت: روایتی از حضرت محمد (ص) است مبنی بر اینکه اولین دستور خداوند به حضرت آدم بعد از هبوط این بود که برو کار کن.
دکتر خنیفر با بیان اینکه کارآفرینی در زندگی چهارده معصوم مشهود است، اذعان داشت: حتی امام سجاد (ع) که به تعبیر غلط فقط در کربلا و در بستر بیماری ایشان را می بینیم وی حدود یک هزار خانوار را تامین می کرد و اولین بانک بدون ربا را ایجاد کرد و به مردم پول قرض می داد در حال گردش بدون سود و بدون ربا.
وی با بیان اینکه امام رضا (ع) حدود یک سوم از اموالش را برای تأسیس کار و شغل اختصاص داده بودند، خاطرنشان کرد: امام حسن (ع) نیز نیمی از اموالش را به موضوع کارآفرینی و ایجاد شغل اختصاص داده بود به طوری که دو بار کل اموال و 4 مرتبه نیز نصف اموالش را در این راه بخشید.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دین اسلام بر اساس کار، فعالیت، اقتصاد فردی و سپس اقتصاد اجتماعی است و مشوق این آموزه ها در جای جای دین اسلام، قرآن کریم، احادیث و روایات است.
خنیفر با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه کارآفرینی اذعان داشت: متاسفانه در این زمینه موفق نبوده ایم چرا که جامعه ما جامعه ای میراث خور و وابسته به منابع و ذخایر طبیعی و خدادادی است.
مدرس دانشگاه تاکید کرد: کشورهایی که به صورت خودخواسته از منابع طبیعی چشم پوشی کرده اند در حوزه کارآفرینی توانسته اند پیشرفت های خوبی داشته باشند.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه هلند و کشورهای شرق آسیا که یا به صورت خودخواسته از منابع طبیعی چشم پوشی کرده و یا از منابع خدادادی محروم بوده اند به نتایج خوبی در زمینه توسعه کارآفرینی دست یافته اند.
دکتر خنیفر تصریح کرد: تقریبا کشورهای خاورمیانه به دلیل وابستگی به منابع طبیعی نتوانسته اند کارآفرینی را نهادینه سازند.
وی با اشاره به راهکارهای عملی در خصوص توسعه کارآفرینی تاکید کرد: برای دست یابی به موفقیت در حوزه کارآفرینی یک راه بیشتر نداریم و آن اینکه باید کم کم از وابستگی به ذخایر زیرزمینی رها شویم و به سمت کارآفرینی و اطلاعات موجود بیاییم و آن هم به صورت خلق ثروت نه مصرف ثروت اندوخته.
مدرس دانشگاه با تأکید بر ضرورت تقویت آموزش عالی در بخش مهارت آموزی، خاطرنشان کرد: آموزش در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی را باید به سمت رشته های مهارتی هدایت کنیم تا دانشجویان علاوه بر آموزش تئوری، مهارت ها و تجربیات عملی در رشته تحصیلی خود فرا بگیرند. همچنین باید تحصیلات تکمیلی در مباحث بازرگانی را نیز تقویت کنیم.
وی تاکید کرد: مطالعات نشان می دهد کشور ایران می تواند صنعتی باشد، کشاورز خوبی نمی تواند باشد و البته در حوزه بازرگانی می تواند خوب فعالیت نماید.
خنیفر با اشاره به نقش فعالیت های اقتصادی، راه اندازی و توسعه فعالیت در پایانه های مرزی در توسعه کارآفرینی اذعان داشت: وضعیت ژئوپولتیکی و خط جغرافیایی ایران که سه قاره را به هم وصل می کند و اگر یک مقدار هم بحث های ارتباطی و سیاسی تعدیل شود و بتوانیم بازارهای جهانی را فتح کنیم ایران در بخش های صنعت و خدمات حرف های زیادی برای گفتن دارد.
پایان پیام/
نظر شما