به گزارش خبرنگار شبستان ،بنابر مقدمهٔ خود کتاب، به قلم «شورای نظارت بر نشر آثار استاد شهید مطهری» مجموعهٔ مزبور پس از درگذشت آقای مطهری به چاپ رسید . در مجموعهٔ سه جلدی، جلدهای اول و دوم شامل سخنرانیهای آقای مطهری و جلد سوم شامل یادداشتهای او دربارهٔ واقعهٔ کربلا بوده که به نقل از مقدمهٔ کتاب (چاپ سیام) آن مجموعه نقایصی جزئی از جمله حروف چینی ناهماهنگ داشت که در مجموعهٔ جدید رفع شده است و دقتهای لازم از قبیل علامتگذاری دستوری و اموری که مربوط به زیبایی کتاب میشود اعمال شده و همچنین مطالب کتاب تیترگذاری شد و فهرست آن مفصل گردید و سخنرانیها مجدداً با دقت بیشتری از نوار استخراج و تنظیم گردیده است .
جلد اول مجموعهٔ دو جلدی شامل سخنرانیها و جلد دوم شامل یادداشتهای آقای مطهری است .
این کتاب به چندین زبان ترجمه شده و تا کنون بیش از ۵۰ بار در ایران تجدید چاپ شده است.
مرتضی مطهری در بخش تحریفات لفظی واقعه عاشورا، به شدت از محدث نوری و کتاب او در زمینه تحریفات عاشورا، یعنی لؤلؤ و مرجان متاثر است . ایشان مصادیق تحریفات لفظی را بیشتر از این کتاب نقل کرده و صراحت و شجاعت محدث نوری را تحسین میکند.
در بخشی از این کتاب می خوانیم :
«برخی تصور کرده اند چون می خواهیم بر سالار شهیدان بگرییم و این برنامه مقصد والایی است پس می شود از هر وسیله ای که به آن کمک کند، بهره گرفت. اگر چه با جعل و تحریف توام باشد. این واقعا فکر مسموم و پرآفتی است که اگر کاری با ظاهری مذهبی بروز کرد و دارای ثوابی بود، دیگر اشکالی ندارد در مسیر آن به هر حرکتی دست یازیم، اگر چه دین و مبلغان راستین آن از این کار بیزار باشند و حضرت ابا عبدالله علیه السلام هم از بابت آن در فشار باشد و خاطر مبارک آن امام همام برنجد. بزرگان دین و علمای شیعه با آن که خودشایستگی تربیت و تعلیم دیگران را داشتند باز دین و عقاید و افکار خویش را بر امام عصر خود عرضه می داشتند تا مبادا به نام دین به چیزی بر خلاف آن معتقد باشند یا به حساب دین، کاری را در جهت معارض آن انجام دهند .»
وی در جای دیگر چنین بیان می کند :«حضرت امام حسین علیه السلام با قیام خود مکتب عملی برای اسلام پدید آورد تا مسلمین و آزادگان با تاسی از او برای اصلاح امور جامعه و ترویج حسنات و محو منکرات اهتمام ورزند اما گروهی می گویند دلیل قیام امام حسین علیه السلام یک دستور خصوصی بود و طبق یک توصیه ی غیبی باید کشته می شد اگر این گونه باشد دیگر این قیام اثرات تربیتی و سازنده ای بر جامعه ندارد و قابل پیروی نیست و نقش الگودهی آن از بین می رود و نهضت امام از حوزه ی عمل بشری قابل اقتدا و اقتفا خارج شده و از زمین به آسمانی غیر قابل دسترس می رود. شهید مطهری می گوید: این تحریف معنوی نهضت امام را از حالت مکتبی بودن خارج می کند و دیگر الهام بخش آدمیان نخواهد بود.»
نکته جذاب وقابل تامل اینکه استاد مطهری در کتاب حماسه حسینی درباره تحریفهای عاشورا بر این باور است که نهضت مقدس عاشورا نقش اساسی در زنده نگهداشتن اسلام و ستمستیزی مسلمانان به ویژه شیعیان داشته و دارد.
اهمیت و تأثیرگذاری احیاگری و سازندگی این حادثه سبب شده برخی به انگیزههای گوناگون دست به کار شده، این نهضت مقدس را حرکتی غیر منطقی و نابخردانه جلوه دهند.
روشن است که دشمن به عمد دست به تحریف زده، ولی دوست از روی جهل به این میدان وارد شده که نتیجه یکی است.
استاد مطهری با حساسیت و دغدغه دینی این انحراف را نمیتوانست تحمل کند.
در دهه چهل که خردهگیریها و شبهه آفرینیها افزایش یافته، هر گروه و فرقه برای خود نشان دادن در پی دستاویزی میگشتند که اسلام را از جلوه بیندازند،
بهترین و عوامفریبترین مستمسک که باعث شده جوانان از گرایش به اسلام و اظهار علاقه به آن احساس شرم و خجالت کنند، پیرایههایی بود که بر این واقعه شورانگیز بستهاند؛ یعنی همان چیزی را که موج میآفریند و مردم را به اسلام علاقهمند میکند و به ستمستیزی و عدالت خواهی وا میدارد، به رخدادی بدل کردهاند که رکود و سستی میآفریند.
شهید مطهری پس از تقسیم تحریف به لفظی و معنوی از این گلایه دارد که هر دو نوع تحریف در حادثه عاشورا راه یافته است.
اما تحریف معنوی را خطرناکتر از تحریف لفظی و نقل قطعات تاریخی نادرست میداند؛ زیرا بدون اینکه از لفظ بکاهد و آن را کم یا زیاد کند، حادثه و سخن را به گونهای توجیه و تفسیر مینماید که بر خلاف معنای واقعی آن باشد.
استاد شهید به سه عامل تحریف در این باره اشاره میکند:
دوستان ناآگاه و دشمنان مغرض که این عامل اختصاص به حادثه عاشورا ندارد.
اغراض دشمنان همیشه عاملی برای تحریف حادثههای مهم است.در مورد حادثه عاشورا حکومت اموی کوشید تا با اقداماتی نهضت حسینی را منحرف کند؛ مانند خارجی معرفی کردن برخی از عناصر نهضت حسینی، و اتهام آشوب و اختلافانگیزی به مسلم بن عقیل از سوی ابن زیاد.
شگفت اینکه تلاش دشمنان در تحریف واقعه عاشورا ره به جایی نبرد و با کمال تأسف در حادثه کربلا بیشتر تحریفات از ناحیه دوستان است...
پایان پیام/
نظر شما