مجید درخشانی آهنگساز نوازنده تار و سه تار و سرپرست گروه خورشید در مصاحبه با خبرنگار شبستان درباره وضعیت کنونی موسیقی سنتی در ایران گفت: در حال حاضر ما شاهد رشد چمشگیری هم در بخش نوازندگی و هم آهنگسازی و خوانندگی در میان جوانان هستیم و از این بابت می توانم بگویم آینده روشنی در پیش رو داریم.
درخشانی درباره قیاس موسیقی کلاسیک غربی و موسیقی سنتی ایرانی افزود: موسیقی ایرانی دارای توانمندی هایی مختص خود است، قیاس موسیقی ایرانی مانند قیاس موسیقی چین یا آذربایجان است، چون موسیقی کلاسیک در یک برهه تاریخی از تولید باز ایستاد و ما امروز شاهد شیوه های مختلف اجرای آن هستیم، ولی باید این توجه را داشته باشیم که موسیقی ایرانی دارای یک ساختار و چارچوب است. چهارچوبی که تولیدات خاص خود را دارد.
وی تصریح کرد: کسی نمی تواند بگوید آثار حسین علیزاده از جمله آثار متحول موسیقی ایرانی نیست، این آثار از جمله ماندگارترین تولیدات موسیقی سنتی ایرانی است و همانطور که گفتم امروز ما شاهد این رشد هستیم، اما آن تحولی که خیلی ها به دگرگون شدن موسیقی ایرانی تعبیر می کنند، هیچگاه تحقق نخواهد یافت، زیرا در این صورت آنچه تولید می شود، دیگر موسیقی ایرانی نیست.
این آهنگساز درباره عدم تحول و تولید در موسیقی نواحی گفت: حساب موسیقی نواحی و مقامی ایرانی با موسیقی سنتی و ردیفی سواست، زیرا موسیقی سنتی ظرفیت های تولید و ارائه آثار جدید را دارد، اما این ویژگی دیگر در موسیقی نواحی و مردمی دیگر وجود ندارد زیرا زمان آن تقریباً به پایان رسیده است البته این فقط مختص موسیقی مردمی و فولک ایران نیست تقریباً مشابه این اتفاق در تمام دنیا افتاده است.
سرپرست گروه موسیقی خورشید در ادامه خاطرنشان کرد: ما نمی توانیم ادعا کنیم که موسیقی ایرانی پیشرفت نداشته است از سال 53 به بعد ما شاهد پیشرفتی در آثار اساتیدی چون محمدرضا لطفی، حسین علیزاده، زنده یاد مشکاتیان هستیم.
وی در ادامه گفت: احمد پژمان از جمله موسیقیدانان و آهنگسازان نوآوری است که در کارها خود نوآوری هایی کرده است که در نوع خود بسیار جالب است اما کسی متوجه این امر نیست که این آهنگساز براساس و مبنای موسیقی ایرانی کارهایی ساخته است که موسیقی کلاسیک هم نیست آثاری که در مسکو و جاهای دیگر اجرا می شود.
درخشانی با اشاره به آلبوم سواران دشت امید ساخته حسین علیزاده گفت: این اثر در نوع جمله بندیهای سازی کار بسیار متفاوتی است، اما نمی توانید بگویید که این اثر اثر براساس موسیقی ردیفی ساخته نشده است اگر به این امر توجه داشته باشیم شاهد پیشرفت هستیم اما اگر منظور از پیشرفت، تحول دگرگونی باشد همانطور که گفتم این مساله اتفاق نخواهد افتاد.
وی گفت: نمی توان با برخوردی که با موسیقی نواحی می شود با موسیقی ردیفی ایرانی کرد زیرا یکی از توانمندی های موسیقی ایرانی بداهه نوازی است و کسی هم نمی تواند منکر آن باشد.
این آهنگساز درباره کاربرد شعر در موسیقی و عدم استفاده از شعر نو ایرانی در بخش آواز و تصنیف گفت : فضای شعر بیش از وزن عروضی در انتخاب کلام برای آهنگساز و موسیقی اثر گذارتر است وگرنه با هر متنی می شود آهنگ ساخت و یا به تعبیری دیگر روی هر متنی می شود آهنگ گذاشت و اجرا کرد اما این اجرا آنی نیست که از موسیقی ایرانی انتظار می رود.
درخشانی درباره شیوه های مختلفی که در موسیقی ایرانی رواج یافته اظهار داشت: هر اثری را که بخش هایی از موسیقی ایرانی کولاژ وار استفاده می کنند نمی توان به حساب موسیقی ایرانی نوشت به نظر من این آثار بی هویت و بی ریشه هستند.
سرپرست گروه خورشید درباره اجرای جدید کنسرت توسط این گروه گفت: در تاریخ 10 تا 12 خرداد کنسرتی با همکاری 31 نوازنده جوان و 3 خواننده که هر سه از هنرجویان کارگاه آواز استاد شجریان هستند اجرا خواهیم کرد که در یکی از این 3 شب نیز استاد شجریان به عنوان مهمان شرکت می کنند.
پایان پیام/
نظر شما