طرح بهسازی حرم مطهر؛ طرحی ملی با اعتبارات محلی

خبرگزاری شبستان: شهردار منطقه ثامن با تاکید بر ملی بودن طرح بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی تصریح کرد: تمام تلاش ما در جهت معرفی این طرح به عنوان یک طرح ملی است چرا که در عمل این امر محقق نشده است،

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، حمید ضمیری، شهردار منطقه ثامن مشهد ظهر امروز (18 آبان) در نشست خبری تصریح کرد: سالانه حدود 25 میلیون زائر ایرانی و خارجی به شهر مشهد عزیمت می کنند و به صورت اقامت یا تردد در بافت پیرامون حرم مطهر رضوی حضور دارند.

 

شهردار منطقه ثامن، طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر را یک طرح فراملی دانست و افزود: با توجه به اهمیت و گستردگی طرح، تمام مسئولین، دستگاه ها و نهادهای عمومی باید در جهت اجرای سریع و بهینه طرح، دور از سیاست زدگی، بسیج شوند.

 

ضمیری با اشاره به سابقه اجرایی طرح گفت: در ابتدای آغاز بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر در سال 1371، طرح با مشکلاتی از قبیل ریزدانگی، فرسودگی و نفوذ ناپذیری معابر و کمبود سرانه خدماتی موجه بود، در سال 1372 شرکت عمران و مسکن ثامن با مشارکت شهرداری مشهد و شرکت عمران و بهسازی ایران و آستان قدس رضوی تشکیل شد که نخستین طرح تفصیلی بهسازی بافت پیرامونی حرم مطهر در سال 1374 و طرح نهایی در سال 1384 مصوب شد.

 

وی گفت: در بهسازی و بازسازی بافت فرسوده، دخالت شهرداری به دو صورت تعریف شده است که یکی دخالت مستقیم است که در بحث بازسازی تحقق پیدا می کند و دوم مربوط به بهسازی و تجمیع قطعات و تعریف معابر و ماندگاری ساکنین بافت است که تلاش شهرداری بر معاصر سازی بافت پیرامونی حرم مطهر است.

 

ضمیری افزود: رویکرد دیگر در بهسازی بافت فرسوده محدودیت ساخت از 5 طبقه به 12 طبقه است که هر چه فاصله از حرم مطهر بیشتر می شود محدودیت اعمال شده نیز کمتر است تا به12 طبقه می رسد.

 

شهردار منطقه ثامن تاکید کرد: بعد از 22 سال از شروع طرح، 50 درصد کار پیشرفت داشته است، شرایط فعلی رسیدن به نقطه بی بازگشت است و این یعنی امکان تغییر سیاست های کلی طرح وجود ندارد.

 

وی با اشاره به این مطلب که از سال 1372 جمعیت ثابت بافت از 51 هزار به 16 هزار کاهش یافته است، تصریح کرد: تلاش ما در جهت افزایش جمعیت ثابت ساکن در طرح است و حداقل مد نظر، رسیدن به همان 51هزار نفر اولیه است.

 

ضمیری مبلغ هزینه شده در طرح را تا کنون 6 هزار و 200 میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: از این مبلغ 2 هزار و 200 میلیارد تومان هزینه کرد بخش خصوصی در جهت احداث مجتمع های تجاری بزرگ مقیاس است و 4 هزار میلیارد تومان سهم شهرداری و شرکت عمران و بهسازی ایران در راستای تکمیل معابر و فضاهای عمومی دیگر معابر فرعی بافت فرسوده بوده است.

 

شهردار منطقه ثامن خاطرنشان کرد: با توجه به هزینه صرف شده تنها 50 درصد از طرح تکمیل شده و برای 50 درصد دیگر، 4 هزار میلیارد تومان دیگر اعتبار لازم است.

 

ضمیری با تاکید بر ملی بودن طرح بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی تصریح کرد: تمام تلاش ما در جهت معرفی این طرح به عنوان یک طرح ملی است چرا که در عمل این امر محقق نشده است، اجرای طرح بهسازی بافت پیرامونی حرم یک طرح ملی است که با اعتبارات محلی اداره می شود.

 

وی افزود: از سال 1381 تا امروز دهها مصوبه در راستای کمک به بهسازی و نوسازی توسط هیئت دولت و دولت های گذشته صورت گرفته است که تا امروز هیچ کدام اجرایی نشده است و یکی از سیاست های اتخاذ شده در شهرداری ثامن پیگیری و احیای همین مصوبات است.

 

شهردار منطقه ثامن فضاهای تجاری پیرامون حرم مطهر را اشباع شده دانست و تصریح کرد: با توجه به اینکه وضعیت موجود در باره مجتمع های تجاری نیاز زائر را برطرف می کند باید از این پس تمرکز را روی فضاهای فرهنگی قرار دهیم که در این زمینه نیز طرحی تهیه شده است که مشروط به تصویب آن، 120 هزار متر مربع به سطح فضاهای فرهنگی و خدماتی زائر افزوده خواهد شد.

 

ضمیری یکی از مشکلات و موانع رشد طرح را استفاده از استراتژی طراز مالی صفر برای طرح بهسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی عنوان کرد و افزود: روز اول تصویب طرح مقرر شد یک طرح خودگردان باشد، این یعنی طراز مالی صفر که یکی از دلایلی بود که رشد کند طرح را به دنبال داشت، امروز نیز اگر با این سیاست پیش برویم تا 20سال آینده هم کار به اتمام نمی رسد.

 

وی آسیب شناسی و اصلاح طرح، شفافیت در عملکرد، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی و اعتماد سازی را از سیاست های شهرداری منطقه ثامن عنوان کرد و گفت: توسعه مشارکت مالکین، کاهش ملاحظات در طرح، ایجاد درآمدهای پایدار، افزایش گستره اقتصادی سرمایه داران و بهبود شرایط محیطی ساکنین نیز از دیگر سیاست های اتخاذ شده است.

 

شهردار منطقه ثامن خاطرنشان کرد: تلاش شده است مداخلات را کاهش دهیم در مواردی که مداخلات و تخریب صورت نگرفته است، تصمیم بر این است که دو محله که در وضعیت بهتری قرار دارند به صورت دست نخورده به عنوان فضای فرهنگی باقی بماند و بقیه موارد که تخریب صورت گرفته به فضاهای زنده خدماتی و ورزشی موقت تبدیل شوند.

 

ضمیری به تبین اقدامات صورت گرفته در راستای طرح بهسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی پرداخت و اضافه کرد: تشکیل کمیته ساماندهی بام ها، تشکیل کمیته باغبانی برای توسعه و ترویج و ایجاد فضای سبز در بام ها و بالکن ها، تهیه طرح پیوست فرهنگی اماکن اقامتی و تجاری، تشکیل کمیسون خرید و تملک اطراف حرم، فعال سازی کمیته امور مشاوران در طرح، تشکیل واحد مشارکت ها و جذب خیرین از جمله اقداماتی است که در جهت تسریع انجام طرح در شهرداری منطقه ثامن صورت گرفته است.

 

وی افزود: در موضوع زائرسراهای ارزان قیمت تا امروز، مراحل اجرای 28 زائرسرا به نوعی که زمین و پروانه ساخت توسط شهرداری هبه شده، شروع شده است که 24 مورد به استان ها و 4 مورد به نهادهای عمومی از جمله کمیته امداد و بهزیستی واگذار شده است.

 

شهردار منطقه ثامن با تاکید بر ورود خیرین و سازمان ها و نهادهای عمومی در طرح بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی تاکید کرد: تبدیل سرمایه گذاری ها از مقیاس بزرگتر به مقیاس های کوچکتر، تناسب احجام ساختمان ها با بافت قدیمی اطراف حرم، استفاده از وام 50میلیون تومانی مصوب برای بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده، اجازه تعمیرات برای ساکنین از جمله سیاست هایی است که برای جلب مشارکت مردم در این طرح اتخاذ شده است.

 

ضمیری تاکید کرد: در صورت تحقق تمام مصوبات مربوط به طرح بهسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی، این طرح تا سال 1397پایان می پذیرد.

 

وی افزود: در سفر کمیسیون عمران و برنامه و بودجه مجلس و هیئت دولت به مشهد، پیشنهاد معافیت‌های مالیاتی برای سرمایه‌گذارانی که در بافت حرم رضوی سرمایه‌گذاری کنند مطرح شد و اختصاص ایجاد ردیف خاص بودجه برای بافت پیرامونی حرم مطهر در برنامه ششم توسعه از پیشنهادات شهرداری منطقه ثامن به اعضای این کمیسیون ها و دولت بوده است.

 

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 415672

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha