تبعات بحران سوریه بر اردن

خبرگزاری شبستان:یکی از همسایگان سوریه اردن است که تحولات سوریه بدون شک تاثیرات فراوانی بر آن گذاشته است که از جمله این تاثیرات می توان به حضور تعداد زیادی آواره سوری در این کشور و تبعات آن و نیز بحث امنیت اشاره کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان،اردن یکی از کشورهایی است که در جنوب سوریه تاثیرات زیادی از روند تحولات در سوریه پذیرفته است.این کشور همانند بسیاری دیگر کوشید که در آغاز بحران سوریه با مخالفان نظام بشار اسد همسو شود و در تحرکاتی هم که صورت گرفت آنگونه که رسانه ها بیان کرده اند به شکل غیر مستقیم تاثیر داشت.

عبدالله دوم شاه اردن طی سالهای اخیر مواضع در قبال سوریه اتخاذ کرده که برخی از این مواضع عبارتند از همراهی با مخالفان در ارسال سلاح قاچاق به سوریه، اعطای تسهیلات به آوارگان سوری در خاک اردن، همراهی با غرب و آمریکا در آموزش نیروهای مخالف بشار اسد در خاک اردن، همراهی با برخی طرح‌ها مانند آنچه ایران و روسیه دنبال می‌کنند، تأکید بر حل مسالمت‌آمیز بحران در سوریه، مخالفت با حمله نظامی به سوریه، همراهی با برخی طرح‌های ترکیه برای برکناری بشار اسد و همچنین فاجعه آمیز خواندن سقوط بشار اسد و تجزیه سوریه، تأکید بر از بین بردن القاعده در سوریه و خطر آینده این جریان تروریستی برای منطقه. 

 طول مرزها میان سوریه و اردن 375 کیلومتر است و همواره فضای سیاسی و امنیتی دو کشور تحت شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی قرار داشته است. نوسان در روابط و عدم ثبات در روند مناسبات دمشق‌ـ‌امان از اوایل قرن بیستم تاکنون مهمترین شاخص روابط سیاسی و دیپلماتیک میان این دو کشور بوده است.

از هنگام آغاز بحران سوریه مناسبات میان دوکشور در سطوح و ابعاد مختلف دچار مشکلاتی شده و در برخی از زمینه‌ها روابط دو جانبه به انسداد سیاسی انجامیده است. در جریان مواضع عربی در قبال سوریه، اردن با بلوک شورای همکاری خلیج‌فارس و پادشاهان عربی همراهی و همگرایی داشته است.

باوجود اینکه اقتصاد و تجارت امان در زمینه‌های متعدد وابسته به ژئوپلیتیک و موقعیت جغرافیایی سوریه است، ولی اردن به دلایلی چند در طی بحران اخیر سوریه مواضع همگرا با مخالفان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بشار اسد داشته است. اردن اینک همپیمان شورای همکاری خلیج فارس، شریک ناتو و متحد آمریکا در منطقه است.

روزنامه القدس العربی در مطلبی با اشاره به روابط سوریه و اردن آورده است: دیدار عبدالله دوم پادشاه اردن از منطقه نظامی در شمال این کشور طی چند روز قبل تاکیدی مجدد بر ثبات معادله اردن درباره سوریه یعنی وجود مرزهای خالی از گروههای مسلح در نوار مرزی میان اردن و سوریه است.

این رسانه می افزاید: مجازاتها ضد کسانی که با مخالفان نظام سوریه همسویی کنند تشدید شده است و مقامات اردنی در این میان طرفداران جبهه النصره را نیز بی نصیب نگذاشته اند و در موضوع مربوط به تروریسم استثنایی برای آنها قائل نیستند.

القدس العربی آورده است: جنگنده های اردنی بارها در مناطق مرزی برای ممانعت از ورود خودروهایی که از درعا به اردن در حرکت بوده اند وارد عمل شده اند.همچنین اردنی ها بارها از طریق واسطه ها برای نظام سوریه پیام فرستاده اند که محتوای آن بازگشت ارتش سوریه به مرزهای وسیع در درعا و هم مرز با اردن است که آخرین نامه ها دارای این مفاد بوده است که ما نمی خواهیم که گروههای تروریستی در آن سوی مرزها باشد.دمشق به این نامه ها توجهی نکرده است و بشار الجعفری نماینده دائم سوریه در سازمان ملل اردن را به حمایت از تروریست ها در سوریه متهم کرد.

القدس العربی نوشت: گذرگاه "نصیب" برای اردن خط قرمز محسوب می شود و به جبهه النصره اجازه تسلط بر آن را نمی دهد و در واقع با اطلاعاتی که اردنی ها به سوری ها دادند مراکز جبهه النصره هدف قرار گرفت و تلاش آنها ناکام ماند.

در واقع تصمیم اردنی ها برای ن:.7-کام گذاشتن جبهه النصره بر تسلط بر طرف دیگر تصمیمی سیاسی است.اردنی ها اعلام کرده اند که ما نمی خواهیم که جبهه النصره را در طرف دیگر مرزها ببینیم.راهکار عالی برای اردنی ها بازگشت ارتش سوریه است.

کد خبر 416619

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha