به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، نفت در چند ماه اخیر با روند باور نکردنی رو به کاهش گذاشت.برای مثال در شهریورماه نفت با حدود 15 دلار کاهش از 103 به 88 دلار کاهش یافته و در آخرین تحولات و قیمت نفت برنت دریای شمال با حدود دو دلار کاهش در یک روز به 88.35 دلار رسید و به زیر 90 دلار سقوط کرد و در روز های اخیر قیمت هر بشکه نفت به 75 دلار و 15 سنت در هر بشکه رسید.
این موضوع باعث شده تا کشورهای وابسته به نفت و تولید کنندگان با بحران بودجه ای رو برو شوند زیرا کشورهایی مانند ایران و روسیه که بودجه خود را بر اساس نفت بین 100تا 90 دلار بسته اند با کسری درآمد مواجه هستند.
کاهش قیمت نفت راهکاری انتقام جویانه و سیاسی
عربستان در جهان به عنوان یکی از تولید کنندگان عمده نفت شناخته میشود ،این تولید کننده قدر طی چند ماه اخیر با افزایش تولیدات نفتی خود و کاهش قیمت هر بشکه روندی در شکست نرخ بازار آغاز کرد.
به نظر میرسد عربستان از این کار روند سیاسی را دنبال میکند تا تولید کنندگانی مانند ایران و روسیه که در خاورمیانه برای این کشور عربی به عنوان رغیب مطرح هستندو هم چنین با دولت های غربی دوست عربستان مشکل دارند را دچار آسیب اقتصادی کند.و این احتمال تا انجا پیش رفت که معاون شرکت نفت دولتی روسیه ـ روسنفت ـ تصریح کرد: عربستان با هدف فشار بر روسیه، اقدام به کاهش عمدی قیمت نفت کرده است.
البته برخی کارشناسان اقتصادی نیز در این میان نظر دیگری دارند؛ کارشناسان به کاهش رشد اقتصادی چین و آمریکا و تاثیر آن بر تقاضای نفت و کاهش آن اشاره و می گویند: شاخص بورس ها و ارزهای جهانی نیز همپای قیمت نفت کاهش یافته است .
لازم به ذکر است ربستان در دامپینگ (ارزان فروشی غیرقانونی) نفت سابقه ای بس طولانی دارد که یکی از آن در اواخر جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بود که با اجرای استراتژی موسوم به «فری مارکچر» یا بازارسازی آزاد، اقدام به افزایش تولید خود و کاهش قیمت فروش نفت خود کرد.
در حالیکه بودجه ایران این روزها به خاطر این کاهش قیمت دچار بحران شده است زنگنه وزیر نفت جنگ قیمتی آغاز شده را رد میکند ام کشورهایی که وضع مشابهبی دارند مانند ونزوئلا کاهش بهای جهانی نفت را «غافلگیرانه»، «بی وقفه» و نگران کننده خوانده و خواستار برگزاری نشست فوق العاده اوپک برای بررسی وضعیت بازار و اتخاذ تصمیم شده است..
آیا کاهش قمت نفت باعث ضرر ماست ؟
زنگنه وزیر نفت در این باره گفت : این وضعیت طبیعتا اثر مثبتی بر کارهای ما نمی گذارد، ولی ما در مورد طرحهای بالادستی مان (اکتشاف و تولید) تصمیمان بر این بوده که اهدافی که داریم تامین بکنیم. از طریق صندوق توسعه به پیمانکاران ما وام داده میشود و لذا در ان قسمت به نظرم اخلالی ایجاد نخواهد شد. اما در پایین دستی (پالایش و پتروشیمی) کلا دولت دخالت نمی کند. پایین دستی مربوط به بخش خصوصی است و آنها هم طرحهای خودشان را ادامه می دهند. کاهش قیمت نفت بر در امدها اثر دارد اما ما سعی کردیم برای سال آینده یک مقدار با انقباض دادن مالی و بخصوص بالا بردن بهره وری، افزایش در آمدهای مالیاتی یک مقدار زیادی این را جبران کنیم. بنظرم ایران از این بابت گرفتار مشکلی نخواهد شد.
آنچه روشن است این موضوع است که بودجه سال آینده کمی واقع بینانه تر نسبت به مسائل سیاسی اقتصادی و با تکیه بر درآمد های جدید تر مانند انواع مالیات و همچنین با اتکا به نفت 85تا 75دلارری بستته خواهد شد.
همچنین کارشناسان امر و نمایندگان مجلس همانطور که سال قبل به دولت نو پای یازدهم هشدار دادند که به توافقات و برداشت تحریم ها برای بودجه نویسی اتکا نکند از دولت خواسته اند که در بودجه 94منتظر قیمت جدید نفت نماند و تا نیمه آذر بودجه سال آتی را بر مبنای در آمد هایی مانند مالیات و سایر در آمد های غیر نفتی تنظیم کنند و نهایتا 50 تا 65 در صد بودجه بر اساس نفت تنظم شود تا مشگلی برای بودجه سال آتی پیش نیاید.
گفتنی است اکبر ترکان مشاور رییس جمهور درباره اینکه آیا امسال نیز در بحث بودجه به مشکل برمی خوریم یاخیر گفت: امسال مشکل بود جه ای نخواهیم داشت و بودجه سال آینده نیز بر اساس قیمتهای جدید نفتی بسته خواهد شد .
پایان پیام/
نظر شما