فرزند کمتر یا بیشتر؛ مسأله این است

خبرگزاری شبستان: تازه ترین جلسه سینماروایت با نمایش مستند «TF Down» ساخته روح‌الله رفیعی به دلایل جدی شدن طرح تنظیم جمعیت از اوایل دهه هفتاد و تاثیری که این طرح بر کاهش رشد جمعیت در دهه‌های بعد پرداخت.

به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، بیست و چهارمین جلسه سینماروایت، با حضور روح الله رفیعی کارگردان فیلم"TF Down" و محسن یزدی و ایزد مهرآفرین به عنوان کارشناس و منتقدین سینمایی و صالحی کارشناس جمعیت به همراه تنی چند از اصحاب رسانه برگزار شد.

این مستند که توسط فیلمساز جوانی کارگردانی شده مروری دارد بر دلایل جدی شدن طرح تنظیم جمعیت از اوایل دهه هفتاد و تاثیری که این طرح بر کاهش رشد جمعیت در دهه‌های بعد داشت. رفیعی کوشیده با ارائه تاریخچه‌ای از مساله تنظیم جمعیت که به سالها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بازمیگردد درباره پشت پرده سیاستگذاریهای غربی در کاهش نرخ رشد جمعیت در کشورهای دیگر هم صحبت کند.

 

محسن یزدی در خصوص این فیلم گفت: گرچه این فیلم می خواسته که اطلاعات زیادی را به مخاطب ارائه کند و در مجموع پرداخت سوژه خیلی خوب و کارشناسی شده انجام گرفته است اما می شد با غنی تر کردن آرشیو تصویری اثر بر کیفیت آن افزود و مانع این شد که فیلم شکل و شمایل مقاله تصویری به خود بگیرد.

 

این منتقد سینمایی در بخش دیگری از سخنانش پیشنهاد داد: کاهش نرخ رشد جمعیت بر تولیدات سینمایی هم تاثیر خواهد گذاشت و به نظرم باید نهادی باشد که نسبت میان این دو را هم بسنجد.

 

مدیر مرکز مستند حوزه هنری که به عنوان منتقد در این برنامه حضور داشت، ضمن ابراز خوشحالی از اینکه طیف فیلمسازان انقلابی و جناح مومن در سالهای اخیر فعالیتهای خوبی در حوزه اجتماعی داشته اند اظهار داشت: نفس فیلمسازی درباره معضلات اجتماعی ارزنده است اما به صراحت میگویم در حوزه مستندسازی اجتماعی جبهه روشنفکر توان رقابت با بچه های انقلاب را ندارد.

 

تنظیم خانواده فقط جلوگیری از بارداری نیست

در ادامه نشست صالحی کارشناس جمعیت با ارائه اطلاعاتی پیرامون نرخ رشد و باروری در روزگار کنونی گفت: یکی از مشکلات کاهش نرخ جمعیت این است که اگر آینده نگری داشته باشیم می بینیم متولدین دهه 60 در سال 1420 طیف سالخورده کشور را تشکیل میدهند و به این واسطه مشکلات خاصی را برای کشور خواهند داشت؛ متاسفانه به این نکته در فیلم به اندازه کافی پرداخته نشده است.

 

وی ادامه داد: نکته دیگری هم درباره طرح تنظیم جمعیت است و آن هم اینکه اگر این طرح از اواخر دهه 60 اجرایی نمیشد و با همان نرخ سابق، جمعیت افزایش می یافت امروز ما کلی مشکل داشتیم؛ این نکته هم در مستند لحاظ نشده است.

 

این کارشناس افزود: درباره اهداف مربوط به تنظیم خانواده اغلب به کنترل جمعیت اشاره میکنند در صورتی که تنظیم خانواده فقط جلوگیری از بارداری نیست. جلوگیری از مرگ و میر مادران باردار و مقابله با بارداری زیر 18 سال از جمله اهداف این طرح بوده است.

 

صالحی با تاکید اینکه چنین مستندهایی باید از شبکه های سراسری پخش شوند به نکته قابل توجهی درباره فرمایشات رهبری اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری به اندازه رشد جمعیت بر تربیت نسل نخبه و انقلابی هم تاکید دارند. این را باید به اندازه بالا بردن نرخ رشد جمعیت جدی گرفت و برای تبیین آن چاره اندیشید. قبل از هر چیز هم باید تسهیلات ازدواج را فراهم کنیم و سپس برویم به سراغ فراهم آوردن تسهیلات فرزندداری.

 

بستر لازم برای پرورش فرزند توسط سیاستگذاران ایجاد شود

در بخش دیگری از این نشست، ایزد مهرآفرین اظهار داشت: مستند سعی کرده طوری به مقوله تنظیم جمعیت بپردازد که قبل از هر چیز یک تاریخچه دقیق در این باره پیش روی مخاطب باشد؛ تاریخچه ای که در آن می بینیم این مقوله متعلق به دولت خاصی نیست و از قبل از انقلاب بوده و بعد هم ادامه داشته است. اما مشکلات اقتصادی که از نظر مردم یکی از مهمترین موانع فرزندآوری است مورد توجه این فیلم قرار نگرفته است.

 

این منتقد و روزنامه نگار مهرآفرین در ادامه صحبتهای رفیعی بیان داشت:  در شرایطی که برای داشتن تسهیلات مناسب از مهدکودک گرفته تا دبستان و دبیرستان و دانشگاه پدر و مادر باید تا میتوانند پول خرج کنند طبیعی است که بسیاری حتی به فرزند اول هم فکر نمی کنند و البته که در کنار توکل به خدا باید بستر لازم برای پرورش فرزند هم توسط سیاستگذاران ایجاد شود.

 

تب باربیزاسیون و رژیم‌های لاغری توانایی بارداری دختران جامعه ما را از بین برده است

روح الله رفیعی با اشاره به شخصی که 8 فرزند داشته و خیرو برکت خداوند را رمز آسایش خانواده اش دانسته گفت: مشکلات اقتصادی در جامعه هست و شکی در آنها وجود ندارد اما بعضا دیده میشود ما توکل مان را از دست داده ایم یعنی اگر به اندازه کار و تلاش بر مقوله ایمان بر عقاید اسلامی تاکید کنیم در آن صورت حتما خداوند هم در مسیر فرزندداری به ما کمک خواهد کرد.

 

وی ادامه داد: شاید برای بسیاری شنیدنش عجیب باشد اما همه دلیل فرزنددار نشدن مشکلات اقتصادی نیست. در سالهای اخیر تبی با عنوان باربیزاسیون یا تمایل به رژیمهای لاغری در میان دختران و زنان ما رواج یافت و همین باعث شد بسیاری از زنان ما حتی توانایی فیزیکی بارداری را از دست بدهند!

 

کارگردان این مستند در انتها نکاتی را در خصوص اثرش متذکر شد و گفت: تهیه کننده کار شبکه افق بود و طبیعی است که مدیران این شبکه نیز رایت فیلم را در اختیار خود دارند و ترجیح می دهند آن را از شبکه خود روی آنتن ببرند. طبیعی است که اگر مستند از شبکه های دیگر هم پخش شود مطمئنا اثرگذاری بیشتری خواهد.

 

پایان پیام/

کد خبر 417554

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha