به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از ستاد هفته کتاب، «سید عباس صالحی» معاون فرهنگی ارشاد در نشست باشگاه پر فروش ها، که با حضور محمود دولت آبادی، تکین حمزه لو، جواد محقق، فاضل نظری، مصطفی مسرور و جمعی از نویسندگان آثار پرفروش تشکیل شد، گفت: حوزه اقتصاد و فرهنگ ما تعریف شده نیست و پاسخی شفاف به سوالات مطرح شده در این زمینه ارائه نمی شود. این ابهامات باعث ایجاد دیدگاه های متفاوت در زمینه تالیف یک کتاب می شود. این ابهامات باعث ایجاد دیدگاه های متفاوت در زمینه تالیف یک کتاب می شود است و ما باید در زمینه خلق آثار تکلیف خود را روشن کنیم و اگر به این نتیجه رسیدیم که برای مخاطب نوشته ایم باید فرهنگ سازی کنیم. یعنی فضای اجتماعی را گرفتار تفکرات نادرست نکنیم.
او افزود: دیدگاه های مختلفی در زمینه خلق کتاب وجود دارد که سوال های مختلفی ایجاد می کند. سوال هایی مانند اینکه یک کتاب باید برای فروش نوشته شود و به حوزه اقتصاد نزدیک باشد یا خیر؟ این سوال یک بحث نظری است و ما باید در زمینه خلق آثار تکلیف خود را روشن کنیم . اگر به این نتیجه رسیدیم که اثر را برای مخاطب خلق کرده ایم، باید در این خصوص فرهنگ سازی شود و فضای اجتماعی را گرفتار تفکرات نادرست نکنیم. سوال دیگر این است که معیار فروش چیست و چه می شود کتاب ها پر فروش می شوند؟ در این زمینه مطالعات اندکی وجود دارد و نیازمند است تا فعالیت های بیشتری انجام شود. سوال دیگر این است که آیا باید از پرفروش ها حمایت شود یا خیر؟ همچنین آیا می توان مرزی که بین ادبیات عامه پسند و غیر عام پسند وجود دارد را رفع کرد و وارد یک تعامل خلاق شد و در این زمینه چه فعالیت هایی می توان انجام داد؟
صالحی با بیان اینکه باشگاه پرفروش ها یک بحث جدی است که با تاخیر چند دهه ای در حال شکل گیری است و فرصتی برای پاسخ به سوالات مطرح شده ، اظهار کرد: برگزاری این جلسات باعث پیشبرد ادبیات ملی در یک تعامل خلاق و همچنین منجر به دست یابی به بیانیه ها و راه حل های نهایی در این زمینه می شود.
او افزود: محور سوم طبقه بندی کتاب های پرفروش است، در این زمینه توانسته ایم به یک طبقه بندی جانبی دست پیدا کنیم و به این طبقه بندی اعتماد کنیم و حتی بگوییم این طبقه بندی های مان سلیقه ای و علمی نیست. یعنی ما نیامده ایم حوزه پرفروش را در یک طبقه بندی علمی قرار دهیم. این مسئله هم یک سوال اساسی است.
او با تاکید بر این که در حوزه پر فروش ها سوال چهارم این است که ایا باید از پرفروش ها حمایت کنیم گفت: همچنین باید به این سوال هم بپردازیم که از کتاب های پرفروش به نفع عام حمایت کنیم یا خیر،
صالحی ادامه داد: سوال دیگر که می تواند مطرح باشد این است که آیا مرزی بین ادبیات عامه پسند و غیر عام پسند وجود دارد ؟ مانند اینکه 2 فضای تولید و 2 فضای مخاطب است، این مرزها را آیا می تواند برداشت؟ آیا می توان به یک تعامل فعالتر فکر کرد و می شود وارد یک گفت و گوی خلاق شد؟ در داخل این طبقه بندی ها این 2 گروه نباید همدیگر را غیر خودی بدانند و همدیگر را تحقیر کنند و یا می توان به یک تعامل خلاق بین این دو حوزه فکر کرد؟ اگر می شود به تعامل خلاق فکر کرد چه مجموعه هایی و چه کارهایی را می توان انجام داد؟ این بخشی از سوالاتی بود. وقتی دوستان عنوان باشگاه پر فروش ها را مطرح کردند و اسامی مختلف برای آن مطرح شد بسیار خوشنود شدم که یک بحث جدی که تاخیر چند دهه ای هم داشته می خواهد شکل می گیرد.
او در ادامه از جعل آثار به عنوان یک جرم حقوقی یاد کرد که پیگرد قانونی دارد و گفت: یکی از مسائل حوزه کتاب، مسئله کپی آثار است. در این زمینه تدابیری اندیشیده می شود که برای مقابله با این مسئله چه تدابیری را می توان به کار گرفت. کاری مشابه فیلم ها که حقوق نشر خود را دارند. بنابر این باید به راه هایی فکر کرد که قابلیت اجرایی شدن داشته باشد.
صالحی در ادامه سخنانش اظهار کرد: در حال حاضر ضوابط نشر شورای انقلاب فرهنگی ، یک معیار قانونی برای ما است. یعنی یک معیار قانونی ارجاع برای داریم و طبعا باید آن را اجرا کنیم. هر چند ممکن است اصلاحاتی داشته باشد که باید این اصلاحات منتقل شود، اما به هر حال آن چیزی که داریم ضوایط نشر سال 89 است.
او با اشاره به این که این امر ممکن است با ابهام هایی همراه باشد و کسانی که سلیقه های سخت گیرانه دارند آن قسمت سختگیرانه را انتخاب کنند. اما بخشی به ابهامات واژگانی در برخی ضوابط نشر بر می گردد. بخشی از آن به ابهامات واژگانی برمی گردد که در برخی از ضوابط نشر وجود دارد.
او از فعالیت کمیته نظارت در این بخش برای تفسیر کلماتی که ابهام دارند خبر داد و گفت: در این کمیته کار شفاف سازی صورت می گیرد تا از برخوردهای سلیقه ای کاسته شود.
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بخش دوم را به حوزه دانش و مهارت بررسان مرتبط دانست و گفت: باید مسیری که منجر به کاهش سلیقه در دانش و مهارت انسانی می شود را انتخاب کنیم . گام هایی که در دو حوزه ای که ذکر آن رفت در حال حاضر راضی کننده نیست و باید نسبت به اصلاح آن اقدام کنیم.
نظر شما