داود حیدری، معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با بیان اینکه فلسفه در چند ساحت می تواند وارد زندگی ما شود، گفت: دانش های فلسفی موجب گسترش عقلانیت در جامعه می شود و افرادی که این علم را می آموزند، محدود به مکاتب فلسفی نمی شوند.
وی ادامه داد: فلسفه دانشی است که تنها بخشی از آن به معرفی و تشریح و تحلیل مکاتب فلسفی می پردازد اما بخش دیگری از این علم، در صدد افزایش قدرت تحلیل و عقلانیت است که اگر این بُعد در انسان تقویت شود، او می تواند راحت تر و با سهولت بیشتری به مشکلات خود اندیشیده و آنها را اولویت بندی و ریشه یابی کرده و پیوند میان مسائل را شناسایی کند.
حیدری با تاکید بر اینکه فردی که این روند را طی کند، قدرت حل مساله در او بالا می رود، تصریح کرد: اما جهت دیگر فلسفه در سبک زندگی آن است که آموزش این علم در شاخه های مختلف، تاثیر عمیق تری بر جای می گذارد به این معنا که ما در اداره زندگی خود به دانش های گوناگونی نیاز داریم از جمله دانش اقتصاد، حقوق، سیاست، اجتماع و ... و در واقع این رشته ها مربوط به انسان بوده و بر پایه هایی استوار است.
این استادیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی عنوان کرد: این دانش ها اگر قرار است موفق عمل کنند، باید انسان را به خوبی بشناسند که این امری فلسفی است، اینکه انسان چه ویژگی هایی دارد یا ممیزی او با سایر موجودات در چیست و آیا موجودی مختار است یا بی اراده و ... .
وی بیان کرد: بنابراین پاسخ سوالات یاد شده را باید در فلسفه جُست و کارآمدی این علوم در حیات انسان مشروط بر آن است که بنیان آن بر فلسفه استوار شود. لذا فلسفه دانش پایه ای است که یکی از نتایج آن تشریح فلسفه علوم است، مانند فلسفه علم سیاست، فلسفه علم حقوق و فلسفه دانش اقتصاد که البته بررسی و واکاوی و کنکاش این بخش از فلسفه در سبک زندگی، به عالمان و اندیشمندا باز می گردد.
مولف کتاب "منطق استدلال" اظهار کرد: به طور مثال بسیاری از دیدگاه هایی که در علم حقوق وجود دارد، ریشه آن به تعریف فلسفی این علم باز می گردد و وقتی در این تعاریف اختلاف وجود باشد، خروجی آن نیز متفاوت خواهد بود.
حیدری تاکید کرد: سبک زندگی مبتنی بر دانش هایی است که آن را علوم انسانی می نامیم و این علوم پایه هایی دارد که در علم فلسفه مورد بررسی قرار می گیرد لذا این علوم نیاز به فلسفه دارند و نمی توانند جدای از این دانش باشند.
وی با اشاره به یکی دیگر از تاثیرات فلسفه در سبک زندگی ابراز کرد: این دانش همچنین در اداره جامعه می تواند تاثیر ویژه ای داشته باشد به این معنا که به طور کلی علوم، نگاه جزیی دارند و مثلا اقتصاد تنها به مقوله اقتصاد می پردازد و روانشناسی به مسائل روحی و روانی انسان ها؛ اما آنچه این علوم را پیوند می دهد – به دلیل آن که حیات انسان در پیوند این علوم انسانی است – فلسفه است چرا که نگاه آن گلی نگر بوده و می تواند میان این دانش ها ارتباط برقرار کند.
معاون پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی یادآور شد: بنابراین به دلیل آن که فلسفه کلی نگر است و علوم دیگر جزیی نگر، و با جزیی نگری نمی توان بسیاری از مسائل را حل کرد، از طریق مطالعات فلسفی می توان بر مسائل فائق آمد و آنها را ریشه یابی و برطرف کرد، ضمن آن که آشنایی با آراء اندیشمندان می تواند کمک کند که ما چگونه بیندیشیم و مشکلات زندگی را رفع کنیم.
پایان پیام/
نظر شما