«دمی بی خویشتن با خویشتن،نهانگرایی» تازه ترین اثردکتر میرجلال الدین کزازی

خبرگزاری شبستان:تازه ترین کتاب دکتر میرجلال الدین کزازی با عنوان«دمی بی خویشتن با خویشتن،نهانگرایی» گذری بر نهانگرایی و رازآشنایی اختصاص دارد.

به گزارش خبرنگار شبستان، میر جلال‌الدین کزازی یا سید جلال‌الدین کزازی ،استاد دانشگاه، نویسنده، مترجم و پژوهشگر برجسته ایرانی در زبان و ادبیات فارسی و از چهره‌های ماندگار است. وی مشهور به بهره‌گیری از واژه‌های پارسی سره در نوشته‌ها و گفتار خود است. او عضو هیات امنای بنیاد فردوسی است.

ترجمه او از انه‌اید ویرژیل به فارسی، برنده جایزه کتاب سال ۱۳۶۹ شده‌است و تالیف او، نامه باستان، که تا کنون نه جلد آن به چاپ رسیده‌است، حائز رتبه نخستین پژوهش‌های بنیادین در جشنواره بین‌المللی خوارزمی شده‌است.

میر جلال الدین کزازی در ۲۸ دی ۱۳۲۷ در کرمانشاه در خانواده‌ای فرهیخته و فرهنگی که بنیان‌گذار آموزش نوین در کرمانشاه است چشم به جهان گشود. خانواده وی اصالتا اهل روستای كزاز در استان مركزي بودند و به همین سبب به نام كزازي نامگذاری شدندو در سال ۱۱۸۵ قمری به دنبال فراخوان آقا محمدعلی بهبهانی برای تاسیس حوزه علمیه در کرمانشاه به این شهر آمدند.

 جلال‌الدین کزازی از همان دوران کودکی به فرهنگ و ادبیات ایران علاقه وافری نشان می‌داد. دوره دبستان را در مدرسه آلیانس کرمانشاه گذرانید و از سالیان دانش آموزی با زبان و ادب فرانسوی آشنایی گرفت. سپس دوره دبیرستان را در مدرسه رازی به فرجام آورد و آنگاه برای ادامه تحصیل در رشته زبان و ادب پارسی به تهران رفت و در دانشکده ادبیات فارسی و علوم انسانی دانشگاه تهران دوره‌های گوناگون آموزشی را سپری کرد و به سال ۱۳۷۰ به اخذ درجه دکتری در این رشته نائل آمد.

او از سالیان نوجوانی نوشتن و سرودن را آغاز کرده‌است و در آن سالیان باهفته‌نامه‌های کرمانشاه همکاری داشته و آثار خود را در آنها به چاپ می‌رسانیده‌است. او اینک عضو هیات علمی در دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی وابسته به دانشگاه علامه طباطبایی است. او افزون بر زبان فرانسوی که از سالیان خردی با آن آشنایی یافته‌است، با زبان‌های اسپانیایی و آلمانی و انگلیسی نیز آشناست و تا کنون ده‌ها کتاب و نزدیک به سیصد مقاله نوشته‌است و در همایش‌ها و بزم‌های علمی و فرهنگی بسیار در ایران و کشورهای دیگر سخنرانی کرده‌است. چندی را نیز در اسپانیا به تدریس ایران‌شناسی و زبان پارسی اشتغال داشته‌است. او گهگاه شعر نیز می‌سراید و نام هنری‌اش در شاعری زُروان است. گفتنی است، وی در سخن گفتن، هرگز واژگان عربی را به کار نمی‌گیرد.

 

 کتاب«دمی بی خویشتن با خویشتن»تازه ترین اثر دکتر کزازی است. او خود  در مقدمه ای که بر این کتاب نوشته است این اثر را اینگونه معرفی می کند: کتابی که پیشاروی خوانندۀ گرامی است، شاید شگفت انگیزترین و هنگامه سازترین و چالش خیزترین کتابی باشد که من تاکنون نوشته ام. چالش و هنگامه و شگفتی در این کتاب، به زمینۀ آن بازمی گردد که زمینه ای است رازآلود و مه آگین و کم شناخته؛ زمینه ای که آنچنان به ژرفی آزمودنی است که به روشنی، بازنمودی نمی تواند بود و آنچنان به نابی دریافتنی است که به آشکارگی، بازگفتنی نه. زمینۀ این کتاب جهان نهان است، یا به سخنی نغزتر: نهان جهان و آنچه بر آدمی می گذرد، در پیوند با این نهان و جهان.

از آن روی که نهان یا مینوی هرکس تنها ویژۀ اوست و در گونۀ خویش یگانه است، به ناچار، پیوند هرکس با مینو و نهان جهان پیوندی است دیگرسان و بی همانند.

دیدی فراخ و فراگیر و با نگاهی نیک کلان نگر، می توان پیوندها و آزمون ها دریافت هایی ویژه و دیگرسان و یگانه را که دریافتگران و آزمایندگان و پیوندندگان در رویارویی با جهان نهان و نهان جهان داشته اند، در گونه ها و رده هایی گنجانید و همانندی و همبستگی هایی در میان آنها یافت.

 

مؤلف در ادامه توضیحاتی دربارۀ محتوای کتاب می دهد و بیان می کند: دشواری و تنگنا، هنگامی بیش ژرفا می گیرد و آزارنده و بازدارنده می گردد که بدان بیندیشیم که شماری اندک از مردمان با جهان نهان پیوند می توانند داشت و بدان آزمون ها دست می توانند یازید و نهانی های جهان را، به یاری دریافت هایی دیگرسان و نابیوسان می توانند شناخت و سرانجام با شناخت جهان نهان، به نهان جهان راهی می توانند گشود. این شناسندگان بختیار و کامگار و اندک شمار را به دو گروه بخش می توانیم کرد: یکی کسانی که از توانی مادرزادی و خدادادی برخوردارند؛ توانی که آن را فراروی یا فراهنجار می نامند. گروه دیگر آنانند که در سایۀ رنج و تلاشی پیگیر و پایدار و نستوهانه، در یکی از دبستان های درویشی آیین های راز، شیوه ها و شگردهای شناختن جهان نهان و راه بردن به نهان جهان را آموخته اند و ورزیده اند. در این کتاب، من کمابیش تنها بدین گروه دوم پرداخته ام و اگر یادی از گروه نخستین آورده ام، در پیوند با این گروه بوده است.

 

دکتر کزازی در ادامه چنینی بیان می کند :کتاب دمی بی خویشتن با خویشتن، بتواند خوانندۀ شگفت زدۀ خرد آشفته را به درنگ و اندیشه وا دارد تا مگر راهی نو، در شناخت جهان و آشنایی با رازهای پرشمار نهفتۀ آن ، فراروی وی بگشاید.

نشر معین کتاب دمی بی خویشتن با خویشتن (گذر و نگری بر نهانگرایی و رازآشنایی) در 176 صفحه روانه بازار نشر کرده است.

پایان پیام/

کد خبر 420044

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha