به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اراک، در ایران براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی در بهمن ماه 1373، ورود، تولید، نصب، نگهداری و استفاده از تجهیزات ماهواره ای ممنوع شد.
با وجود ممنوعیت قانونی در ایران، اکنون شبکه های ماهواره ای نه تنها در شهرهای بزرگ و کوچک که در روستاها، با استقبال بسیار زیادی مواجه بوده و استفاده از آن روز به روز در حال افزایش است.
اگر بپذیریم که ماهواره تهدیدی کاملا جدی و ابزارجدیدی است که دشمنان با اهداف دقیق، برنامه ریزی و هزینه های هنگفت، برای آسیب زدن بر بنیان های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی جامعه ما طراحی کردند، بهترین راهکار و روش مقابله با آن چیست؟
تنوع برنامه های ماهواره سبب جذب افراد
یک جوان اراکی با بیان اینکه تنوع بهترین و جذابترین زمینه برای جلب توجه اقشار جامعه به ویژه جوانان است، گفت: برنامه های ماهواره ای نیز به دلیل تنوع در موضوع و شبکه های مختلف سبب جلب جوانان و نوجوانان می شود.
سمیرا فرجی با اشاره به اینکه امروز با وجود وسایل ارتباط جمعی و رنگ و لعاب در برنامه های مختلف ماهواره و حتی تلویزیون نسل پر نشاط جامعه به افرادی کسل و بی انرژی تبدیل شدند، افزود: متاسفانه بیشتر نوجوانان و جوانان جامعه زمان مفید خود را به استفاده از شبکه های اینترنتی، ماهواره ای و نرم افزارهای تلفن همراه می پردازند.
وی با تاکید بر اینکه در شهرهای مختلف به ویژه در استان مرکزی به دلیل کمبود و گاهی نبود اماکن تفریحی، این قشر به دیگر مسایل روی می آروند، ادامه داد: اگر در فصل سرد که بیشترین ماه های سال را در این استا به خود اختصاص داده، نوجوانان و جوانان اماکن تفریحی سالمی را برای گذران اوقات فراغت خود داشتند بسیاری از مشکلات امروز جامعه رفع می شد.
آموزش موثر نیازمند الگوهای رفتاری صحیح است
یک مربی مهدکودک با بیان اینکه آموزش در صورتی موثر است که الگوهای رفتاری برای افراد تعریف شود، گفت: با تاکید کارشناسان علوم مختلف، سنین کودکی بهترین زمان برای آموزش کودکان و در واقع ماندگارترین زمان برای هدایت افکار افراد است.
حدیث گرامی با اشاره به اینکه بخشی از آموزش ها و در واقع الگوی نونهالان، والدین و اطرافیان آنها هستند، افزود: بخشی از آموزش ها نیز به عهده نهادهای تعلیم و تربیت چون مهدها، آموزش و پرورش و سپس دانشگاه ها است.
وی ادامه داد: تلاش های مربیان مهدها به عنوان تاثیرگذارترین افراد در سنین کودکی زمانی موثر است که والدین در منزل و رفت و آمدهای خانوادگی مراقب فرزندان خود باشند.
این مربی مهد اظهار کرد: در بسیاری از موارد مربیان با تمام انرژی تلاش خود را برای آموزش و ارائه الگوهای مناسب به کودکان صرف می کنند، اما با ورود به منزل و دیدن رفتارهای والدین و بزرگترها تلاش مربیان بی نتیجه می ماند.
گرامی با بیان اینکه اصول نماز را در مهد به کودکان آموزش می دهند، گفت: متاسفانه پس از یک هفته تلاش برای یادگیری کودک و خواندن صحیح نماز و دیدن کودک در منزل به والدینی که از اصول دینی تبعیت نمی کنند، تلاش مربیان بیهوده می شود.
وی اضافه کرد: بسیاری از کودکان سریال های شبکه های ماهواره را بی کم و کاست بازگو کرده و این نشانه بی توجهی والدین است.
این مربی مهدکودک تصریح کرد: بهترین و موثرترین نوع آموزش وجود الگوهای رفتاری بوده و این الگوها در صورتی نتیجه بخش است که هم در خانواده و هم در نهادهای اجتماعی و تعلیم و تربیت همسو باشد.
تفریح و سرگرمی نیاز افراد جامعه
یک کارشناس ارشد جامعه شناسی با بیان اینکه ماهواره ابتدا امری مطلوب، عادی، بدون خطا و به عنوان ابزاری برای پیشرفت و رفاه اقشار جامعه و اطلاع رسانی بود، گفت: مضرات این وسیله ارتباطی پس از مدتی آشکار شد.
حجت الاسلام سعید عطااللهی با اشاره به اینکه 90 ماهواره با پوشش 7هزار شبکه در فضای جهان در حال فعالیت است، افزود: نزدیک به 35 ماهواره در فضای ایران فعال بوده و امواج خود را با پوشش 3هزار شبکه در سراسر کشور به مخاطبان می رسانند.
وی با بیان اینکه ارزیابی کارشناسی از دلایل استفاده مردم ایران با مردم دنیا از ماهواره متفاوت است، ادامه داد: اقشار مردم ایران برای استفاده از سریال ها، برنامه های ورزشی، موسیقی و غیره و بهتر بگوییم تفریح و سرگرمی به ماهواره مراجعه می کنند.
این کارشناس ارشد جامعه شناسی با تاکید بر اینکه بسیاری از برنامه های ماهواره ای به ویژه شبکه های که در دسترس مردم ایران است با قرض ورزی ساخته می شود، اظهار کرد: در کشور ما ماهواره به عنوان ابزاری برای اطلاع رسانی مطرح بود و پس از مدتی به دلیل ضعف فرهنگی و فرهنگ سازی نشدن با مشکلاتی مواجه شد.
عطااللهی با بیان اینکه ابزارها همواره زودتر از فرهنگ به دست مردم می رسد، اضافه کرد: اکنون برای فرهنگ سازی و کاهش و پیشگیری اثرات منفی ماهواره ها نیازمند زمان هستیم
.
وی با بیان اینکه متاسفانه آثار سوء ماهواره در جامعه قابل مشاهده است، می گوید: رفتارها و الگوهای رفتاری اقشار جامعه از برنامه ها و شبکه های ماهواره ها گرفته شده و اثرات منفی آن در جامعه موج می زند.
این کارشناس ارشد جامعه شناسی ترویج خشونت، بلوغ زودرس و دسترسی سریع به اطلاعات جسنی، باورهای غلط در مورد مسایل عاطفی و جنسی، فراهم کردن زمینه گسست بین نسل ها از جهت الگوهای فرهنگی و رفتاری والدین و فرزندان، ایجاد زمینه های اتلاف و تنش بین همسران را از جمله اثرات منفی ماهواره عنوان کرد.
عطااللهی با اشاره به افزایش آمار طلاق در جامعه کنونی و ریشه یابی علل آن، افزود: متاسفانه سریال های ماهواره زمینه ساز مقایسه همسران با شخصیت سریال ها و ایجاد بحث ها و کاهش تعاملات خانوادگی بین افراد و در نتیجه افزایش آمار طلاق می شود.
اطلاع رسانی از آسیب های ماهواره برای والدین هم ضروری است
وی با بیان اینکه خانواده ها آگاهی کافی از پیامدهای سوء این رسانه نداشته و نمی توانند فرزندان خود را آگاه کنند، بیان کرد: اطلاع رسانی از آسیب ها و ضررها و اثرات منفی ماهواره نه تنها برای نوجوانان و جوانان بلکه برای والدین ضروری است.
این کارشناس ارشد جامعه شناسی با تاکید بر اینکه سنین پایین بهترین زمان برای یادگیری و نهادینه شدن آموخته ها در افراد است، تصریح کرد: برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی و آگاهی افراد باید از سنین کودکی و نونهالی در مدارس ابتدایی و راهنمای آغاز شود.
عطااللهی با تاکید بر اینکه زمینه سازی برنامه های تفریحی و سرگرمی برای اقشار جامعه به ویژه نوجوانان و جوانان با جذابیت های مطلوب کمک موثری به کاهش استفاده آنان از ماهواره می کند، گفت: فرهنگ سازی و ارائه آموزش های لازم به والدین از طریق مساجد، مدارس و محله ها می تواند در توجه والدین به این امر مهم موثر باشد.
وی با بیان اینکه افراد از کودکی با مشاهده رفتار دیگران بسیاری از مسایل را می آموزند، عنوان کرد: در این بخش ابتدا والدین باید از اثرات منفی ماهواره آگاه بوده و از تماشای آن بپرهیزند و سپس فرزندان خود را از مضرات آن آگاه کنند.
این کارشناس ارشد جامعه شناسی با تاکید بر اینکه استفاده والدین از ابزارهای رسانه ای و جلوگیری از فرزندان برای استفاده از آن سبب تعارض در فرزندان می شود، اظهار کرد: رفتار مثبت والدین و استفاده نکردن آنان از این ابزار سبب پیروی فرزندان از آنان شده و این امر نیازمند تقویت بنیان های دینی و اعتقادی والدین و انتقال آن به فرزندان است.
تقویت مسائل دینی مصونیت از خطرات
یک استاد دانشگاه با بیان اینکه چه بخواهیم و چه نخواهیم مولفه ها و ابزارهای دنیای مدرن وارد زندگی ما شده است، گفت: این مساله خود نشان دهنده وقوع خطر برای خانواده ها است.
محمدرضا جباری ادامه ادامه داد: ماهواره آنقدر در جامعه پیشرفت داشته که امروز شاهد دیش های ماهواره در کنار برخی کپرهای عشایر و خانه هایی روستایی هستیم.
وی یکی از مهمترین اثرات ماهواره درخانواده ها را ایجاد خلل در اعتقاد و ایمان افراد خانواده دانست و افزود: خانواده ها باید با تقویت مسائل دینی و اعتقادی فرزندانشان را از خطرات حفظ کنند.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه ترویج بدحجابی و بی بندوباری در جوامع اسلامی بدترین پیامد استفاده از ماهواره است، اظهار کرد: خانواده ها باید در این زمینه هوشیار بوده و آگاهی بخشی از اثرات مخرب ماهواره برای استفاده کنندگان از مهمترین مسایل است.
جباری با تاکید بر تقویت آموزه های دینی و اخلاقی به عنوان مهمترین راهکار مقابله با آسیب ها و ناهنجاری ها اجتماعی، اضافه کرد: خانواده ها باید چگونگی استفاده صحیح از فناوری را به فرزندان آموزش داده تا نوجوانان و جوانان با آگاهی از هدف دشمنان در تضعیف خانواده ها و تخریب فرهنگی و دینی جامعه ایران آشنا شوند.
وی با بیان اینکه دو راهکار برای مقابله با آثار منفی ماهواره وجود دارد، تصریح کرد: برخورد قانونی و فعالیت های فرهنگی و آموزش صحیح در زمینه نشر آثار مخرب از راهکارهای مقابله با آسیب های اجتماعی این رسانه است.
پایان پیام/
نظر شما