به گزارش خبرنگار شبستان، سیدعلیرضا میرعلینقی، منتقد موسیقی در جلسه نقد و بررسی آلبوم "یاد باد" ساخته سیامک آقایی و به خوانندگی سالار عقیلی که برای گرامیداشت زنده یاد پرویز مشکاتیان ساخته شده است با بیان این مطلب گفت: آهنگ ها و آلبوهایی که در این سالها از افراد مختلف ارایه می شود چندان شنیدنی و قابل تحمل نیست اما من این اثر را چندین بار شنیده ام و هر شنونده ای هم اگر بخواهد آنرا بشنود علاقه مند خواهد شد. به شرطی که شونده علاقه به شنیدن اینگونه موسیقی داشته باشد.
میرعلینقی افزود: در موسیقی ایرانی الزاماتی وجود دارد که در واقع سنت این موسیقی محسوب می شود و به همین دلیل هم نمی توان کار انقلابی عجیب و غریبی را انتظار داشت.
این منتقد تصریح کرد: کار ماندگار و موفق به لحاظی شباهت و به لحاظی تفاوت هایی با هم دارند شباهت به خاطر وجود لحظه های ماندگار و خاطره آمیز در هر دو است اما هرگاه این لحظات با هم یک وحدت بطنی و درونی پیدا کنند منجر به ماندگاری آنها می شود که این وحدت درونی در کارهای موفق دیده نمی شود.
وی گفت: گوش حرفه ای در شنیدن موسیقی بعد از مدتی دچار اشتباه می شود که دورشدن از این معضل نیاز به ذهنی پویا و هوشی سرشار دارد تا هنگام نواختن دچار تناقضات موسیقیایی نشود در این باره خاطره ای از زنده یاد مشکاتیان را نقل می کنم که نشان از هوش این آهنگساز بی بدیل دارد.
میر علینقی در ادامه توضیح داد وقتی از او پرسیده شد چه موسیقی و چه آهنگهایی را گوش می دهید؟ گفت: من به هیچ وجه موسیقی ایرانی گوش نمی دهم و معمولاً بارتوک را می پسندم.
وی ادامه داد: من هیچ ارتباطی میان بارتوک و موسیقی ایرانی ندیدم ولی مشکاتیان می گفت ، موسیقی دیگران ممکن است یکجایی در ذهن و نا خود آگاهم جا بماند و در اثرم وارد شود و به همین منظور از این مشکل فاصله می گیرم.
میرعلینقی تصریح کرد: موسیقی ردیفی و خصوصاً ردیف یک منبع خوب و غنی برای نواختن و الگویی برای شناخت دستوری موسیقی ایرانی نیز هست.
این منتقد در ادامه بیان کرد: یک موسیقیدان پایولار در باره ردیف و موسیقی ردیفی گفت: این موسیقی یک عنصر خالص است و باید برای استفاده از آن با چیزهای دیگر مخلوط کرد.
وی در ادامه گفت: فوزیه مجد آهنگساز و موسیقیدان در کتابی نایاب به نام تفسیرنامه درباره موسیقی ردیفی گفته است که هر گوشه در موسیقی ردیفی یک مساله بی نهایت است یعنی میدانی که بی نهایت چرخش دارد.
میرعلینقی درباره وجود گوشه ها در موسیقی ردیفی ایرانی گفت: گوشه ها در موسیقی ما آثاری هستند که از بطن خاطره قومی بیرون آمده است نه فردی.
وی درباره جمع آوری موسیقی ردیفی در عصر قاجار اظهار داشت: این خاطره قومی بعد از عصر قاجار به دلیل جمع آوری نغمات و گوشه ها و ساختارمند شدن شکل آن از بین رفته به همین منظور از آن زمان تا به کنون نه چیزی به آن افزوده شد نه چیزی می توان به آن افزود و اگر در این میان ما می توانیم تغییراتی در آن مشاهده کنیم این تغییر و تحولات حاصر تغییر ذهنی افراد است نه جمعی و قومی.
میرعلینقی درباره آلبوم یاد باد گفت: این اثر گاهی با بداهه همراه است که من به آن خرده خلاقیت می گویم و از جهتی دیگر ما صداهای مختلفی را در صدای سالار عقیلی می توانیم دنبال کنیم که به این کار به همراه نوازندگی سیامک آقایی جلوه هایی داده است.
جلسه نقد و بررسی آلبوم یاد باد از سلسله نشست های نقد و بررسی موسیقی شهر کتاب است که شنبه های اول هر ماه در سالن همایش این موسسه برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما