به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، حسن روحانی رییس جمهور صبح امروز در همایش حرکت به سوی کشوری بدون فساد گفت: موضوع این گردهمایی و نشست یکی از مهمترین اهداف و موضوعات مربوط به اصل انقلاب است.
وی افزود: انقلاب اسلامی برای چه رخ داد؟ نهضت اسلامی به چه منظوری در برابر رژیم گذشته پا گرفت؟ ما خودمان در همه بیانات و اظهاراتمان در طول نهضت اسلامی از رژیم گذشته به عنوان رژیم فاسد پهلوی یاد می کردیم و یک عامل مبارزه مردم با رژیم سابق این بود که هم فاسد بود و هم مفسد.
رییس جمهور با بیان اینکه مردم انقلاب کرده اند برای اینکه کشور را از فساد پاکسازی کنند ادامه داد: مردم انقلاب کرده اند تا هیچ مفسدی بر صندلی حکومت و ریاست تکیه نزند و اگر خدای ناکرد ما در مبارزه با فساد ناتوان باشیم به مفهوم ضعف انقلاب و ناتوانی آن و دست نیافتن به یکی از اهداف مهم انقلاب است.
رییس جمهور با اظهار اینکه موضوع فساد از دیدگاه مردم این چنین است که یا مسئولین می دانند و در برابر آن نمی ایستند پس خودشان آلودهاند خاطرنشان کرد: این امر یعنی کل نظام و انقلاب زیر سوال است و مردم از یک منظر دیگر نیز می گویند یا اینکه مسئولین نمی دانند و اگر می دانند در مبارزه با ان ناتوانند پس دولت اسلامی یک دولت کارآمد نیست.
وی تاکید کرد: چه فساد بودن و چه ناکارآمد بودن ان یکی از این دو مورد قضاوت مردم است و به معنای ان است که ما به یکی از مهمترین اهداف انقلاب اسلامی دست نیافته ایم مبارزه با فساد و ریشه کنی آن آرمانی همچون استقلال و مبارزه با استعمار همچون آرمانی مبارزه با استبداد و ایجاد حاکمیت ملی است که در ردیف اینها ما باید بشماریم.
رییس جمهور یادآور شد: تاکید امام راحل ان هم در زمینه مبارزه با فساد و تباهی در بخش های مختلف و اینکه رهبر معظم انقلاب نیز مساله فساد را در کنار فقر و تبعیض قرار داده است و خود نشان می دهد که جامعه ما باید از فقر و فساد و تبعیض مبرا باشد به معنای اهمیت این هدف مهم برای همه مسئولین است.
وی افزود: ما امروز اگر در دولت یازدهم هدف اولیه مان این است که در کشور از لحاظ اقتصادی فرهنگی اجتماعی و سیاسی از معضلات و مشکلاتی که در سالهای گذشته با آن مواجه بوده رهانیده شود و اگر در سالهای گذشته مردم در تورم بالای 40 درصد در فشار بوده اند و اگر کشور دارای رشدی نبود و یا اگر رشد منفی 9 درصد در ضمن دو سال داشتیم و اگر بیکاری و عدم اشتغال مشکل روشن همه خانواده ها بود و یا اگر ارتباطات ما با همه جهان دچار اختلال بود و یا اسیب های اجتماعی نگران کننده داشتیم مردم در حماسه سیاسی 24 خرداد شرکت کردند تا دولتی کار را اغاز کند که بتواند این معضلات حل و فصل کند.
رییس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه هدف این حرکت مردم ایجاد دولتی بود که بتواند معضلات اصلی و اساسی جامعه را با سرعت حل کند خاطرنشان کرد: اگر این دولت نتواند برای این مشکلات راه حل یابد و ناتوان باشد به معنای بی توفیقی و ناکارآمدی ان است.
رییس جمهور با اشاره به اینکه دو معیار اساسی باعث حل مشکلات مردم از سوی دولت می شود ان دو معیار را رضای حق و رضای عموم دانست و افزود: جلب رضایت خداوند شاید تبیینش برای همه جامعه خیلی آسان نباشد اما رضایت مردم همانی است که امیرالمومنین (ع) به محمدابن ابی بکر گفت: در دوران حکومتش چیزی را برای مردم بخواه که برای خودت و خانوادهات می خواهی.
روحانی ادامه داد: اگر مردم احساس کردند که فرزندان و مادران و برادران، و دختران مسئولین هستند و اگر دیدند که رییس جمهور یا روسای دیگر وزرا مقامات مسئولین قضات و نمایندگان مجلس در همه ردهها آنچه را برای بچههایشان می خواهند برای مردم می خواهند ان وقت رضایت عموم مردم حاصل میشود.
روحانی با تاکید بر این نکته که مگر امکان دارد در جامعه ای فساد باشد و کار اداری با رشوه حل شود و طبقات ساختمانی با رشوه مرتفع شود و جنگل و مرتع به عنوان منابع ملی کشور مورد تجاوز قرار گیرد و آنچه به نام مزایده و مناقصه است پشت پردهای داشته باشد مردم از این حکومت راضی باشند؟ عنوان کرد: ما باید همه توانمان را بکار بگیریم و اینکه مقام معظم رهبری در ذیل نامهای برای این سمینار خواستار اتخاذ راهکارهای عملی و بدون ملاحظه شده اند این خواسته عامه مردم است.
رییس دولت یازدهم تصریح کرد: اگر ما می خواهیم ان مشکلات را حل کنیم و امروز کشور در ریل درست قرار گیرد باید با فساد مبارزه کنیم و ملاحظه کسی را نکنیم و هر کسی در هر مقامی که هست اگر دیدیم به بیتالمال دستانداز کرده و کاری می کند که شکاف اجتماعی را افزایش دهد و فقر در جامعه گستردهتر شود باید در برابر او ایستادگی کرد و برخورد کرد هر که می خواهد باشد و هر مقامی می خواهد داشته باشد.
روحانی با بیان اینکه برای ما اصل حکم خدا، رضایت پروردگار و حکم مردم و رضایت مردم است اظهار داشت: ما مشروعیتمان را هم از آرای مردم به دست آوردیم اگر رای تک تک مردم پای صندوق آرای مردم نبود نه ما مشروعیت سیاسی داشتیم و نه حقوقی و مشروعیت شرعی هم بخشی اش به حضور بیعت مردم مربوط است.
وی افزود: پس اگر می خواهیم در این دولت مشکلات را حل کنیم بدون مبارزه با فساد مشکلاتمان حل نخواهد شد و در هر زمینهای وارد شویم فساد شبیه موریانهای است که پایهها را فاسد می کند از پای درمیآورد.
فساد در جامعه ما هست و یک روزه هم تمام نمی شود
رییس قوه مجریه با اظهار اینکه ما باید همزمان با مبارزه با تورم رکود و بیکاری با فساد هم مبارزه کنیم تصریح کرد: فسا در جامعه ما هست متاسفانه و یک روزه هم تمام نمی شود متاسفانه. اما ما باید همه توانمان را به کار بگیریم تا قدم به قدم فساد را کاهش دهیم و این کاهش برای مردم ملموس باشد و ببینیم یک اراده جدی در سطح مسئولان کشور وجود دارد.
رییس جمهور تاکید کرد: ما امروز اهدافی را دنبال می کنیم که از ان جمله رونق اقتصادی، شکستن رکود، توانمند کردن، ایجاد ثروت ملی، علم و دانش در جامعه و بالا گرفتن رقابت علمی و اقتصادی است و مگر ممکن است ما به رونق اقتصادی بدون حضور بخش خصوصی برسیم و مگر با فساد بخش خصوصی می تواند حضور یابد و رقابت کند؟
وجود انحصار عامل فساد است باید با انحصارها مبارزه کنیم
روحانی در بخش دیگری از اظهارات خود به انحصارها اشاره کرد و گفت: ما باید از جاهایی بگذریم که انحصار وجود دارد و خود انحصار عامل فساد است و ما باید با انحصارها مبارزه کنیم و هر چیزی در جامعه منحصر باشد و مدیریت آن انحصاری باشد سرشار از فساد است و اگر در برخی موارد نمی توان کاری کرد باید نظارت بر آن را قویتر کرد.
وی ادامه داد: ما باید رقابت شفافیت را فعالتر کنیم و جلوی رانت اطلاعاتی را بگیریم زیرا بزرگترین فساد از رانت اطلاعاتی شروع می شود.
رییس جمهور با تاکید بر این نکته که هر چه ما بتوانیم رابطه مردم را با مسایل روزمره از رودررو شدن با کارمندان کمتر کنیم موفقتر کنیم خاطرنشان کرد: راهش این است که رابطه مردم را به جای اینکه کسی کاری را با 20 نفر مواجه می شود با یک نفر مواجه شود و ما بر ان یک نفر نظارت کنیم نه با 50 نفر.
وی گفت: اگر کسی در اداره ای کاری دارد باید با یک نفر روبرو شود ما می توانیم سطح فساد از 100 نفر به یک نفر برسانیم و بتوانیم سریعتر جلوی فساد را بگیریم.
رییس دولت تدبیر و امید با اشاره به اهمیت ایجاد دولت الکترونیک عنوان کرد: باید دولت الکترونیک را توسعه دهیم تا مردم نیاز به مواجه و مراجعه نداشته باشند و تمام مکاتبات آنها با ادارات از طریق سیستم الکترونیک قابل نظارت باشد آن وقت فساد کاهش می یابد و باید از فناوریهای نو در مبارزه با فساد استفاده کنیم.
با تجمیع قدرت در یک نهاد فساد ایجاد میشود
رییس جمهور در بخش دیگری از اظهارات خود اولین گام مبارزه با فساد را ایجاد تدین و اعتقاد به خدا خواند و تاکید کرد: اما همه جا ممکن است ایجاد کنترل درونی امکان نداشته باشد و ممکن است که این وجدان کارگر نباشد که دراین صورت ما باید با تجمیع قدرت مبارزه کنیم.
وی تجمیع قدرت در یک نهاد را عامل اصلی فساد دانست و گفت: اگر تفنگ و پول و روزنامه و سایت و تبلیغات همه یک جا جمع شد حتماً فساد است دنیا عقلش رسید که این قدرتها را تفکیک کرده است.
روحانی با یادآوری زمان تاسیس وزارت اطلاعات در جمهوری اسلامی عنوان کرد: ما وزارت اطلاعات درست کردیم که مجلس بتواند نظارت کند و گفتیم نباید نیروی مسلحی وجود داشته باشد تا بشود کنترل کرد و کار ما اشکال دارد ما باید این اشکال را رفع کنیم.
وی با بیان اینکه چرا قوای سه گانه درست شد و تفکیک قوا برای چه بود تصریح کرد: تفکیک قوا برای کنترل قدرت است و بالاترین مقام کشور ما یعنی رهبری که فقیه عادل است باز هم قانون اساسی مجلسی را در کنار رهبری درست کرده که در شرایطی بر رهبری نظارت کند و ان هم در زمان امام راحل با ان عظمتش مجلس خبرگان درست شد و امام آن را امضا کرد به خاطر اینکه هر قدرتی که در کشور بر روی آن نظارت نباشد مشکل پیش میآورد.
رییس جمهور تاکید کرد: ما باید نظارت را در هر مورد بر حسب راهبری اش ایجاد کنیم و بستر فساد مبنای بسیار گسترده ای دارد یعنی آنجایی که اولویتها را درست تعیین نکنیم و یا حتی تخصیص منابع عادلانه نباشد و دستگاههای نظارتی نظارت درست نداشته باشند همه اینها فساد است.
وی به حضور دستگاههای نظارتی چون بازرسی کل کشور دیوان محاسبات و دیوان عدالت در کشور اشاره کرد و گفت: برای اینکه نظارتها دقیقتر باشد در نهایت قوه قضاییه برای مواردی که جرم صورت گرفته پرونده تشکیل می دهد.
وی افزود: ما باید در نظارتها دقیقتر نظارت کنیم و اهم مهم کنیم ما بر هر چیز توان نظارت نداریم اما در اولویت بندی در نظارت یک اصل است ما باید دسته بندی و اولویتبندی کنیم البته تاریخ وصول شاید سادهترین و عادلانهترین راه باشد اما گاهی یک پرونده دارای اهمیت است و اگر مردم شاهد مجازاتی مجرمانه در این پرونده نباشند راحت نمیشوند.
رییس قوه مجریه با تصریح اینکه هدف اصلی ما این نیست که با شخصی مبارزه کنیم گفت: هدف اصلی ما این است که دیگران بدانند راه ناثواب پایانش کجا خواهد بود و اگر در کشوری قبح رشوه دزدی و فساد از بین برود باید به خدا پناه برد.
اگر زیرمیزی شود رومیزی ان وقت باید چه کار کرد؟
رییس جمهور افزود: آنجایی که قبح شکسته شود به جایی می رسد که حکم خدا و راه خدا و راه حق انکار می شود و من میترسم ما به روزی رسیده باشیم که قبح فساد در آن شکسته شود و خدا نکند ولی گزارشاتی از گوشه و کنارهایی می رسد.
وی افزود: قدیم می گفتند زیرمیزی اما الان امده شده روی میز اگر زیر میزی شده روی میز ان وقت باید چه کار کرد ما باید در برابر فساد عقب نشینی نکنیم یا اعلام نکنیم که نمی توانیم زیرا این به معنای زیر پا گذاشتن بالاترین وظیفه یعنی امر به معروف و نهی از منکر است و از دست دادن نظام و انقلاب است.
تعمیق فساد به معنای در خطر افتادن اصل نظام است
رییس جمهور با بیان اینکه شاید فکر کنید که این تعبیر من بسیار تند است خاطرنشان کرد: اما بدانید ادامه گسترش و تعمیق فساد به معنای در خطر افتادن اصل نظام و انقلاب است و مردم نوکر اسم نظام جمهوری اسلامی نیستند مردم نوکر نظام و جمهوریت هستند و نوکر ارای عمومی هستند یعنی اراده مردم اجرای اسلام در جمهوریت است و ان وقت می شود که جمهوری اسلامی مورد احترام همه خواهد بود.
وی با عنوان اینکه امروز باید کمربندها را سفتتر و محکمتر ببندیم یادآور شد: چند ماه گذشته خدمت رهبری نظام بودم و گزارشی درخصوص فساد به ایشان دادم و ایشان گفتند در مبارزه با فساد بسیار جدی باشید و تا هر جا باشد من هم کمک می کنم.
روحانی افزود: اگر قوای سه گانه هم به همین نسبت پافشاری کنند مردم هم به صحنه بیایند بهتر است مردم باید بدانند اگر خودشان به صحنه نیایند فداکاری نکنند فساد کاهش نخواهد یافت و ما نظارت عامه می خواهیم.
وی گفت: چرا یک رسانه تهمت می زند و منکری آشکار می کند اما با ان برخورد نمی شود چرا یک رسانه قوه ای را استحضار می کند و با آن برخورد نمی شود و چرا یک رسانه یکی را بزرگ و دیگری را خوار می کند برای اهداف آیندهاش و با آن برخورد نمی شود و چرا عده ای به نام کار خیز فساد انجام می دهند.
روحانی با تاکید بر اینکه همه باید به صحنه بیاییم و اول از همه قوای سه گانه و بعد هم مردم و بعد نهادهای مدنی روزنامهها تبلیغات، دستگاههای اجرایی. مسئولین به تنهایی نمی توانند فساد را از بین ببرند. روزنامه ها و سایتها و صداوسیما هم باید نقش موثری داشته باشند زیرا بدون رسانه و بدون مبارزه عمومی و بدون آمدن جامعه مدنی و حضور مردم ما نمی توانیم به مقصد برسیم.
رییس قوه مجریه تاکید کرد: با برتری جویی فساد و تباهی نمی توانیم به بهشت برین برویم.
وی به نقش مهمی مجلس شورای اسلامی در کاهش فساد اداری در کشور اشاره کرد و افزود: گذاشتن مقررات صحیح سریع شفاف و کوتاه باعث می شود فساد کاهش یابد زیرا مقررات دست و پا گیر فساد ایجاد می کند.
وی تاکید کرد: همه چیز باید شفاف باشد اصلا درخت حنضل فساد در تاریکی رشد می کند شفاف کنید و نورافکن ها را بیاورید. و خدا نکند یک وقتی فساد به قوه قضاییه برسد ان که دیگر نمک است وای به روزی که بگندد نمک. این یک تعارف و شعار نیست این سمینارها در صورتی موثر است که پایان امروز به 5 راه حل عملی برسیم و برویم دنبال عمل و اثر آن را سه ماه بعد در کشور ببینیم تا بعد یک سمینار دیگر بگذاریم.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که خداوند به همه ما توفیق بدهد تا در مسیر اصلاح فساد و حکومت موفق باشیم.
پایان پیام/
نظر شما