به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، حوزه های علمیه مرکز نشر و گسترش معارف ارزشمند دین مبین اسلام هستند و رسالت این اماکن مذهبی در عرضه تمدن پویای اسلام به جامعه و حتی به دنیا بر کسی پوشیده نیست ما در دنیایی زندگی می کنیم که بیش از هر زمان دیگر تشنه معارف اهل بیت علیه السلام است و از این منظر حوزه علمیه بادرک صحیح از این نیاز معنوی و روحی بشریت به دنبال ترویج ونهادینه کردن معارف ارزشمند اسلامی است.
امروز با توجه به تهاجم شدید فرهنگی دشمن و تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری مبنی بر آگاه سازی جوانان از توطئه های یگانگان، حوزه های علیمه یکی از مهمترین اماکنی قلمداد می شود که می تواند مرهم بر زخم شبهات دینی جوانان بگذارد و به خوبی پاسخوگوی این قشر باشند.
اراک مادر حوزه علمیه قم است
مقام معظم رهبری نیز در سفر خود به استان مرکزی تاکید بسیاری بر تقویت هر چه بیشتر این مکان های علمی و دینی داشته و فرمودند: حوزه علمیه اراک مادر حوزه علمیه قم است.
رهبر معظم انقلاب در اجتماع بزرگ مردم اراک فرمودند: استان مرکزی در حقیقت سرزمین رشد فرهنگی و فکری و خدمات بسیار با ارزش فرهنگی و سیاسی است، اراک مادر حوزهی علمیهی قم است. این منطقه از لحاظ استعداد انسانی، یک منطقه ممتاز و کمنظیر است استخوانبندی علمی امام عزیز ما در همین شهر شما بهوجود آمد، این هدیه الهی را اوّل بار شما اراکیها و مردم استان مرکزی در درون خود پرورش دادید و به جهان اسلام هدیه کردید.
تاکید مقام معظم رهبری بر تقویت حوزه های علمیه ما را بر آن داشت تا نگاهی به فعالیت حوزه علمیه و مدارس علمیه استان مرکزی بیندازیم.
مدرسه سپهداری اولین مرکز دینی در اراک
مدرسه سپهداری اراک مکانی که امام خمینی در آن تحصیل کرد اولین مرکز دینی در اراک و یکی از بناهای تاریخی باقی مانده از دوره قاجار است که همزمان با تاسیس بازار اراک به دستور یوسف خان گرجی سپهدار اعظم ساخته شد.
این مدرسه اولین مرکز علوم دینی در اراک است. مدرسهٔ سپهداری به عنوان نخستین بنای شهری با اقتباس از سبک مدارس دوره صفویه و با کاشیکاریهای ظریف و زیبای دوره قاجار یکی از بناهای موجود در مجموعه بازار اراک است.
مدرسه سپهداری اراک دارای مسجد و آبانبار و صحن نسبتاً وسیع با حوضی سنگی در میان آن افرادی چون آیتالله گلپایگانی، آیتالله اراکی، آیتالله امام خمینی و آیت الله کمره ای در این مدرسه تحصیل کردهاند.
در ساخت این مجموعه بیشتر از آجر استفاده شده و ملات گچ و آهک و خاک رس نیز مکمل بنای آن هستند و برای استحکام بنا از تیرچه چوبی استفاده شده است.
در پای ستونها نیز صفحات و ورقهای منجمد مسی و سربی استفاده شده است. مدرسه سپهداری جزو بناهای اولیه شهر اراک بوده و در یکی از گذرهای بازار احداث شده است
حوزه های علمیه محل پرورش سربازان حضرت ولی عصر (عج) برای خدمت به اسلام و جامعه اسلامی است و این جایگاه بلند و ارزشمند که چهره های درخشان تاریخ تشیع در آن پرورش می یابند، محل آشنایی با مکتب اهل بیت علیه السلام و کانون دلدادگان به خدای تعالی است.
حوزه های علمیه و پرورش کارشناسان دینی
آیت الله قربانعلی دری نجف آبادی، نماینده ولی فقیه در استان مرکزی و امام جمعه اراک در گفتگو با خبرنگار شبستان در خصوص فعالیت های حوزه های علمیه و اهمیت گسترش فرهنگ دینی در جامعه گفت: حوزه های علمیه مکانی برای پرورش انسان های خدایی و ترویج فرهنگی دینی و اسلامی در بین افراد جامعه هستند.
وی ضمن تاکید بر تقویت حوزه های علمیه افزود: پیروی از مکتب اهل بیت عصمت و طهارت علیه السلام و حرکت در مسیر ارزش های اسلامی سبب تربیت نسل جوان و با بصیرت می شود.
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی و امام جمعه اراک اظهار کرد: علاوه بر فعالیت های دینی و فرهنگی حوزه های علمیه همه مراکز علمی و تربیتی باید از منابع با ارزش این حوزه ها، علما و مراجع و به ویژه رهنمودهای رهبر معظم انقلاب به عنوان رهبری بی نظیر و آگاه بهره گیری کنند.
تاکید بر رشد و پیشرفت حوزه های علمیه
آیت الله دری نجف آبادی در بخش دیگری از سخنانش بر رشد، پیشرفت و توسعه حوزه های علمیه تاکید کرد و گفت: توسعه و پیشرفت حوزه های علمیه از مهم ترین اقداماتی است که اثرات و برکات ماندگاری را در سطح جامعه در بر خواهد داشت.
امام جمعه اراک کمک به توسعه علوم اسلامی و پیشرفت در مسائل مذهبی را از برکات ساخت حوزه های علمیه دانست و ادامه داد: حوزه های علمیه کانون انسان سازی و هدایت معنوی جامعه است و در تربیت دینی و اخلاقی جوانان نقش تاثیرگذاری دارند.
وی، وظیفه ذاتی حوزه های علمیه را تربیت کارشناسان دینی و تبلیغ و ترویج فرهنگ اسلامی عنوان کرد و افزود: حوزه های علمیه مراکز نورانی انتشار علم، ایمان و معارف اسلامی محسوب می شوند.
طلاب علوم دینی نگهبانان دین و فقاهت اند
آیت الله دری نجف آبادی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه طلاب علوم دینی نگهبانان دین و فقاهت و آرمان های اهل بیت عصمت و طهارت علیه السلام، امام و شهدا هستند، افزود: تربیت طلاب خوش فکر و با ایمان از ضروریات امروز جوامع اسلامی است.
وی در بخش دیگری از سخنانش به نگاه ویژه رهبر معظم انقلاب به حوزه علمیه امام خمینی رحمه الله اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری بارها در سخنرانی های خود حوزه علمیه امام خمینی رحمه الله اراک، (سپهداری سابق) را به عنوان مادر حوزه علمیه قم معرفی کرده اند.
امام جمعه اراک با توجه به قدمت این حوزه علیمه و اینکه دیگر جزء آثار تاریخی محسوب می شود و فضای کم آن جواب گوی نیازهای طلاب علوم دینی نیست بیان کرد: بر همین اساس کار ساخت جتمع حوزوی خاتم االانبیاء آغاز شده که یکی از نیازهای اساسی استان مرکزی بوده است.
آیت الله دری با اشاره به اینکه، عملیات ساخت مجتمع حوزه علمیه خاتم الانبیاء صل الله علیه و آله در سال 91 در زمینی به وسعت 150 هزار متر مربع آغاز شده است، ادامه داد: تاکنون مبلغ یکصد میلیارد ریال برای ساخت مرحله اول این مجتمع هزینه شده است.
این مقام ارشد استان با بیان اینکه برای اتمام این مرحله نیاز به مبلغ یکصد میلیارد دیگر است گفت: در صورت تامین اعتبار در سال تحصیلی آینده مرحله اول این مجتمع به بهره برداری می رسد.
حوزه علمیه امام خمینی (ره) بنایی قدیمی با سه هزار متر زیر بنا
حجت الاسلام سید احمد میرمهدی، مدیر حوزه علمیه امام خمینی رحمه الله شهر اراک نیز با اشاره به چگونگی ساخت این مدرسه و قدمت تاریخی آن گفت: مدرسه سپهدار هم زمان با ساخت شهر اراک بیش از 200 سال پیش ساخته شده و از مجموعه بزرگ ساخته شده که این مدرسه حدود سه هزار متر زیربنا دارد که یوسف خان گرجی از ملک شخصی خودش آن را تاسیس کرده و سپس از علمای اطراف اراک مانند سنجان، کرهرود و فیجان دعوت شد تا سرپرستی این مدرسه را به عهده بگیرند.
وی دوران اوج مدرسه سپهداری اراک را زمان آیت الله محسنی اراکی و آقا نورالدین اراکی دانست و بیان کرد: بعد از آن حدود 50 تا 70 سال این حوزه از سال های اوج خود فاصله گرفت تا فرزندان آیت الله محسنی اراکی که از علما و مراجع تقلید آن زمان بودند از شیخ عبدالکریم حائری دعوت کردند تا به شهر اراک مهاجرت کرده و در مدرسه سپهداری به تدریس درس خارج بپردازند.
حجت الاسلام میر مهدی ادامه داد: شیخ عبدالکریم حائری ارزنده به مدت 16 سال در دو مقطع زمانی 8 ساله در اراک و مدرسه سپهداری اقامت داشت و بعد از آن به همراه آیت الله محمدتقی خوانساری، آیت الله گلپایگانی و آیت الله اراکی به قم مهاجرت کرده و حوزه علمیه فعلی شهر قم را ساختند.
مدیر حوزه علمیه امام خمینی رحمه الله شهر اراک افزود: حضرت امام خمینی رحمه الله علیه نیز در دوران نوجوانی و جوانی به مدت هفت سال در این مدرسه به تحصیل علوم اسلامی پرداختند که حجره ایشان امروز تبدیل به دفتر مدیریت حوزه علمیه امام خمینی رحمه الله شده و هر ساله در ایام مختلف به ویژه در ایام سالگرد پیروزی انقلاب با حضور گسترده مردم و مسئولان گلباران و عطر افشانی می شود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 160 طلبه دراین مرکز علمی مشغول به تحصیل هستند، ادامه داد: نیمی از آنان در سطوح دو و سه و بقیه در سطح چهارم و درس خارج تحصیل می کنند.
حجت الاسلام میرمهدی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ساخت مجتمع حوزوی خاتم الانبیا صلی الله بیان کرد: این حوزه نیاز شهر اراک بود و با تکمیل آن تمام طلبه های این حوزه به آنجا نقل مکان کرده و در این حوزه تنها طلبه های سطح چهار به تحصیل درس خارج می پردازند.
حوزه علمیه حاج محمد ابراهیم اراک میزبان طلاب جوان
حجت الاسلام علیرضا اسفندیاری، مدیر حوزه علمیه حاج محمد ابراهیم اراک نیز با اشاره به اینکه این حوزه در سال 1300 هجری قمری توسط «حاج محمد ابراهیم خوانساری» که از تجار معروف شهر اراک بود بنا شد، بیان کرد: این حوزه زیر نظر شیخ عبدلکریم حائری ساخته شد.
وی افزود: در حال حاضر 250 طلبه در سطوح یک، دو و سه در این مدرسه مشغول به تحصیل هستند.
حجت الاسلام نعمت الله بختیاری، مدیر مدرسه آقاضیالدین نیز با بیان اینکه این مدرسه در سال 1320 هجری قمری توسط ملک التجار ساخته شد، بیان کرد: هم اکنون 115 طلبه در این مدرسه به فراگیری علوم اسلامی در سطح یک مشغول به تحصیل هستند.
هم اکنون بیش از سه هزار طلبه زن و مرد در 23 حوزه علمیه در نقاط مختلف استان مرکزی مشغول به تحصیل هستند.
پایان پیام/
نظر شما