به گزارش خبرگزاری شبستان کشورهای حوزه خلیج فارس در دوحه گرد هم آمدند تا در خصوص آینده امنیت منطقه به توافقی همه جانبه برسند. این اجلاس در حالی برگزار شد که طی سه سال گذشته و با توجه به پدیده داعش یا همان خلافت اسلامی کشورهای عربی خلیج فارس با تهدیدی جدید مواجهه شده بودند که قطر و بعضا ترکیه از این گروه حمایت می کرده اند. قطر که به تازگی باردیگر با پدر خوانده عربی « ریاض » آشتی کرده است در اجلاس دوحه قول داد تا حمایتش از گروه های زیر شاخه اخوان المسلمین که از سوی سعودی و کشورهای چون امارات و کویت به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می شود به گونه ای باشد که دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه تعبیر نشود. قطر همچنین وعده داد از دولت نظامیان در مصر که به رهبر ژنرال السیسی هدایت می شود حمایت کند این در حالی بود که قطر و ترکیه از حامیان محمد مرسی اولین رئیس جمهور اخوانی مصر هستند که اکنون در زندان به سر می برد و در یک کودتا نظامی برکنار شد.
کشورهای حوزه خلیج فارس در حالی بر همکاری های پلیسی و نیروی دریایی تاکید کردند که پیش از این و طی هفته جاری انگلستان قرارداد حضور نظامی دائمی پس از چهار دهه در بحرین را با این کشور امضا کرده بود و به نظر نمی رسد کشورهای عربی خلیج فارس حتی با همکاری ها دو و چند جانبه قادر باشند امنیت منطقه ای خود را تامین کنند .
در حال حاضر آمریکا به عنوان یک قدرت فرامنطقه ای به یکی از هژمون های اصلی منطقه خاورمیانه مبدل شده است و این مساله از ضعف در لایه های مختلف سیاسی و امنیتی کشورهای عربی منشا شده است. اجلاس دوحه همانطور که پیش تر به آن اشاره شد از آنجا حائز اهمیت است که بعد از ماه ها درگیری های سیاسی بین کشورهای منطقه اعضا توانستند به توافقی برسند که به نظر می رسد تا عملی شدن فاصله زیادی دارد .
در پایان نباید از نظر دور داشت که رویای تشکیل یک پلیس مشترک در حالی که کشورهای منطقه تحت نفوذ گروه های قدرت داخلی با جهت گیری های متنوعی در مورد مسائل خلیج فارس و جهان عرب مواجهه اند طرحی پیش از تشکیل شکست خورده است.
نظر شما