وقف در بن بست

خبرگزاری شبستان: « وقف » به عنوان یک حسنه، یک باور و یک شایستگی جمعی تلقی می شود، که در آئین اسلام بر اهمیت و انجام آن تاکید شده است، اما چرایی عدم باور این فرهنگ و یا کم بودن انجام عمل آن خود سرفصل دیگری است، که باید ریشه های آن را شناخت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان  از البرز، « سید احمد لیستر» دیگر وجود خارجی ندارد. پیش از انقلاب اسلامی ایران از دنیا رفت، اما نام و آوازه او در میان مردم شهر کرج، بی بضاعت ها، بدسرپرست ها و یتیمان باقی مانده است. هنوز بر آرامگاه او هر ساله در هفته « وقف» حضور می یابند و فاتحه ای نثار روحش می کنند.

 

اما، آن چه وی را مشهور کرد، ثروت بی اندازه اش نبود و یا واقعه شومی که در خانواده وی رخ داد. هر چند واقعه کشته شدن پسرش توسط برادر دیگر، ضرب آهنگی شد، تا او به خود بیاید و نام خود را پس از مرگ نیز پرآوازه کند. بر سر مزار او که در جوار مسجدی در خط حصار کرج واقع شده است، لوح سنگی را می بینی که موقوفات او در قالب وصیت نامه ثبت شده است. که نمونه ای از واقفانی است، که در هفته « وقف» از او یاد می شود.

 

نشست خبری مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان البرز در صدا و سیمای استان، هم چنین در بین اصحاب رسانه مبنی بر ثبت وقف از ابتدای سال جاری تا به امروز، برای اعلام رسانه ای این خبرگزاری کار آسانی نبود، در عین حال غیر قابل کتمان نیز نبود.

 

استان البرز در ردیف استان های صنعتی و در عین حال آبشخور پایتخت است، استان تازه تاسیسی که آب های سد طالقان و سد کرج را با وجود نیاز مردم استان و انبوه زمین های کشاورزی باید روانه پایتخت سازد و خود در حسرت آبیاری زمین های کشاورزی اش بماند. قومیت های مختلف قبیله ای در این استان را بارها و بارها هم یک مزیت و هم یک خطر تلقی کرده اند، در این رابطه مقام معظم رهبری شهر کرج را ایران کوچک نامیده اند، و نماینده وقت ولی فقیه در استان البرز ایران کوچک را یک پایلوت فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی برای کل کشور می دانند.

 

به هر روی هر چند نمی توان، سهم مهاجران این استان را بی ربط با وضعیت اقتصادی استان های سایر نقاط کشور دانست، باید به مسئله وجود زندان های متعدد در سطح این استان که به پنج عدد می رسد، نظری انداخت که موجی از اقوام آنان را به این استان برای سکونت به ظاهر موقت می کشاند. با این حال مسئولان و نمایندگان این استان، این جسارت را داشته اند، که ساخت فرهنگی و زیربناهای تعریف نشده برای یک استان را برای استان تازه تاسیس البرز تعریف کنند.

 

بنابر رشد فرهنگی، اقتصادی و سیاسی مردم استان البرز، این استان به دنبال یافتن جایگاه موجهی در دستگاه دولتی هم مدار با سایر استان های دیگر کشور است، از این رو بسیاری از قابلیت های دینی، مذهبی و آئینی هم یار و بازوی این تعالی قرار می گیرند.

 

« وقف » به عنوان یک حسنه، یک باور و یک شایستگی جمعی تلقی می شود، که در فرهنگ اسلام برای اهمیت و انجام آن مستندات بسیاری در قالب آیات و روایات بیان شده است، اما چرایی عدم باور این فرهنگ و یا کم بودن انجام عمل آن خود سرفصل دیگری است، که باید ریشه های آن را شناخت.

 

آمار و مستندات بسیار پائین در حوزه وقف بهانه ای شد، تا آن را با مقوله زکات به عنوان یکی از واجبات دینی در نظر بگیریم و ارزیابی کنیم، آن چه برآورد شد، سهم زکات استان البرز هم ردیف و در بعضی موارد بیش از سایر استان های دیگر کشور است، اما چرا وقف در بن بست مانده است.

 

برای دریافت باورهای مردم، رشد فرهنگی آنان باید از ابزار رسانه مدد جست، رسانه به عنوان یکی از ابزارهای دیداری و شنیداری است، در این میان تابوهای فرهنگی در طح استان نیز یک رسانه اطلاع رسانی تلقی می شود، آما آیا « تابلوهای فرهنگی» در این استان تا چه اندازه در اختیار دید مردم برای اطلاع رسانی فرهنگی پربار است.

 

هرچند در این مقال جای آن نیست، که به این نکته بپردازیم که از 20 درصد تابلوهای این استان که باید کار فرهنگی بر آن انجام پذیرد، صرف مسائل اقتصادی، بنگاه های تجاری و ... می شود. در واقع به جرآت می توان گفت، وجود نقص های فرهنگی مشکلات استان البرز را مضاعف می کند.

 

آن چه که می باید در کارنامه فعالیت فرهنگی استان تازه تاسیس که نه نوپای این استان قرار گیرد، اهتمام همگانی دستگاه های مرتبط با یکدیگر است، و قدر مسلم شورای عالی فرهنگی استان یکی از ظرفیت های مشاوره ای این استان است، که قریب 39 نشست از آن گذشته است و بازتاب های بیرونی و خروجی آن مورد نظر مردم قرار گرفته است.

 

حجت الاسلام صالحی، اشاره می کند، که خود اداره اوقاف و امور خیریه استان در خصوص ترویج فرهنگ وقف کوتاهی کرده است، اما معتقد است، رسانه به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های فرهنگی باید در این زمینه ورود کند و سمت و سوی نگاه مردمی را به سوی اشاعه فرهنگ وقف پیش ببرد.

 

بنابر این، اداره کل اوقاف و امور خیریه استان البرز پذیرفته است، که در زمینه اشاعه فرهنگ وقف کوتاهی های وافر صورت گرفته است، اما باید به کارنامه همت و سعی آن از ابتدای سال جاری نگاهی انداخت. هرچند گلایه و توقع حجت الاسلام صالحی را از رسانه‌های استان البرز در راستای تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف را نباید از نظر دور داشت.

 

این مسئول وقف را یک سنت الهی می خواند، که اهل بیت (ع) به آن اهتمام وافر داشته اند، و در این زمینه به وقف زمین کربلا توسط امام حسین(ع) اشاره می کند و در ادامه خواستار آن است، که باید وقف جمعی در جامعه نهادینه شود.

 

این مسئول هماش وقف و رسانه (26 آذر) سال جاری را به منظور هم‌فکری درباره چگونگی بهبود فرهنگ وقف در استان البرز گامی در رشد فرهنگی جمعی این استان می داند.

 

وی مهم ترین برنامه های هفته وقف را افتتاح سالن ورزشی امامزاده طاهر(ع) به منظور حضور بیش از پیش جوانان در امامزادگان سطح استان هم چنین تجمع بزرگ اربعین با محوریت امامزاده محمد(ع) ذکر می کند.

 

طرح آرامش بهاری

 

با وجود ایام عید و تعطیلات آن، طرح آرامش بهاری از طرف اداره کل اوقاف و امور خیریه استان در امامزادگان واجب التعظیم با محوریت امامزاده طاهر (ع) به نحو شایسته ای برگزار شد. مردم از اقصی نقاط کشور برای دیدار قبور هنرمندان، موسیقی دانان و دانشمندان به امامزاده طاهر(ع) آمدند و سعی اوقاف بر اجرای طرح آرامش بهاری مورد رضایت بسیاری از شهروندان قرار گرفت.

 

 

در حالی که اکثریت مردم استان البرز، در ایام عید برای دید و بازدید اقوام خود به استان هایی چون، یزد، تبریز، اصفهان، شیراز و کردستان .... می روند، هستند اقوام مختلف که از استان های دیگر به این استان می آیند و طرح آرامش بهاری در امامزادگان یکی از ویژه ترین طرح های اختصاصی بود که بسیار مورد اقبال و توجه قرار گرفت.

 

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان در آخرین نشست خبری خود به برگزاری طرح آرامش بهاری، دعوت از مبلغین در ماه رمضان، برنامه‌های مختلف مذهبی و بصیرت عاشواریی به عنوان برنامه‌‌هایی به همت این اداره کل اشاره کرد.

 

همه واقف باشیم

 

از دیگر برنامه های موفق و شاخص این اداره کل مسابقات قرآنی است، که در سال جاری مسابقات شکوفه های قرآنی به نحو شایسته ای به میزبانی این استان قرار گرفت، که در نوع خود بی نظیر بود.

 

حجت الاسلام صالحی با توجه به فرارسیدن هفته وقف عنوان کرد: مقدمات برپایی اماکن، خیمه‌های فرهنگ‌سازی و ترویج فرهنگ وقف در بین اقشار مختلف با شعار " همه واقف باشیم"  فراهم شده است.

 

 

وی وقف را رسالتی می داند که هرکس می تواند آن را انجام دهد، همینطور هفته « وقف » را بهترین پتانسیل برای اطلاع رسانی در خصوص انجام این فریضه انسانی می خواند.

 

از جاده ای که پیش روی مسئولان استان البرز قرار گرفته است، کمتر از نیمی از راه طی شده است و با وجود آن که چشم انداز آینده در مه غلیظی ناپیداست، باید امیدوار بود سنگلاخ ها برداشته شود و رشد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی استان البرز را شاهد باشیم.

 

پایان پیام/

کد خبر 424258

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha