حجت الاسلام رضا برنجکار، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در خصوص تازه ترین اثر خود با عنوان "معرفت توحید و عدل" گفت: این کتاب درباره دو اصل اعتقادی اسلام که مهم ترین اصول عقاید بوده، - تا جایی که در روایات وارد شده همانا اساس دین توحید و عدل است – به رشته تحریر درآمده است.
وی ادامه داد: این بدان جهت است که سایر اصول عقاید، مبنی بر اصل عدل بوده و تجلی الهی است، بنابراین به قول سید مرضی شاگرد شیخ مفید و استاد شیخ طوسی، اگر بخواهیم اصول دین را به اختصار معرفی کنیم، باید گفت توحید و عدل.
رییس انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه تصریح کرد: در این کتاب تلاش شده دو اصل توحید و عدل، با رویکرد کلامی و قرآنی و روایی و در حقیقت بر اساس آموزه های قرآنی و روایی تشریح و تبیین شود.
وی عنوان کرد: در این اثر توحید مبنی بر بحث معرفتی و فطری و قلبی، بررسی شده است نه از باب معرفت عقلی هر چند مقوله معرفت عقلی نیز در جای خود قابل اعتنا است اما محوریت در این کتاب به معرفی اصول توحید و عدل بر مبنای معرفت عقلی اختصاص یافته است.
حجت الاسلام برنجکار با بیان اینکه ویژگی خاص این کتاب آن است که در کنار شناخت عقلی، معرفت قلبی نیز مطرح شده است، بیان کرد: در این نوشتار بیان شده است، ضمن اینکه خدا خود را به طور اجمالی معرفی کرده، از آن سو وظیفه پیامبران تذکر به این معرفت و بیداری آن بود و از سوی دیگر وظیفه انسان در حقیقت تسلیم در برابر خدایی است که با این معرفت به او می رسد.
وی بیان کرد: در بحث عدل نیز تلاش شده بر اساس حُسن عقلی که متکلمان مباحث مربوط به آن را مطرح کرده اند، مسائل بیان شود و مهمترین اشکالات و مباحث مربوط به عدل مانند قضا و قدر، جبر و اختیار، خیر و شر، بداء، سعادت و شقاوت مورد بررسی قرار گیرد.
قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث با تاکید بر اینکه کتاب "معرفت توحید و عدل" اثبات می کند آموزه هایی که از اهل بیت (ع) دریافت کرده ایم با عدل الهی کاملا سازگار است، ابراز کرد: معرفت عقلی، معرفتی واسطه ای است به این معنا که عقل انسان از طریق واسطه هایی همچون نظم عالم حدوث، به وجود خدا پی می برد، در حالی که معرفت قلبی به صورت مستقیم وجود خدا را در قلب انسان اثبات می کند و واسطه ای به نام نظم عالم مخلوقات در این میان وجود نداشته و معرفت شهودی و بی واسطه است و قلب به صورت مستقیم وجود خدا را درک می کند.
وی ادامه داد: کفر و ایمان فعل انسان است نه خدا و در حقیقت معرفت فعل خدا است همان طور که در قرآن بیان شده است: «انّا هدیناه السّبیل إمّا شاکراً إمّا کفورا»؛ در واقع بنده در مقابل خدایی که شناخته است یا مومن و یا تسلیم می شود یا به دلایل مختلف وجود آن را منکر می شود همان طور که شاید ما در زندگی با حقایق بسیاری مواجه شویم، اما آنها را نمی پذیریم.
حجت الاسلام برنجکار در پاسخ به این سوال که ماهیت این معرفت قلبی چیست و چگونه انسان از این طریق پی به وجود خدا می برد، گفت: این معرفت همان ندایی است که در هنگام سختی ها و گرفتاری ها در قلب ما زمزمه شده و به خدا توجه خاصی پیدا می کنیم و در واقع سنت خدا بر این است که در هنگام گرفتاری ها این معرفت جلوه بیشتری یافته و انسان توجه خاصی به آن پیدا می کند.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه تهران کتاب "معرفت توحید و عدل" در دو بخش کلی و در فصول اثبات عقلی خدا، اصل معرفت، تذکر، تسلیم، جبر، تفویض، امر بین الامینر، قضا و قر ، بداء ، شرور، سعادت و شقاوت، حسن و قبح، تعریف عدل و اثبات عدل، در 300 صفحه از سوی انتشارات نبأ به تازگی به چاپ رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما