خبرگزاری شبستان: انسجام در فعالیت های قرآنی و پرهیز از موازی کاری در این ساحت مقدس آرزوی دیرینه اکثر فعالان این عرصه است؛ امری که هرگاه از آن سخن به میان می آید گویی داغ دل جامعه قرآنی را تازه می کند چراکه از نظر بسیاری از آنها این تشتت و عدم حرکت در مسیر مشخص، بزرگترین صدمات و آسیب های جبران ناپذیر را به پیکره فعالیت های این عرصه وارد کرده است.
باید توجه داشت این آسیب ها تنها متوجه فعالیت های قرآنی در درون یک گروه خاص و در مقیاس بزرگتر یعنی یک کشور نیست بلکه در شرایط کنونی که اسلام و قرآن به وضوح آماج حملات دشمنان است این پراکنده کاری ها و تشتت هایی که بازده لازم را درپی ندارد اگر "آب به آسیاب دشمن ریختن" تعبیر نشود حداقل "آب در هاون کوبیدن است"...
تعدد طرح های قرآنی سردرگمی مخاطبان رسانه ملی را درپی دارد
اما اگر کمی دامنه تاثیرگذاری این تشتت و موازی کاری هایی که شاید اثر سوء نداشته باشد اما بازده لازم را نیز درپی ندارد گسترش دهیم درمی یابیم که عموم جامعه و علاقه مندانی که شاید در بازه های زمانی خاص رو به سوی این ساحت مقدس می آورند نیز به دلیل موازی کاری ها و تعدد طرح های مشابه دچار سردرگمی های فراوان می شوند.
باید توجه داشت در میان فرصت های خاص و مناسب برای توسعه فرهنگ قرآن، تابستان و اوقات فراغت 3 ماهه آن به ویژه برای دانش آموزان فرصتی است مغتنم که نهادها و مراکز قرآنی با برنامه ریزی های کاربردی و منسجم می توانند بهترین استفاده ها را به ویژه از جهت مانوس کردن هرچه بیشتر نسل جوان با آیات الهی از آن ببرند تا شاید آنچه که امروز به عنوان آسیب های جدی اجتماعی مطرح است به لطف نورانیت این کلام قدسی رنگ ببازد.
در این مسیر گذشتن از نقش رسانه ملی که با کمترین هزینه ها و برخورداری از آنتن پوشش دهی در سراسر کشور می تواند با برنامه ریزی و اجرای طرح های قرآنی نه تنها جمعیت 70 میلیونی کشور از اقشار مختلف سنی، جنسی، شغلی و طبقاتی بلکه علاقه مندانی در مرزهای جهانی را پوشش دهد آسان نیست چراکه این تریبون اثرگذار می تواند با انسجام درونی میان شبکه های تلویزیونی و رادیویی خود تحولاتی شگرف را رقم بزند آنچنان که در دیگر عرصه ها همچون ورزش توفیقات قابل قبولی از طریق همین انسجام و وحدت کاری کسب کرده است.
اگرچه نمی توان از اثرات مثبت طرح های قرآنی که در ایام تابستان به همت صداوسیما اجرا می شود چشم پوشید به ویژه طرح نسیم که در 4 سال گذشته با پسوندهای 1441، 1442، 1443 و 1444 و علی رغم برخی ضعف ها همچون فقدان نوآوری های لازم توانسته مخاطبان زیادی را به خود جلب کند اما همه اینها پاسخی قانع کننده برای تعدد اجرای طرح هایی از این دست در درون یک سازمان با مخاطبان یکسان نیست.
آش همان است و کاسه همان!
علی رغم وجود و بروز این موازی کاری ها که تاکنون نتیجه ملموسی نداشته است، انتظار می رفت با آنچه در نخستین جلسه درون سازمانی هم اندیشی برای اجرای طرح قرآنی 1444 به میزبانی سیمای قرآن مطرح شد در سال 90 بتوان شاهد اجرای طرحی واحد با محور سوره ای مشخص برای طرح فراگیر تابستانی رسانه ملی بود به گونه ای که حتی در مواردی بر تغییر نام این طرح و انتخاب عنوانی مشخص برای این طرح واحد تاکید شد؛ حتی از مخاطبان درخواست شد که با اعلام نظر خود رسانه ملی را در انتخاب این عنوان برای طرح منسجم و واحد قرآنی تابستان 90 از طریق ارسال پیامک به شماره 30000114 یاری کنند.
اما پس از کش و قوس های فراوان بر سر انتخاب نام و سوره محوری طرح کلان و چندرسانه ای صداوسیما ویژه تابستان 90 آخرین شنیده ها حاکی از آن است که آش همان است و کاسه همان! یعنی امسال هم مخاطبان رسانه ملی می توانند متناسب با تمایلات شخصی خود با صوت یا تصویر و صدالبته علایق مدیران سیما و صدا طرح های قرآنی متعدد را تجربه کنند و بخت خویش را برای برنده شدن در این طرح ها چندین باره بیازمایند.
چراکه در تابستان سال 90 رادیو قرآن با طرح "بیداری اسلامی" با محور سوره مبارکه صف و سیمای قرآن با طرح "نسیم 1445"با محور سوره مبارکه انفال به ارائه خدمات آموزشی به مخاطبان خود می پردازند خدا را چه دیدیم شاید بالاخره با این طرح های متعدد و مشابه بیسوادی قرآنی از جامعه ریشه کن شود، انشااله...
عدم موازی کاری های درون سازمانی؛ آرزویی محال
به هر حال موازی کاری های نه چندان اثرگذار میان دستگاه های متعدد قرآنی در جامعه امروز ما به ضرورتی انکارناپذیر تبدیل شده که اگر نباشد جای سوال دارد؟! اما انتظار می رفت حداقل درون سازمان ها دیگر موازی کاری پس این همه تاکید و درخواست رنگ باخته باشد که گویی این خواسته بحق آرزویی است محال.
شاید گفته شود نیازهای جامعه 70 میلیونی کشور بدون احتساب مخاطبان خارج از مرزها نیازمند اجرای طرح های متعدد است ما نیز به این مهم اعتقاد داریم اما باید توجه داشت صرف اجرای طرح های قرآنی با محتوای تقریبا یکسان و تنها نام های متفاوت دردی را دوا نمی کند بلکه می توان با تمرکز برنامه، بودجه و نیروی انسانی که چندین ماه درگیر کارشناسی، برگزاری جلسات هم اندیشی و برنامه ریزی برای اجرا در کنار صرف بودجه های قابل توجه هستند، نوآوری هایی را اعمال کرد که در هر سال علاوه بر مخاطبان بالفعل، مخاطبان بالقوه نیز برای حضور و مشارکت در این طرح ها تمایل نشان دهند امری که با وجود اجرای طرح هایی همچون نسیم و نبض زندگی هنوز نمی توان به آن امیدوار بود.
صداوسیما مرکز هدایت فکری جامعه است
تاکیدات بزرگان وشخصیت ها درباره نقش کلیدی و اثرگذار رسانه ملی نیز به ان مهم ضرورت می بخشد آنچنان که رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان و دست اندرکاران رسانه ملی، صداوسیما را مرکز هدایت فکری جامعه برشمردند و با اشاره به تعبیر حضرت امام خمینی (ره) درباره صدا و سیما افزودند: "این دانشگاه بزرگ باید همچون قلهای عظیم و سرچشمه ای همیشه جوشان، زلالِ معارف الهی، انسانی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را در زندگی مردم جاری سازد که این جایگاه بسیار مهم، تکالیفی اساسی را در مقابل مسئولان، دست اندرکاران و همکاران هنرمند صدا و سیما قرار داده است".
علاوه بر این، آیت الله مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعیان در انتقادی از سازمان صدا و سیما گفته است: " گاهی در صدا و سیما برخوردها خوب نیست در حالی که جراید باید کلاس درس و صدا و سیما باید دانشگاه باشد."
از سوی دیگر دکتر محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری نیز در دیداری با مدیران صداوسیما با تاکید بر لزوم تقویت وحدت ملی در برنامه های این تریبون مردمی گفت: "باید در تمام برنامهها از فیلم ها گرفته تا تحلیل گزارش های خبری و غیره وحدت ملی موج بزند".
و چه بهتر که سرچمشه نمایش این وحدت از خود این سازمان و شبکه هایش جان و نیرو بگیرد.
البته سردرگمی مخاطبان با اجرای طرح های متعدد و موازی مورد تایید مدیران رسانه ملی نیز قرار دارد آنچنان که حجت الاسلام والمسلمین محمد شیخ الاسلامی، رییس شورای معارف سیمای رسانه ملی در نخستین جلسه هم اندیشی اجرای طرح چندرسانه ای 1445 با اشاره به تجارب گذشته گفت: سال 89 رادیو و سیمای قرآن به موازات یکدیگر طرح های فراگیری را اجرا کردند که در عمل بازده چندان دلچسبی درپی نداشت.
وی با بیان این مطلب که تعدد اجرای طرح های قرآنی در رسانه ملی مخاطبان را دچار سردرگمی می کند، اظهارکرد: باید طرح های قرآنی فراگیر با دیدی جامع نگریسته شود تا مخاطب با انگیزه بیشتری در آنها شرکت کند.
حجت الاسلام شیخ الاسلامی با تاکید بر لزوم ایجاد انسجام داخلی در میان شبکه های مختلف رسانه ملی تصریح کرد: این انسجام به ویژه در ارائه مفاهیم قرآنی به مخاطبان در راستای تحقق اهداف مدنظر در اجرای طرح های فراگیر تابستانی از ضرورت بیشتری برخوردار است.
این تاکیدات و در برخی موارد انتقادات نه برای تخریب است نه بر اساس غرض ورزی آنچه بیان می شود برای آن است تا این رسانه ملی که گفته امام خمینی (ره) دانشگاه است با انسجام درون سازمانی خود فرهنگ وحدت و دوری از تفرقه را در باور جامعه نهادینه کند.
با این همه تاکید بر نقش اثرگذار صداوسیما بر جامعه انتظار است حداقل در عرصه مقدس قرآن با تمرکز درون سازمانی و نگاهی جامع و کلان از اجرای طرح هایی که فقط در نام با یکدیگر متفاوت هستند پرهیز شود تا تنها به این طرح ها با دیده مسئولیت سازمانی نگریسته نشود بلکه هدف ریشه کن کردن بی سوادی قرآنی، مانوس کردن هرچه بیشتر جامعه اسلامی با آیات وحی و توسعه فرهنگ قرآن همسو با آن باشد.
پایان پیام/
نظر شما