به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله محسن اراکی، شب گذشته (10خرداد) در همایش رویکرد متعالی فقه اسلامی به حقوق بشر، با ارائه تعریفی از حقوق بشر گفت: منظور از این حقوق، حقوقی است که برای انسان به عنوان امتیاز وی در برابر غیر انسان و از آن جهت که انسان است، ثابت می شود.
وی با اشاره به اینکه فقه مجموعه احکام تکلیفی و وضعی که توسط پیامبر (ص) بیان شده است، گفت: در مفهوم حق، عدل نهفته است، یعنی مسیر حق از عدل می گذرد و نمی تواند ظلمی را یافت که حق باشد.
آیت الله محسن اراکی حق حیات، آزادی، اشتغال، تعلیم و تعلم، ازدواج، مسکن، بهداشت و درمان و بهره برداری از منابع طبیعی را از جمله حقوق انسان برشمرد که در فقه اسلامی به آن ها اشاره شده است.
وی با اشاره به برخی از منابع حقوق در آیات قرآن و روایات و نهج البلاغه گفت: اگر بابی در فقه با عنوان حقوق بشر باز نشده نه به عنوان نبود آن در فقه است، بلکه حقوق بشر در ابواب مختلف فقه در نظر گرفته شده است.
آیت الله اراکی با تبیین عقل نظری و عقل عملی و کشف توسط عقل گفت: عقل نمی تواند مبنع و منشأ حق باشد، چرا که حق برای یکی همواره با نوعی الزام برای دیگران همراه است و عقل نمی تواند ایجاد الزام کند.
وی با تبیین الزام آوری حق خاطرنشان کرد: اعمال حق برای افراد و مجازات افراد متخلف، تصرف در محدوده شخصیت افراد است و عقل نمی تواند در محدوده شخصیت افراد تصرف کند و کسی قادر به این تصرف است که ولایت ذاتی داشته باشد.
این مدرس خارج فقه حوزه علمیه با بیان اینکه الزام بدون مولویت بی معناست گفت: اگر کسی به خداوند متعال معتقد نباشد، نمی تواند منشأ برای الزام آوری بیابد و وجود کیفر کننده و الزام کننده در این صورت مبنای عقلائی ندارد.
وی گفت: آنچه بر مبنای عقل می تواند حق و الزام آور باشد، همان است که خداوند متعال توسط رسول اکرم(ص) بر بشر لازم کرده است که در قالب فقه اسلامی عنوان می شود.
وی فقه اسلامی را بستر حقوق بشر دانست و گفت: حقوق بشری که برخاسته از فقه اسلامی نباشد، نمی تواند منشأ الزام آوری داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما