کیوان ساکت، نوازنده چیره دست تار و آهنگساز در پاسخ به این سئوال که آیا جشنواره موسیقی فجر در 29 دوره برگزاری توانسته است اهداف تعیین شده برای آن را تحقق ببخشد، به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: اگر از یک چنین جشنواره بزرگی در چنین ابعادی و به مناسبت بزرگترین رویداد منطقه ( انقلاب اسلامی) انتظاری داشته باشیم به گمان من این است که این جشنواره فراهم کننده بستری برای رشد موسیقی ملی و سنتی در جامعه امروز باشد و نیز ارایه ی نوع متفاوتی از موسیقی به دور از موسیقی روزمره که امروزه به وفور در سطح جامعه شایع شده و اغلب فاقد آیتم های هنری است .
وی افزود: این جشنواره همچنین هم برای هنر مملکت مفید باشد و هم برای ارتقای ذوق و زیبایی شناسی مردم مفید فایده افتد که تاکنون این گونه نبوده است و به دلایلی که بیان خواهم کرد سال به سال سطح کیفی جشنواره موسیقی فجر تنزل پیدا می کند.
این هنرمند یکی از مهمترین دلایل کاهش سطح کیفی جشنواره موسیقی فجر را کمبود بودجه عنوان کرد و گفت: هر چند در چند سال اخیر دبیری جشنواره به افراد خوش نام و با کفایتی نظیر استاد کامبیز روشن روان و دکتر حسن ریاحی واگزار شده است و امسال نیز رییس شورای سیاست گزاری اقای علی مراد خانی( معاونت هنری وزیر ارشاد،مدیر موزه موسیقی و از چهرهای خوش نام و مورد احترام اهالی موسیقی) و همچنین نیز دبیر اجرایی اقای علی ترابی (رییس انجمن موسیقی و دبیر اجرایی جشنواره در 10 سال اخیر با عملکردی بسیار خوب)،ولی محدودیت های مالی ای که هر دوره بیشتر براین جشنواره بزرگ تحمیل می شود ناگزیر موجب کاهش کیفیت می شود. حال پرسشی که ذهن اهالی موسیقی و دست اندرکاران خطه ی موسیقی را درگیر می سازد این است: چرا بودجه تاتر و سینما چندین برابر موسیقی است با اینکه کاربرد موسیقی در همه ی عرصه ها و حتی در تاتر و سینما ضروری بوده و بدون موسیقی بسیاری از برنامه ها دچار نقصان می شود چرا بودجه آن چندین برابر کمتر از سینما و تئاتر است ؟ ان هم در چنین جشن بزرگی برای چنین مناسبت مهمی؟
کیوان ساکت حضور تعداد زیاد گروه های بی نام و نشان خارجی در جشنواره موسیقی فجر را یکی دیگر از دلایل کاهش سطح کیفی جشنواره خواند و یاد آور شد: امسال این تعداد نسبت به سال های پیش زیاد تر شده است(11گروه)، به نظر من دلیلی ندارد این همه گروه خارجی به جشنواره موسیقی بیایند و بودجه محدود این جشنواره صرف آنها شود. در جایی که ارکستر سمفونیک بی کار است ایا لزومی دارد ارکستر سمفونیک عراق به این جشنواره دعوت شود (هر چند با هزینه بسیار اندک) ؟ و یاهنرمندانی که نام و نشانی ندارند و بودجه زیادی صرف بلیط و هتل و ... آنها می شود، اغلب این گروه ها و هنرمندان خیلی معمولی هستند و لزومی ندارد در چنین جشنواره ای حضور داشته باشد چرا ؟ که با این کار ما عرصه را برای حضور هنرمندان صاحب نام (که جای آن ها اکنون خالی است) تنگ می کنیم و امکان حضور آن ها را در جشنواره از بین میبریم.یادمان نرود ارکستر سمفونیک تهران مدتی است تعطیل است. از دیگر سو،کمبود بودجه، ناگزیر متولیان جشنواره را به سوی استفاده از گروه های پاپ کشانده ( اجرا16) تا بتوانند از کنار درامد حاصل از فروش بلیط آنها هزینه های دیگر را پوشش دهند. در جایی که این جشنواره باید موقعیتی برای رشد موسیقی ملی ما باشد. موسیقی ملی (ما نظیر موسیقی کلاسیک در اروپاو...) نیازمند حمایت است. پر واضح است که همه ی دولت های فرهنگی برای گسترش هنر اصیل و ملی وکلاسیک خود هزینه های گزافی خرج می کنند.
کیوان ساکت با ابراز امیدواری از برگزاری شایسته تر جشنواره موسیقی فجر خاطر نشان کرد: هر جشنواره ای هر چقدر کوچک برگزار شودحتمن تأثیرات مثبتی در پی خواهد داشت اما جای دریغ است است بعد از 29 سال تجربه برگزاری این جشنواره بزرگ، خبط های سال های گذشته را تکرار کنیم.
این آهنگساز درباره کارکردهای جشنواره موسیقی فجر در جریان موسیقی روز ایران گفت: تمام حرف ما همین است اگر براساس بودجه کافی برنامه ریزی مناسب صورت گیرد قطعا تأثیرگذار است، بر این اساس باید با دراختیار داشتن امکانات کافی،طراحی برنامه ها طوری باشد که البوم برگزیده هر دوره به عنوان یک اتفاق هنری در تاریخ این جشن بزرگ و در ابعادی وسیع در ایران و حتی جهان منشر شود که متاسفانه تا کنون اینگونه نبوده است. در این صورت می توان به رشد کیفی هنر موسیقی در سطح مسیع امید وار بود. ولی هر سال هنرمندان سرشناس کمتر از سال گذشته در جشنواره موسیقی فجر حضور پیدا می کنند، تا جایی که امسال نام هیچ هنرمند تاثیر گزار سرشناس و یا پیش کسوتی را در جدول نمی بینیم. سال های گذشته به دلیل عدم رغبت بود اما امسال در دولت آقای روحانی به دلیل کمبود بودجه جای هنرمندان سرشناس خالی است.
پایان پیام/
نظر شما