مساجد عامل اصلی و ابزار مهم دینی در پیروزی انقلاب اسلامی بودند

خبرگزاري شبستان: عامل اصلی و ابزار مهم دینی در پیروزی انقلاب اسلامی مساجد ما بودند و با نگاهی به سوابق فعالیت های فرهنگی، سیاسی مساجد مشهد، نقش مساجد را در استحکام نظام اسلامی مشاهده می کنیم.

خبرگزاري شبستان- خراسان رضوي: مسجدیک نهاد اسلامی است که پایگاه اصلی سازماندهی جنبشهای مردمی در دوران انقلاب اسلامی بود كه ملت ايران اسلامي با  بهره برداری از پتانسیل مساجد در توسعه ارزش های انقلابی و اسلامی نقش به سزايي را ايفا كردند.

 

انقلاب اسلامی ایران برخاسته از دین اسلام است چرا كه رهبرآن یک عالم دینی بود و مسجد نیز به عنوان یک نهاد دینی کانون شکل گیری همه حرکات و جنبش های انقلابی به شمار می رفت و در هر بخش و روستایی که انقلاب رشد کرده خاستگاه آن مسجد بوده است و حرکتهای اولیه انقلاب اسلامی با پیگیری شماری از افراد متدین که اهل مسجد و خادم آن بودند در مساجد شکل گرفت.

 

مساجد حافظ ارزشها و دستاوردهای انقلاب اسلامي هستند

حجت الاسلام محمد باقر فرزانه، امام جمعه موقت مشهد در رابطه با نقش مساجد در شكل گيري انقلاب اسلامي ايران به خبر نگار خبرگزاري شبستان در مشهد گفت: تاریخ فعالیت های عبادی، سیاسی و اجتماعی شیعیان در جهان و مشهدالرضا نشان دهنده مرکزیت مسجد به عنوان مکانی مقدس و سرشار از معنویت است که می توان با بهره جستن صحیح از ظرفیت های موجود در آن مسیرها و پیچ های سخت تاریخی را شناخته و از آن عبور کرد.

 

وي با اشاره به اينكه مساجد حافظ ارزشها و دستاوردهای انقلاب اسلامي هستند افزود: مساجد نه تنها مکان برپایی نماز جماعت است بلکه از دیر باز کانون اجتماعات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نیز بود و باید به نقش و جایگاه محوری مساجد و تأثیر گزاری آن در فعالیت های دینی، فرهنگی و اجتماعی توجه بیشتری شود.

 

حجت الاسلام فرزانه تصريح كرد: مسجدیان به دلیل عشق فراوانی که به کسب معنویت و امور اخروی خویش دارند و همچنین به دلیل عدم وابستگی و نداشتن علاقه زیاد به امور دنیوی و مسائل مادی بهتر می توانند مفاهیم دینی را درک کنند لذا بیشتر از سایرین حافظ ارزشها و دستاوردهای مذهبی و اعتقادی در زمان انقلاب و پس از آن بوده و هستند.

 

وي افزود: همچنان که نقش محوری مسجدیان در دوران انقلاب اسلامی با حضور پرشور آنان در برنامه های انقلابی مساجد بر هيچ كس پوشيده نيست در دوران پس از انقلاب هم به ویژه دوران پر افتخار دفاع مقدس به روشنى مشهود است.

 

مسجد گوهرشاد یادآور تحولات سیاسی عظيمي در دوران انقلاب است

در ادامه حجت‌الاسلام  سیدجلال حسینی، معاون تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی با بيان اينكه مسجد یک نهاد اسلامی است که پایگاه اصلی سازماندهی جنبشهای مردمی در دوران انقلاب اسلامی بود، گفت: مسجد گوهرشاد یادآور تحولات سیاسی عظيمي در دوران انقلاب است.

 

وي افزود: مسجد گوهرشاد تداعی کننده بخشی از تاریخ، تمدن، معماری و هنر 600 سال گذشته ایران به ویژه خراسان و یادآور گوشه هایی از تحولات سیاسی دوران اخیر و شور و هیجان دوران انقلاب اسلامی است.

 

حجت الاسلام حسيني گفت: فاجعه خونین حمله به مسجد گوهرشاد یکی از اوراق ننگین تاریخ در دوره رضا خان است  رضا خان که با زور سر نیزه و با حمایت بیگانگان به قدرت رسید طرح اسلام زدایی را به اجرا گذاشت، در روزهای 20 و 21 تیر سال 1314 شمسی، مسجد گوهرشاد را که مملو از جمعیت معترض بود، مورد حمله قشون قزاق قرار داد و در این حادثه مسجد گوهرشاد به خاک و خون کشیده شد.

 

وي پیرامون نقش مسجد گوهرشاد در پیروزی انقلاب یکی از رخدادهای سیاسی مهم این مسجد را قیام تاریخی 21 تیر سال 1314 مسجد گوهرشاد دانست و خاطر نشان كرد: در این تاریخ مردم مؤمن و انقلابی مشهد همراه با علما و روحانیون در این مسجد تجمع کردند و اعتراض خود را نسبت به سیاست های ضد دینی رضاخان از جمله کشف حجاب اعلام کردند که در پی این امر مأمورین رژیم پهلوی، وحشیانه به مسجد هجوم آورده و عده زیادی از مردم را به خاک و خون کشیدند.

 

حجت الاسلام حسيني افزود: این واقعه مهم تاریخی از این جهت اهمیت دارد که در دوران استبداد رضاخانی رخ داد در دورانی که جامعه ایرانی بر خلاف دوران وقوع حوادث پیشین در سکوتی کم نظیر به سر می برد به گونه ای که قیام یا واقعه مسجد گوهرشاد را می توان تنها حرکت اعتراض آمیز گسترده مردمی در طول دوران حکومت استبدادی رضاخان، نه تنها در خراسان، بلکه در سراسر ایران به شمار آورد که این خود زمینه ساز بسیاری از قیام ها و حرکت های مردمی در آن دوران تا پیروزی انقلاب اسلامی بود.

 

وی تصريح كرد: در تحولات سیاسی و نهضت بیداری مردم به رهبری امام خمینی (ره) نیز مسجد گوهرشاد محور و کانون بسیاری از تجمع ها و سخنرانی ها به رهبری روحانیون انقلابی علیه رژیم پهلوی بود.

 

معاون تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی گفت: این مسجد مجلل و باشکوه در جوار بارگاه منور امام رضا(ع) جلوه ای حقیقی از میراث فرهنگی و هنری ایران است.

 

حجت الاسلام حسيني خاطر نشان كرد: حرم مطهر رضوی و مشهد مقدس نقش برجسته‌ای در شکل‌گیری انقلاب اسلامی ایران داشته و به لحاظ پایگاه معنوی خود در دل مردم، کانون حرکت‌های گسترده انقلابی بوده است.

 

وي در ادامه  با اشاره به  چهار مسجد"فقیه سبزواری" در طلاب، "کرامت" در چهارراه شهدا، "بناها" در میدان شهدا و "مسجد امام حسن مجتبی (ع)" در خیابان آخوند خراسانی ، اظهار داشت: اين چهار مسجد محوری و فعال دوران انقلاب در کنار گنبد زرین هشتمین خورشید ولایت به عنوان مرکز ثقل تحرکات انقلابی، نقش سازنده و موثری در این برهه از تاریخ ایفا کردند.

 

مساجد نقش محوری در گردهم آمدن انقلابیون داشت

حجت الاسلام حسين حائري،مدير مركز رسيدگي به امور مساجد خراسان رضوي اظهار داشت:  مساجد هسته اصلی انقلاب بودند و حرکات انقلابی و ارتباطات اجتماعی از طریق این هسته ها ساماندهي شد.

 

وي افزود:  حضور مردم در مساجد باعث رشد  فلسفه وجودی انقلاب اسلامي در جامعه شد و عده زيادي از جوانان و نوجوانان متدين در اين مكان مقدس تربيت شدند و در راه حفاظت از آرمان هاي انقلاب به شهادت رسيدند.

 

مدير رسيدگي به امور مساجد خراسان رضوي گفت: آغاز انقلاب های اسلامی در کشورهای عربی و عکس العمل برخی از خلفای حاکم بر این کشورها در حمله به مساجد و و تخریب کامل آنها نشان می دهد دشمنان اسلام نیز به نقش و جایگاه مساجد به عنوان مکان گردهمایی و انسان سازی مساجد پی برده اند و این مسئله وظیفه مسئولان ما را در هرچه بهتر و بیشتر بهره بردن از ظرفیت های موجود در مساجد سنگین تر می کند.

 

پايان پيام/

کد خبر 437038

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha