مسجد در طول انقلاب مرکز در آمیختن دین و سیاست بود

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام رضوانی نسب با اشاره به جایگاه و نقش مساجد در طول انقلاب اسلامی ایران اظهار کرد: مسجد محور تمام فعالیت های انقلابیون و مرکز امتزاج دین و سیاست بود.

خبرگزاری شبستان: مسجد در پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش مهم و محوری داشت و پایگاه حرکت های مردمی در سیر انقلاب اسلامی ایران محسوب می شد. مهمترین سخنرانی های امام خمینی(ره) و بسیاری از شخصیت های دینی سیاسی ما در طول انقلاب اسلامی در مساجد صورت می گرفت و مسجد پایگاه بیداری مردم بود.

 

خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان در راستای بررسی جایگاه مسجد در سیر انقلاب اسلامی با حجت الاسلام «عباس رضوانی نسب»، معاون آموزشی بنیاد شهید مطهری و نماینده طلاب در مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم به گفت وگو نشسسته است که حاصل آن را می خوانید:

 

نگرش پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) نسبت به مسجد به گونه ای بود که در ادوار دیگر تاریخ اسلام این نگاه یک الگو وسیره ای شد که همواره در جامعه اسلامی جاری و ساری بود، با توجه به این امر به صورت مصداقی از ارتباط جامعه مسلمین آن زمان با مسجد بفرمایید

 

مسجد مهمترین پایگاهی است که از ابتدای هجرت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) محور فعالیت های عبادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مسلمین قرار گرفت. پس از هجرت از مکه به مدینه تاسیس مسجد قبا اولین اقدام نبی مکرم اسلام بود و پس از آن نیز مسجد النبی مرکز آن جریان اصیلی بود که پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) بسیاری از کارها و امور را در مسجد به جریان می انداختند. اگر به سیره حاکمیتی پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) مرکز تصیم گیرهای مهم حضرت در مسجد بوده است و این همبستگی میان نبی مکرم اسلام و امت با محوریت مسجد اتفاق افتاد.

 

در مسجد النبی ستون های مختلفی وجود دارد که هرکدام بنابر فعالیتی که در زمان پیامبر(ص) در آن نقطه از مسجد صورت می گرفته است نام گذاری شده است مثل ستون «مخلقه» که جای نماز پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) یا ستون «وفود» که محل ملاقات حضرت با هیات های مختلف بوده است.

 

فارغ از این مسجد در زمان حضرت محمد (صلی الله علیه و آله وسلم) تنها محل عبادت نبوده است و اعزام نیروها به جبهه، آموزش و تعلیم و تربیت در مسجد بوده است و حتی قضاوت در محل مسجد صورت می گرفته است. این موارد و نمونه های مشابه حکایت از آن دارد که مسجد در روش حکومت داری پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) نقش مهمی داشته است.

 

مسجد در پیروزی انقلاب اسلامی چه جایگاهی داشت، مهمترین دستاورد حضور پرشور مردم در مساجد و پایگاه قرار دادن مسجد به عنوان محور فعالیت های انقلابی چه بود؟

 

اصلی ترین علت را می توان در این مساله جست که مردم به دنبال ورود علنی دوباره دین به سیاست بودند. مردم ایران همواره مردمی دین دار بودند. مساله ای که امروز به عنوان جدایی دین از سیاست مطرح می شود آن زمان هم مطرح بود و مسجد پایگاهی برای خط بطلان کشیدن به این مساله قلمداد می شد و در واقع مرکز امتزاج دین وسیاست بود و هست و این حضور مردم به معنای عدم باور آنها به مقوله جدایی دین از سیاست بود.

 

بنابراین مسجد جزو جداناشدنی از انقلاب اسلامی و حرکت های مردمی بود

 

بله و این مهم برگرفته از سیره پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) بود. از آیت الله انصاری شیرازی خا طره ای شنیده بودیم که ایشان را تبعید کرده بودند جایی که فقط شاید چند نفر نماز می خوانند، اما ایشان می رفتند و در مسجد نماز می خوانند و در مسیر رسیدن به مسجد مردم را می دیدند و سلام و علیک داشتند و جویای احوالات شان بودند تا این که بعد از سه سالی که تبعید بودند مردم محله نیز به مسجد روی آوردند.

می خواهم بگویم حتی مردمی که گرایش چندانی به مذهب نداشتند از مسیر مسجد متحول شدند و این سیری بود که در طول انقلاب وجود داشت و مسجد علت برای حرکت های مردمی بود.

 

نقش سخنرانی ها و منبرهای شهید مطهری در مساجد در روند انقلاب اسلامی چگونه بود، ایشان سخنرانی های آتشینی را در مسجد الجواد داشتند که بسیاری از حقایق را در مورد رژیم وابسته پهلوی افشا می کرد

 

نه تنها شهید مطهری که امام خمینی(ره) میز سخنرانی های تاریخی خود را در مساجد داشتند. بعد از پیروزی انقلاب نیز جریان به همین روال  ادامه داشت.

 

فردی برایم نقل می کرد که در جلسه ای بودم که شهید مطهری صحبت می کردند، این جمع حدود سیزده نفر بودند و با اینکه تعداد محدودی در این جمع حضور داشتند اما محتوای آن سخنرانی بسیار عمیق بود، یعنی مطهری نگاه نمی کرد چند نفر مستمع نشسته است بلکه به محتوای و غنای مطالب توجه داشت . خودش می گفت برای هر سخنرانی تا بیست ساعت مطالعه می کند.

 

همین مساله مردم را جذب می کرد فارغ از اینکه تهذیب نفس مطهری و عمق مطالعه او خود عاملی بود که مردم پاس سخنرانی های او می آمدند ضمن اینکه اام خمینی(ره) نیز به آن شهید بزرگوار علاقه ویژه داشتند.

 

برگردیم به فضای امروز جامعه، به نظر شما چرا دشمنان تلاش دارند تا جوانان ما را از مساجد دور کنند و این محوریت مسجد را در میان ممالک اسلامی و به ویژه ایران از میان ببرند؟

 

مسجد آگاهی و بصیرت را در افق نگاه پیر و جوان بیدار می کند، دشمنان می دانند که مسجد محور مهمی برای بسیج عمومی مردم است، از سوی دیگر می دانند که مهد این انقلاب مسجد بود و مردم اهمیت فوق العاده ای برای آن قایلند لذا سعی می کنند با برنامه های مختلف فرهنگی جوان را از مسجد دور کنند که تاکنون نیز تیرهایشان با وجود همه تلاش ها به هدف نخورده است و اگر معدودی از افراد را تحت تاثیر قرار داده اند اما باز هم این مسجد است که محوریت دارد. ما می بینیم که در ایام اعتکاف چه طر فوج فوج جوانان می آیند و در مساجد حضور می یابند تا در برنامه های مسجد شرکت کنند. معتقدم اگر برنامه های مساجد و ظرفیت های آن احیا شود مسجد می تواند نقش بارزتری را در زندگی مردم ایفا کند. به ویژه برنامه ریزی های مستمر برای کانون های فرهنگی هنری مساجد که مورد تاکید رهبری نیز بود.

 

پایان پیام/

کد خبر 437736

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha