برنامه های دولت برای نجات اهواز عملی می شود

خبرگزاری شبستان: نمایندگان دولت امروز راهی استان خوزستان شدند تا برنامه های اورژانسی هیات دولت برای نجات خوزستان از ریزگردها را عملی کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری شبستان، دولت تدبیر و امید پس از دو هفته برنامه ریزی موفق شد امروز نمایندگان خود را راهی استان خوزستان کند تا برنامه هایش به منظور نجات مردم این خطه از دردسرهایی که ریزگردهای موجود در هوا برایشان آفریدند عملی کنند.

بنابراین گزارش، معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت:28 بهمن به همراه معاونان پنج وزارتخانه و سازمان های مرتبط با پدیده گرد و غبار به خوزستان سفر و بسته اجرایی مقابله با ریزگردها را ارایه خواهیم کرد.
معصومه ابتکار اظهار کرد: در این سفر معاونان وزارتخانه های نفت، نیرو، جهاد کشاورزی و کشور، ستاد مدیریت بحران و سازمان هواشناسی حضور دارند که بعد از ارایه بسته اجرایی مقابله با ریزگردها در مورد نحوه اجرای آن بحث و بررسی خواهد شد.

وی افزود:در ادامه بررسی ها و نشست های هماهنگی و جلسات تخصصی که در طول چند روز گذشته با حضور نمایندگان سازمان های مرتبط برای مقابله با پدیده گرد و غبار برگزار شد، جمع بندی این جلسات به سازمان مدیریت و برنامه ریزی ارایه و برای جلب اعتبارات مورد نیاز در قالب یک بسته اجرایی در دستور کار دولت قرار گرفت.

ابتکار گفت: شب گذشته در جلسه هیات دولت برنامه اقدام ملی مقابله با گرد و غبار با تاکید ویژه بر استان خوزستان مطرح و وظایف و اعتبارات مورد نیاز برای اقدامات اجرایی هر دستگاه نیز تعیین شد.

وی افزود: اعتبارات لازم برای این کار به تصویب رسید اما قرار شد استان های دیگری هم درگیر پدیده ریزگرد هستند بررسی شوند و بعد از بازگشت معاون اول رییس جمهوری از عراق، اعتبار مورد نظر نهایی و ابلاغ شود از این رو ممکن است تا هفته آینده طول بکشد.

وی تاکید کرد:اما کلیات و اعتبارات مورد نیاز دستگاه ها مورد توافق قرار گرفت و جدول اولیه ای آن تصویب شد و بعد از اینکه بررسی استان های دیگر به پایان رسید اعتبارات تکمیل می شود که پیش بینی شده تا هفته آینده معاون اول آنرا ابلاغ کند.

معاون رییس جمهوری گفت: در سفر به خوزستان این بسته اجرایی و اعتباری ارایه می شود و اقدامات اجرایی طرح های مختلفی که در این بسته پیش بینی شده است کلید خواهد خورد، مسایل مربوط به مدیریت تالاب ها یکی از مباحث مطرح شده در این بسته است.

وی افزود: در استان خوزستان دو تالاب مهم شادگان و هورالعظیم وجود دارد که از اهمیت زیست محیطی زیادی برخوردار است، با اقدامات و هماهنگی های صورت گرفته با وزارت نفت یکی از دریچه های دایک میانی ( میان بند ) تالاب هورالعظیم به سمت این تالاب باز شد که افزایش این دریچه ها برای باز شدن به روی تالاب در این بسته اجرایی تاکید شده است که باید با همکاری وزارت نفت انجام شود.

ابتکار گفت:همچنین وزارت جهاد کشاورزی مکلف شد 30 هزار هکتار از نقاطی که به عنوان منشاء ریزگرد شناسایی شده اند را درختکاری، بوته کاری و مالچ پاشی کند که برنامه ها و اعتبارات این بسته اجرایی برای اسفند ماه سالجاری و سال 94 پیش بینی شده است.به گفته وی قرار است ریز کارها در جلسات استانی مشخص شود.

وی با بیان اینکه تکالیفی نیز برای وزارت نفت تعیین شد، افزود: در تالاب هورالعظیم محدودیت هایی برای ورود آب وجود دارد که قرار است این محدودیت ها برداشته شود و مکان هایی که نفت به گونه ای موجب تخریب سرزمین شده است اقدامات موثر مانند درختکاری و یا مالچ پاشی انجام شود.

معاون رییس جمهوری گفت: وظایفی نیز در زمینه مقابله با بحران و مدیریت شرایط به عهده وزارت کشور گذاشته شد، همچنین قرار شد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تسهیلات لازم و تجهیزات اورژانسی را فراهم کند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: عایق سازی منازل برای جلوگیری از ورود گرد و غبار و تجهیز سیستم های حمل و نقل عمومی به سامانه های مناسب تهویه هوا مباحثی بود که در هیات دولت مطرح شد و بر این اساس دولت تسهیلاتی را تصویب کرد که باید در اختیار بخش های خصوصی و شهرداری ها قرار گیرد ، همچنین مدارس و برخی فضاهای عمومی نیز می توانند از این تسهیلات استفاده کنند.

ابتکار گفت: دراین بسته اجرایی سازمان حفاظت محیط زیست موظف شد نسبت به پایش و کنترل وضعیت هوا از طریق دستگاه های سنجش هوا و با همکاری سازمان هواشناسی اقدام کند و سازمان هواشناسی نیز باید نسبت به پیش بینی زودتر وقوع پدیده های گرد و غبار اقدامات لازم را انجام دهد.به گفته وی همچنین مباحثی مانند تجهیز فرودگاه اهواز مطرح شد تا امکان پروازهای شبانه فراهم شود.معاون رییس جمهوری افزود: وزارت خارجه نیز مکلف شد تا نسبت به همکاری لازم دو جانبه و چند جانبه برای حل مشکل ریزگردها اقدام کند.

وی تاکید کرد: اکنون که این بسته اجرایی به همراه اعتبارات مورد نیاز آن تصویب شده دیگر از حمایت دولت برخوردار است و پشتیبانی دولت را بر همراه دارد بنابراین بعد از این اجرای آن به تلاش دستگاه های مرتبط بر می گردد.

ابتکار گفت: متاسفانه در سال های گذشته در زمینه حفظ محیط زیست کوتاهی و غفلت شده است، فقط 75 درصد برنامه چهارم اجرا شد و برنامه پنجم نیز آنطور که باید اجرا نشده است که امروز با چنین مشکلاتی مواجه هستیم.

وی اظهار کرد: باید بیاموزیم که غفلت نکنیم زیرا غفلت در برخی مسایل مانند محیط زیست تاوان سنگینی دارد و در بسیاری موارد غیر قابل جبران است، بهتر است در قضاوت انصاف داشته باشیم و از موج سواری برای بهره برداری از وضعیتی که موجب نگرانی مردم می شود خودداری کنیم.

همچنین در خصوص اقدامات مد نظر دولت یازدهم شب گذشته سخنگوی دولت توضیحاتی ارایه داد.

سخنگوی دولت در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار واحد مرکزی خبر ، مصوبه 14 ماده ای هیات دولت برای مقابله با آثار زیان بار ریزگردها را تشریح کرد.
محمد باقر نوبخت با اشاره به گسترش پدیده نامطلوب ریز گردها در استانهای جنوبی و غربی گفت: برای مقابله با این پدیده یک کار با برنامه و توجه ویژه احساس می شد
و دکتر هاشمی وزیر بهداشت به نیابت از دولت به استان خوزستان سفر کرد و وزارتخانه های مختلف و سازمان های مرتبط مانند محیط زیست و مدیریت و برنامه ریزی نقشه راه مهار این پدیده ناخوشایند را در یک گزارش دیشب به هیات وزیران ارائه کردند.
وی افزود : هیات وزیران یک مصوبه 14 ماده ای برای مقابله با این پدیده و استفاده از همه ظرفیت های کشور و به ویژه بسیج امکانات دولت و قوه مجریه تصویب کرد.
نوبخت گفت : قرار شد با تقسیم کار طی سه برنامه کوتاه ، میان و بلند مدت برای مقابله با این پدیده اقدامات لازم صورت گیرد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه بخشی از دلایل این پدیده ؛ داخلی و ناشی از خشکسالی اقلیمی در استانهای جنوبی است ، گفت: متاسفانه خشکسالی حتی بخشی از استانهای شمالی را که از نظر منابع آبی غنی هستند ، هم درگیر کرده است.
وی با بیان اینکه بخشی از عوامل تولید ریزگردها در خارج از مرزهای ایران است، افزود: روزهای گذشته کویت ، عربستان و حتی مصر هم با این پدیده مواجه بوده اند.
سخنگوی دولت گفت:‌ با توجه به تعدد این اتفاق ما باید آمادگی داشته باشیم که به صورت یک پدیده ای که شاید با آن سالها مواجه باشیم ، مقابله کنیم و برنامه ای مناسب برای مواجهه با این پدیده داشته باشیم.
نوبخت با بیان اینکه بر اساس مصوبه هیات وزیران قرار شد در یک جدول زمانی طی سالهای 93 و 94 هر دستگاه کار مرتبط با خود را انجام دهد ، افزود‌: برای اجرای برنامه میان مدت و بلند مدت هم کارگروه دائم تشکیل شد.
وی افزود : سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مکلف شد در مدت 10 روز پس از ابلاغ این مصوبه با همکاری استانداری خوزستان و استان های مرتبط نسبت به تعیین اهداف کمی و ابلاغ اعتبارات مورد نیاز اقدام کند.
سخنگوی دولت اضافه کرد : سازمان هواشناسی کشور مکلف شد کانون های شکل گیری اولیه ریزگردها را با اولویت بندی کانون های موثر در استان خوزستان و سایر استانهای مرتبط اعم از ایلام و کرمانشاه و غرب کشور شناسایی کند.
نوبخت افزود : سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز مکلف شد ضمن بهره گیری از مراجع و نهادهای علمی و پژوهشی کشور شبکه سنجش آلودگی هوا در شهرهای مختلف استان خوزستان و استان های درگیر این پدیده را در سالهای 93 و 94 تکمیل کند و اطلاعات و دادهای لازم را در اختیار سازمان هواشناسی کشور قرار دهد.
وی گفت : سازمان حفاظت محیط زیست همچنین مکلف شد برای احیای تالابهای استان خوزستان و استان های مرتبط با این پدیده از طریق جوامع محلی و جلب مشارکتهای مردمی اقدامات لازم را بعمل آورد .
سخنگوی دولت اظهار داشت : سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیز داری کشور مکلف شد اقدامات پایدارسازی را در کانون های بحران ایجاد گرد و غبار از طریق مالچ پاشی و نهال کاری حداقل در مرحله اول در سطح 30 هزار هکتار و اجرای عملیات پخش سیلاب در این مناطق انجام دهد.
وی با بیان اینکه برخی تحلیل می کنند اقدامات وزرات نفت در پاره ای موارد ممکن است در تشدید ریزگردها موثر باشد ، افزود: وزارت نفت از طریق واحد های تابعه مکلف شد منابع لازم را برای اجرای عملیات تثبیت کانون های تولید گرد و غبار داخلی ناشی از فعالیت های نفتی تامین کند.
نوبخت افزود : وزارت نفت مکلف شد نسبت به رها سازی آب در هور العظیم مرتبط با میادین نفتی یاران شمالی و جنوبی و لوله گذاری به منظور توزیع مناسب جریان آب در جاده های آنتنی میدان های نفتی اقدام کند.
سخنگوی دولت افزود : وزارت نیرو نیز موظف شد حد بستر تالاب ها را تعیین و حقابه های تالاب های استان خوزستان و استان های مرتبط و درگیر با ریزگردها را آزادسازی کند.
وی افزود‌: وزارت جهاد کشاورزی نیز مکلف شد در قبال ارائه خدمات و کمک های بلا عوض در اجرای طرح احیای اراضی کشاورزی دشت خوزستان در مناطق ایجاد ریزگردها ، کشاورزان را به ایجاد درختکاری در حاشیه مزارع از طریق باد شکن های زنده ترغیب کند.
نوبخت با بیان اینکه وزارت بهداشت ، درمان و‌آموزش پزشکی نیز مکلف شد برای تجهیز آزمایشگاه ، استقرار نظام اطلاع رسانی و واکنش سریع و تجهیز مراکز تشخیصی و مراقبتی بیماری های ناشی از استنشاق گرد و غبار اقدام کند، افزود : بانک مرکزی هم موظف شد از طریق بانکهای عامل 240 میلیارد ریال به صورت تسهیلات ارزان قیمت با سود و کارمزد هفت درصد را به منظور کمک به عایق سازی منازل جهت جلوگیری از ورود گرد و غبار و تجهیز سیستم حمل و نقل عمومی به سامانه های مناسب تهویه هوا در اختیار استانداری خوزستان و هم استانداری های استانهای مرتبط قرار دهد تا با هماهنگی دستگاههای اجرایی ذیربط به متقاضیان پرداخت شود.
وی گفت : سازمان مدیریت و برنامه ریزی هم مکلف شد تسهیلات پرداختی با اعلام بانک مرکزی را تقبل و پرداخت کند.
نوبخت افزود : وزارت راه و شهرسازی هم مکلف شد نسبت به تجهیز فرودگاه اهواز و استان های مرتبط برای برقراری امکان پرواز در شب در مواقع بحرانی ناشی از پدیده ریز گردها بررسی های لازم را انجام دهد.
سخنگوی دولت افزود : همچنین قرار شد سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای پاکسازی معابر از طریق استانداری خوزستان و استان های مرتبط مبلغ مشخصی را در اختیار شهرداری های شهرهای متاثر از ریز گردها قرار دهد تا آثار این پدیده ها بعد از قطع شدن ریز گردها پاکسازی کنند.
وی با بیان اینکه برای هماهنگی و نظارت مستمر بر اجرای این مصوبه قرار شد کارگروهی با مسئولیت وزارت کشور به صورت دائمی فعال باشد ، افزود ‌: در این کار گروه سازمان های مرتبط مانند وزارتخانه های نیرو ، نفت ، امور خارحه ، جهاد کشاورزی ، بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی ،‌ سازمان های مدیریت و برنامه ریزی و حفاظت محیط زیست در سطح ملی عضو هستند و قرار است در مقاطع زمانی سه ماهه گزارش کارهای خود را به هیات دولت ارائه دهند.
نوبخت با بیان اینکه هیات دولت به این کارگروه اختیارات ویژه ای داده است تا برنامه های مختلف را سریعا مصوب کند ، گفت: همین کارگروه قرار است در سطح استانهای مرتبط با مسئولیت استاندار و نمایندگان واحدهای استانی دستگاههای متناظر اقدامات لازم را انجام دهد.
سخنگوی دولت گفت : همچنین قرار شد این کارگروه اعتباراتی را که لازم است به سازمان مدیریت و برنامه ریزی اعلام کند و این سازمان موظف شد همه منابع مالی این کار را فراهم کند.
وی گفت:‌ تاکید رئیس جمهور بر این است که برای همه این برنامه ها با اولویت اعتبار لازم داده شود.
سخنگوی دولت با اشاره به سفر معاون اول رئیس جمهور به عراق به همراه تعدادی از وزرا گفت‌: بخشی از مسائل مربوط به پدیده ریز گردها باید در سطح توافقات منطقه ای حل شود و قرار است در سفر آقای جهانگیری به عراق یکی از موضوع هایی که بررسی شود همین کانون های ریز گردها باشد.
وی گفت: انتظار داریم در یک دوره زمانی کوتاه ، میان و بلند مدت بتوانیم با اجرای این مصوبات با این پدیده نامطلوب که مردمان خوب استان خوزستان و استانهای غربی کشور را آزار می دهد ، مقابله کنیم و مشکلات آنها را کاهش دهیم.
نوبخت با بیان اینکه در برخورد با این پدیده باید از همه ظرفیت های کشور استفاده کنیم ، گفت : با خبر شدیم که سازمان بسیج اعلام آمادگی کرده است که کمک کند
و ما ضمن تقدیر ، از این احساس مسئولیت استقبال می کنیم.
وی افزود ‌: در هیات دولت این موضوع مطرح شد که نه تنها بسیج بلکه هر بخش و سازمان و ارگان دیگری که بتواند در این باره صاحب برنامه باشد و کمک کند حتما
برخوردار خواهیم شد.
سخنگوی دولت در باره اینکه سازمان های مردم نهاد چگونه می توانند به دولت کمک کنند ، گفت:‌ دولت در هر اقدامی که انجام می دهد وقتی موفق است که از پشتیبانی و حمایت مرد برخوردار باشد.
وی گفت :‌ در طول 8 سال دوران دفاع مقدس هم در مقابله با دشمنان و بدخواهان که اتفاقا از همین مرزهای جنوبی به کشور حمله کردند با کمک مردم توانستیم مقابله کنیم.
نوبخت افزود : به خاطر دارم در دوران دفاع مقدس که بیست و چند ساله بودم ، وقتی
با لباس بسیجی در خوزستان در بین مردم صحبت می کردم همین ریز گردها آن موقع هم وجود داشت.
وی گفت: دیشب که هیات دولت داشت این موضوع را به تصویب می رساند دیدیم همه کسانی که دور میز هیات دولت هستیم در دوران دفاع مقدس در همان استانها لباس بسیجی پوشیده بودیم و کنار مردم بودیم.
سخنگوی دولت گفت: طبیعتا ما هم با فشار و ظلم دشمنان و بد خواهان انقلاب و جمهوری اسلامی به مردم خوب خوزستان و استانهای غرب آشناییم و ما در واقع فرزندان همین مردم هستیم.
وی افزود : اگر می خواهیم با این پدیده مقابله مناسبی شود باید از همه ظرفیت های ملی و کشوری استفاده کنیم.
نوبخت گفت : ‌حتی ایرانیان مقیم خارج ، انجمن های ایرانی خارج از کشور و حتی انجمن های خارجی هم اگر ایده ای داشته باشند می توانند ارائه دهند و استقبال می کنیم.
سخنگوی دولت گفت : چون مسوولیت این کارگروه با وزیر کشور است بنابراین وزارت کشور حتما یک بخش واحد برای جمع آ‌وری اطلاعات و اعلام آمادگی سازمان های مردم نهاد فراهم خواهد کرد و همه داوطلبان مردمی می توانند از طریق وزارت کشور پیشنهادها و راهکارهای خود را دنبال کنند.
وی گفت: هم از وزیر کشور تقاضا خواهم کرد سریعتر این سامانه را برای جلب کمک های فکری مردم اطلاع رسانی کند.

به گزارش شبستان، استان خوزستان مدت مدیدی است از وجود ریزگردها و آلودگی های ناشی از هوای کشورهای همسایه از جمله عراق در هوایش آسیب فراوان دیده در حدی که زندگی عادی مردم این استان و استان های همسایه مانند ایلام مختل شده است.

پیش از این اقدامات دولت برای حل این بحران توزیع شیر و ماسک بین مردم اهواز را به صورت رایگان اجباری کرده بود و همچنین وزیر بهداشت در سفری که به این شهر داشت به بیمارستان ها و مراکز درمانی ابلاغ کرده بود تا بیماران تنفسی را به صورت رایگان درمان کنند.

همچنین در سفری که معاون اول رئیس جمهور از روز گذشته به عراق آغاز کرده قرار است با مقامات این کشور در خصوص مقابله با ریزگردها صحبت شود و وزیر بهداشت نیز به همین منظور معاون اول رئیس جمهور را در این سفر همراهی می کند.

پایان پیام/

کد خبر 440138

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha