آیا بخت ماه مارس در ‌ژنو باز می شود؟

خبرگزاری شبستان: دور جاری مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا گویی رنگ جدی تر به خود گرفته و اظهار نظرهای جان کری نیز حاکی از این ماجراست که برای مشخص شدن گام های نهایی طرفین در حال تلاشند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، از روز جمعه تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی ایران در سطح معاونان وزیر خارجه پای میز مذاکره با طرف آمریکایی خود نشستند.

روز گذشته شنبه نیز رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و وزیر انرژی آمریکا به این مذاکرات اضافه شدند و گفتگوها در ۵ ساعت به طول انجامید.

امروز یکشنبه و فردا دوشنبه نیز شهر ژنو میزبان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و آمریکا برای گفتگوهای هسته ای است.

اما شواهد و تحلیل ها و اظهار نظر مقامات نشان می دهد این بار مذاکرات کمی با دورهای قبل تفاوت دارد و به نظر می رسد که طرفین گام های جدی تری قرار است بردارند.

بنابراین گزارش، روز گذشته برای اولین بار در طول تاریخ مذاکرات هسته ای ایران و غرب مسئولین انرژی اتمی ایران و آمریکا هم به جمع مذاکره کنندگان پیوستند. همچنین حسین فریدون مشاور ارشد رئیس جمهور هم وزیر خارجه را در این گفتگوها همراهی می کند و گفته می شود که وی به منظور ارایه مشورت های لازم راهی ژنو شده است. در حالیکه پیش از این یک بار فریدون به مذاکرات پیوسته بود و آن هم روزهای منتهی به سوم آذر ۹۳ بود که گفتگوها قرار بود به نتیجه نهایی دست یابد.

ظریف درباره حضور صالحی و همچنین حسین فریدون نیز عنوان کرد: ما به مراحلی رسیدیم که نیاز است فردی با اشراف کامل به موضوعات هسته‌ای ایران در سطح آقای صالحی این کار را انجام دهد. ما در گذشته از حضور آقای فریدون برای هماهنگی با ریاست جمهوری و کشور استفاده می‌کردیم و در حال حاضر نیز به صورت ویژه نیازمند این هماهنگی هستیم.

از سوی دیگر اظهار نظرهای جدید جان کری هم نشان می دهد که این دور از گفتگوها رنگ و بویی دیگر دارد.

وزیر خارجه آمریکا روز شنبه (دیروز) در یک کنفرانس خبری در سفارت آمریکا در لندن تصریح کرد که در سفر خود به انگلیس با «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس در خصوص مذاکرات هسته‌ای گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، ‌ فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) با ایران بحث و گفت‌وگو کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت خارجه آمریکا، کری در ارتباط با مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ گفت: «دولت‌های ما با شرکای بین‌المللی خود در زمینه قطع مسیرهای ایران به سوی پتانسیل تسلیحات هسته‌ای هم راستا هستیم. من فردا به ژنو سفر می‌کنم تا با محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران دیدار کنم و با یکدیگر امکان رسیدن به پیشرفت در این مذاکرات را بررسی کنیم.»

وی ادامه داد: «گروه متحد ۱+۵، ایده‌های مبتکرانه‌ای را برای رسیدن به اهدافمان بر روی میز قرار داده است و هم‌اکنون ما در صدد بررسی این مسئله هستیم که آیا ایران قادر است بین حرف‌هایش مبنی بر اینکه تمایل دارد نشان دهد برنامه هسته‌ای کاملاً صلح‌آمیز دارد با اقدامات و تصمیمات قابل تأیید هماهنگی لازم را به وجود آورد زیرا این اقدامات برای رسیدن به هدف (توافق نهایی) ضروری است.»

وزیر خارجه آمریکا در خصوص حضور «ارنی مونیز» وزیر بخش انرژی آمریکا در مذاکرات این دوره ایران و ۱+۵ گفت: «حضور ارنی مونیز نمایانگر این واقعیت است که این مذاکرات بسیار فنی است زیرا ما تلاش داریم در خصوص برخی از موضوعات بسیار دشوار به توافق برسیم. بسیار ضروری و مناسب است که بتوانیم افراد فنی خود را با افراد فنی آن‌ها در عالیترین سطح در میز مذاکرات داشته باشیم تا بتوانیم تلاش کنیم که هرگونه اختلافاتی که ممکن است وجود داشته باشد را حل کنیم. من اصلاً استنباط نمی‌کنم که در نتیجه این مذاکرات، تصمیماتی اتخاذ شود. هنوز شکاف‌های چشمگیری وجود دارد. هنوز مسیری باقی مانده که باید طی شود و با توجه به تاریخ نهایی که به آن اشاره شد، اوباما اصلا هیچ تمایلی ندارد که این مذاکرات را فرا‌تر از زمانی که تعیین شده است، تمدید کند.»

کری ادامه داد: «اوباما بر این احساس است که لازم و ضروری است که بتوانیم به یک طرح و توافقنامه‌ اساسی سیاسی در بازه زمانی باقیمانده برسیم و اگر چنین چیزی حاصل نشود، به این مفهوم است که انتخاب‌های اساسی حاصل نشده است. بنابراین همانطور که رئیس‌جمهور گفت، هدف ما همچنان، پایان ماه مارس است و من به طور قطع اطمینان دارم که اوباما کاملاً آمادگی دارد که اگر احساس کند آن‌ها (ایران) تصمیمات سازنده‌ای برای اثبات صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود اتخاذ نکنند، مذاکرات را متوقف کند.»

از سوی دیگر نیز می توان به تحلیلی در مورد مهم تر بودن این دور از مذاکرات هسته ای رسید. بنیامین نتانیاهو که از اولین دور مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ همواره احساس نگرانی داشته این بار دست به اقدامات عملی زده است.

وی در همین رابطه اختلاف نظرهایش با اوباما در خصوص مذاکرات هسته ای با ایران را علنی کرده است.

در تشریح اختلاف نظر بین اوباما و نتانیاهو یک تحلیلگر آمریکایی به نام گرت پورتر معتقد است: «آخرین کشمکش علنی بین دولت اوباما و نتانیاهو افشای روی محور افشای جزئیات مواضع آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ایران از سوی اسرائیل و متعاقب آن کاهش مشاوره آمریکا با اسرائیل در مذاکرات قرار دارد».

در هر صورت به نظر می رسد طرفین برای رسیدن به توافق جامع هسته ای و نتیجه دادن یک سال و اندی رفت و آمد و گفتگو عزمشان را جزم کرده اند و در این زمینه از هر تلاشی دریغ نمی کنند.

پایان پیام/

 

کد خبر 441406

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha