به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، آمنه یونسی در همایش گل واژه عشق که با حضور پرستاران و همسران جانبازان در سالن اجتماعات اداره کل تبلیغات اسلامی قزوین برگزار شد، بیان کرد: بیماری سرطان جزو سه بیماری نخست در کشور است که دانستن نکات لازم برای پیشگیری از این بیماری بسیار اهمیت دارد.
وی ادامه داد: بدن ما از میلیاردها سلول تشکیل شده است که سلول ها هر یک می توانند خاصیت سرطانی پیدا کنند، زیرا وقتی سلول ها حالت رشد طبیعی خود را از دست داده و تکثیرشان کنترل شده نباشد، بافت سرطانی به وجود می آید که این سلول ها خاصیت تهاجم به دیگران بافت ها را دارند و می توانند از طریق خون در بدن پخش شوند.
پزشک مشاور ژنتیک مرکز بهداشت شهید بلندیان قزوین اضافه کرد: سرطان یک فرآیند ناگهانی نیست، بلکه طولانی و چند مرحله ای است بنابراین اگر در مراحل اولیه شناسایی شود، درمان آن نیز راحت تر صورت می گیرد و یک سوم سرطان ها قابل پیشگیری و قابل درمان هستند.
وی اعلام کرد: سرطان دومین علت شایع مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و سومین عامل در ایران بعد از بیماری های قلبی و عروقی و حوادث است.
یونسی در خصوص علل بروز سرطان عنوان کرد: ترکیب عوامل ژنتیکی و وراثتی و عوامل غیرژنتیکی (عوامل محیطی و روش های زندگی فرد) در بروز این بیماری موثر است و کمتر از 15 درصد سرطان ها ارثی هستند.
وی توضیح داد: اگر ابتلا به سرطان در خانواده ای در فردی رخ دهد که کمتر از 50 سال سن دارد و یا چند فرد در یک خانواده مبتلا به سرطان شوند در این صورت دیگر افراد باید با پزشک مشورت کنند.
پزشک مشاور ژنتیک مرکز بهداشت شهید بلندیان قزوین تأکید کرد: نقش عوامل محیطی در بروز سرطان پررنگ تر از عوامل ژنتیکی است بنابراین با توجه به نکات لازم می توان از بروز این بیماری پیشگیری کرد.
وی در خصوص علل شایع شدن سرطان در زمان حال نسبت به گذشته گفت: صنعتی شدن جوامع، تغییر عادات غذایی، کاهش فعالیت بدنی، مسن شدن ترکیب سنی جمعیت و مصرف دخانیات از جمله علل افزایش این بیماری است البته پیشرفت ابزار تشخیصی عامل دیگری است که موجب شده تا امروز این بیماری نسبت به گذشته بهتر تشخیص داده شود.
یونسی تصریح کرد: مصرف دخانیات و قلیان نیز در بروز این بیماری موثر است به طوری که مصرف یک وعده قلیان به اندازه 80 نخ سیگار است و مصرف سیگار، قلیان و مواد مخدر نقش مهمی در بروز سرطان دارد البته مصرف مشروبات الکلی نیز در بروز این بیماری موثر است.
وی افزود: مصرف غذاهای چرب، غذاهای نمک سود شده، روغن جامد، مصرف کم سبزی و میوه نیز از دیگر نکاتی است که در بروز این بیماری اثرگذار است، بنابراین نوع غذای مصرفی تأثیر بسزایی در پیشگیری از این بیماری دارد و خانم ها می توانند در داشتن یک تغذیه سالم در خانواده و بهبود عادات غذایی نقش مهمی را ایفا کنند.
پزشک مشاور ژنتیک مرکز بهداشت شهید بلندیان قزوین در ادامه به علائم بیماری سرطان اشاره و اظهار کرد: کاهش وزن بدون توجیح خاص، تب با علت نامشخص و طولانی مدت، تغییر اجابت مزاج، عدم بهبود زخم در مدت طولانی، ترشح و خونریزی و تغییر در ظاهر خال های پوستی از جمله علائمی است که باید افراد با مشاهده آن به پزشک مراجعه کنند.
وی خاطر نشان کرد: مبارزه با سرطان سه مرحله دارد که مرحله اول پیشگیری از این بیماری است، مرحله دوم تشخیص زودرس سرطان و درمان به موقع و مرحله سوم انجام اقدامات درمانی مناسب به منظور افزایش موارد بهبودیافته و کاهش میزان ناتوانی و مرگ و میر است.
یونسی یادآور شد: سرطان قابل پیشگیری است بنابراین باید در خصوص عوامل محیطی که در بروز این بیماری اثرگذار هستند، دقت لازم را داشت و از بروز این بیماری پیشگیری کرد.
پایان پیام/
نظر شما