به گز ارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، جلسه ای دیگر از سلسله جلسات درس خارج «فقه المسجد» آیت الله اراکی با حضور جمعی از طلاب برگزار شد.
آیت الله اراکی در این نشست با بیان اینکه بحث گذشته ما در مورد فضیلت مسجد الحرام بود، اظهار کرد: بحث امروز در مورد فضیلت نماز در مسجد الحرام است، روایات وارده در مورد فضیلت نماز در مسجد الحرام بر سه دسته اند: دسته اول روایاتی است که بر اصل فضیلت صلاة در مسجد الحرام دلالت دارد، روایات دسته دوم روایاتی هستند که بر میزان این فضیلت تاکید دارند چراکه نماز در مسجد الحرام برابر است با صدهزار نماز در مساجدی جز مسجدالحرام؛ البته ظاهر این است که مراد از صدهزار نماز در غیر مسجد الحرام مساجد عادی را اراده می کند و نه مسجدالنبی بنابراین منظور از سایر مساجد مسجدالنبی نیست واگرنه خود نماز در مسجدالنبی معادل با 10هزار نماز است.
وی ادامه داد: دسته سوم روایاتی است که دلالت بر این دارد که نماز در مسجدالحرام از اقامه نماز در صدهزار مسجد بیشتر است اما قبل از ورود به این روایات مناسب است که مقداری در معنی این افضلیت تامل کنیم، اصل اینکه نماز در مسجدالحرام فضیلت اش بیشتر از سایر مساجد باشد. علت دارد و نکته اش معلوم است به هرحال مسجدالحرام از چند لحاظ امتیاز دارد از جمله اینکه مسجدی است که همه پیامبران در این مسجد نماز خوانده اند، همچنین بنا بر آنچه که در روایات آمده است فرشتگان قبل از حضرت آدم(علیه السلام)طبق آنچه که در روایات آمده است و بعد از آغاز پیدایش بشر در اینجا عبادت و طواف داشته اند که این خود نکته ای است که موجب افضلیت نماز در این مسجد می شود.
آیت الله اراکی تصریح کرد: اینکه در مسجدالحرام محل طواف طائفین و حضور حاجین است شرفی است که بر این مسجد افزوده شده است، اما نکته دیگر آنکه مسجدالحرام مسجدی است که خدای متعال آن را مسجد امن قرار داده است. اصل فضیلت یا افضلیت نماز در مسجدالحرام نکات متعددی دارد. اما تاملی که در اینجا باید داشت و شاید جایی در این مبحث داشته باشد این است که نماز در اینجا صدهزار برابر با نماز در جاهای دیگر است، حتی نماز در مسجدالحرام هزاران بار فضیلت دارد بر اقامه نماز در مسجدالنبی، نکته این فضیلت در اینی مقدار چیست و معنای فضیلت در این مقدار چیست؟
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: مشخص است که مقصود از این فضیلت، فضیلت به معنای اجزا نیست، یعنی این نیست که فضیلت نماز در مسجدالحرام مجزی از این تعداد نماز در غیر مسجد الحرام است که اگر کسی نمازش قضا شده باشد بخواهد نماز قضا بخواهد بیاید یک نماز قضا در مسجدالحرام بخواند و بگوید معادل تمام نمازهای قضا است پس این افضلیت در اِجزا نیست، افضلیت در آثار باید باشد یعنی اثری که نماز در این مسجد دارد از اثر نماز در سایر مساجد بیشتر است، این آثار هم دو گونه است، یعنی دو گونه آثار بر نمازها و اعمال عبادی ما بار می شود، اعمال عبادی دینی ما دو گونه آثار دارند ، آثار دنیوی و آثار اخروی دارند.
وی با بیان اینکه آثار دنیوی و اخروی نیز دو نوع اثر دارند، اظهار کرد: اثر به معنای ترتب یک نتیجه حسی و آثار حسی بر یک عمل بار شده است؛ یعنی یک سری آثار داریم که آثار غیر حسی است. به هرحال نمازی که در همین دنیا می خوانیم (ان الصلاة تنهی عن الفحشا و المنکر) این (تنهی) و ناهی بودن نماز از فحشا و منکر دو جنبه دارد، یک جنبه اینکه انسان اگر نماز بخواند از بسیای از اعمال زشت بازداشته می شود، ولی خود این بازداشته شدن از اعمال زشت اثر حسی نماز خواندن است و در خارج محسوس می شود، اگر جامعه شناسانی بودند که بررسی می کردند که این بزه کاران اولا از چه مناطقی هستند، در آن مناطق چه تعداد مسجد وجود دارد و بعد نتیجه را می گفتند، (معمولا) در مناطقی که مساجد بیشتر داریم بزهکاری پایین تر است.
آیت الله اراکی تصریح کرد: البته این نشان دهنده نقش مسجد در ایجاد امنیت اجتماعی است و این اثر محسوسی است که برای نماز خواندن وجود دارد. همچنین اگر کسی بررسی کند که نمازگزاران مساجد چه تعداد هستند و اینکه ما چه تعداد بزهکار داریم که رفت و آمد به مسجد دارند، نتیجه این می شود یا در میان آنها چنین افرادی نیست که به مسجد رفت و آمد کنند یا بسیار نادر است، جمعی که بزهکار تولید می کند عمدتا غیر مسجدی و غیر نمازگزار است که این خود قرینه روشن بر حقانیت این آیه کریمه است .
وی گفت: امروز در کشورهای سکولار به مساجد و کلیساها به عنوان مراکزی که کمک به امنیت اجتماع می کند نگاه می شود آنها به خدا و پیغمبر کاری ندارند اما به این لحاظ گاهی تکثیر مساجد را تشویق می کنند چون می بینند که کاری برای بالا بردن معدل امنیت اجتماعی نیست جز بالا بردن عبادت گاه ها و مساجد که این اثر محسوس در نماز است.
پایان پیام/
نظر شما