به گزارش خبرگزاری شبستان، مجتهد، فعال عربستانی که از اسرار درونی خاندان سعودی خبر می دهد و آن را برملا می کند در گفتگویی با مجله شئوون الخلیجیه به برخی وقایع مربوط به جامعه عربستان پرداخته است.
اوضاع کنونی در عربستان پس از رفتن ملک عبدالله و به قدرت رسیدن ملک سلمان را چگونه ارزیابی می کنید؟
این سئوال باز و گسترده ای است اما تلاش خواهم کرد که به طور مختصر به آن پاسخ دهم.اوضاع در عربستان بسیار نگران کننده و مبهم است.بیشتر کسانی که به امور داخلی عربستان آگاه هستند با نگرانی و عدم اطمینان و ترس از آینده اوضاع را دنبال می کنند.
ملک سلمان از بیماری آلزایمر رنج می برد و همه می کوشند که آن را مخفی نگه دارند در حالی که وضعیت را می دانند.مقرن بن عبدالعزیز ضعیف است و نقشی در تصمیم گیری ها ندارد.
محمد بن سلمان جسور است و آینده و نکته سنج نیست.وی عهده دار قدرت است و مُهر پدر را در دست دارد و هر آنچه که می خواهد انجام می دهد و بدون سبب هر کار را انجام می دهد.محمد بن نایف با احتیاط و عقلانیت عمل می کند اما قدرت در دست وی نیست.
متعب بن عبدالله تمایل به انتقام دارد و به دنبال آن است و کسی نمی داند که چه می خواهد انجام دهد اما وی در نشست های شورای امنیتی و سیاسی به ریاست محمد بن نایف حاضر نمی شود. احتمال هر کاری وجود دارد از رویارویی رسانه ای گرفته تا هماهنگی با مقرن بن عبدالعزیز ضد محمد بن نایف و محمد بن سلمان و در آخر عملیات ترور یا درگیری مسلحانه با گروه دیگر.متعب بن عبدالله از بیماری پادشاه آگاه است و امیدوار است که وی بمیرد و اگر پادشاه شود با مقرن برای کنار زدن محمد بن نایف اتفاق نظر دارد.
سیاست داخلی و اوضاع مالی عربستان را چگونه ارزیابی می کنید؟
در سطح سیاست داخلی و وضع مالی به علت قیمت پایین نفت احساس نگرانی وجود دارد و بسیاری از طرح ها برملا شده است و شاهزادگان فاسد برای به دست آوردن پول با یکدیگر رقابت می کنند و این یعنی نابودی طرح ها.
اسلام گرایان به تصمیمات توجهی ندارند به ویژه پس از آنکه فهمیدند که تغییری در سیاست ایجاد نمی شود.
سیاست خارجی را چگونه ارزیابی می کنید؟
سیاست خارجی نیز آشفته است درباره موضع عربستان در قبال مصر نیز به طور حتم حمایت مادی از مصر متوقف خواهد شد اما نه آل سعود خواستار کنار رفتن السیسی است و نه خواستار بازگشت اسلام گرایان در مصر به قدرت هستند.توقف حمایت مالی از رژیم مصر ارتباطی باتغییر سیاست ندارد بلکه به سبب قیمت پایین نفت و ضعف داخلی است.
در کل اوضاع را چگونه می بینید؟
وضع در عربستان نگران کننده است.
اوضاع و سناریوهای آینده در داخل خاندان سعودی با توجه به نظام جدید را چگونه ارزیابی می کنید؟
اختلافات داخلی در داخل آل سعود در صورت مرگ ملک سلمان یا انتقام گیری متعب بن عبدالله رخ خواهد داد.احتمال درگیری میان محمد بن سلمان و محمد بن نایف و نیز تمایل احمد بن عبدالعزیز وزیر کشور سابق به قدرت وجود دارد.
آیا میان محمد بن نایف و محمد بن سلمان درگیری رخ خواهد داد؟
این احتمال وارد است زیرا محمد بن سلمان اگر طعم قدرت را بچشد امور سیاسی و امنیتی را به محمد بن نایف نخواهد داد.
درباره احمد بن عبدالعزیز چه نظر دارید؟
احمد بن عبدالعزیز خود را در قدرت محق می داند و وی حامیانی در میان شاهزادگان برجسته آل سعود دارد و احتمال هر کاری از وی وجود دارد و مورد حمایت آل سعود است.
مهمترین سناریوها کدام است؟
نخست درگیری در داخل خاندان است که زوال هیبت آنها را به دنبال خواهد داشت و خود به خود قدرت آنها را تمام خواهد کرد اگر حتی درگیری مسلحانه رخ ندهد.دیگر اینکه مشکلات در یمن و عراق و مرزهای عربستان زیاد خواهد شد و رژیم نمی تواند با آن برخورد کند.سوم اینکه گروههای جهادی در داخل عربستان به درگیری مسلحانه روی می آورند که این بار خطرناک عمل خواهند کرد.
دوران ملک عبدالله را چگونه ارزیابی می کنید؟
دوره ملک عبدالله مقادیر زیادی از پول نفت از دست رفت.در این دوره چهره سکولار رژیم عیان شد در حالی که پادشاهان سابق سعی در مخفی نگه داشتن آن داشتند و به احترام دین تظاهر می کردند.در بُعد سیاست خارجی مشکلاتی با مصر، عراق و یمن و کشورهای حوزه خلیج فارس رخ داد.عربستان کاملا دنبال رو آمریکا شد.در این دوره عربستان شاهد هیچ پیشرفت و توسعه ای نبود.
درباره تعداد بازداشت شدگان در عربستان و اوضاع حقوقی چه نظری دارید؟
دیدگاه مسئولان سعودی دیدگان بالا است و آنها مخالفان را قبول ندارند و یک زندانی هم آزاد نشده است مگر کسانی که تعهد داده اند دیگر ساز مخالف نزنند.اوضاع آزادی ها زیاد تغییر نکرده است.آزادی بیان و دیگر آزادی ها وجود ندارد.در قبال ملت و دین و فرهنگ و رسانه تغییری رخ نداده است.حدود ده تا بیست هزار نفر در زندان به سر می برند.
-آیا آمار دقیقی از تعداد زندانیان در اختیار دارید؟
آمار دقیقی ندارم اما آنها هزاران و احتمالا بین 10 تا20 هزار نفر است.
هیئت بیعت کنار زده شد. آینده آن چگونه است؟
این هیئت از سوی ملک عبدالله تحمیل شد اما توجهی به آن نشد زیرا نایف، سلمان و مقرن بدون توجه به این هیئت انتخاب شدند.
موسسات دینی در عربستان چگونه هستند؟
موسسات دینی خادم رژیم هستند و نمی توانند خارج از آن عمل کنند.من از موسسه رسمی
مانند هیئت عالی علما و فتاوی سخن می گویم که هیچگاه علیه رژیم نبوده اند بلکه مجری دستورات رژیم بوده اند.
آیا احتمال انقلاب مردمی در داخل عربستان را می دهید؟
پیش بینی آن دشوار است.
درباره یمن و عراق اوضاع چگونه است؟
در یمن محمد بن نایف که پرونده یمن را دارد سرخورده است و نمی داند چه کند.در حال حاضر حمایت از هر قبیله در یمن یعنی تقویت القاعده.عراق نیز ورطه دیگری است.نه توانسته است از ائتلاف برای مقابله با داعش استفاده کند نه توانسته است خود را دشمنی داعش ایمن کند و یکی ازبزرگترین اولویت های داعش نابودی آل سعود است.
پایان پیام/
نظر شما