به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، علیرضا خواجه گیر از اساتید دانشگاه هنر اصفهان در نشست تخصصی پژوهشکده هنرهای سنتی و اسلامی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: هنر سنتی به طور غیر مستقیم روحانیت یک تمدن را نشان میدهد، چنانچه در هنر اسلامی ایرانی وقتی وارد مسجد میشویم، قبله و جهت مشخص است و پیام وحی آن نیز آیات قرآن و کلمه است که این پیام به طور غیر مستقیم معونیت یک تمدن را نشان میدهد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در واقع کلمه و آیات قرآن، مبین معنویت اسلام است و در اینجا هنر قدسی و معماری نیز که به طور غیر مستقیم روحانیت آن تمدن را نشان میدهد، همان هنر سنتی است.
خواجه گیر در ادامه سخنان خود اظهار داشت: هنر نگارگری به طور غیر مستقیم بیان کننده روحانیت و معنویت تمدن ایران است وحتی زمانی نیز که به دربار سلاطین نگاه میکنیم این هنر انعکاس معنوی دارد.
وی در ادامه اظهار داشت: نگاه هنر سنتی به نگارگری را میتوان این گونه تفسیر کرد که این جهان در واقع آن چیزی نیست که به چشم میبینیم و این هنر به جهان نگاهی سلسله مراتبی دارد.
در ادامه جلیل جوکار، استاد دانشگاه هنر اصفهان افزود: هنر نگارگری از اصول و ظرافتهای خاصی در هنر ایرانی برخوردار است و یک هنر ظریف است.
جوکار یادآور شد: در هنر نگارگری، حقایق بر دل هنرمند نازل میشود نه بر عقل او و این جوشش و حرکت های قلم در واقع از دل است که به سمت قلم جاری میشود.
این استاد دانشگاه هنر اصفهان در ادامه سخنان خود تصریح کرد: اکثریت نقوش نگارگری در ایران با عدد چهار مرتبط است و اگر وارد علم جبر شویم در نهایت به عدد نور می رسیم.
جوکار در ادامه سخنان خود اظهار داشت: ما با هنری روبرو هستیم که لایه لایه است و در واقع هر یک دارای رمز و نشانههای خاصی است، به طور مثال گنبد مسجد امام 48 متر است که عدد 48 خود مهم و معنوی است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده هنرهای سنتی و اسلامی، جوکار گفت: رنگ طلایی در نگارگری ایرانی رایجترین رنگی است که مورد استفاده قرار میگیرد و این رنگ در واقع به معنای درخشش نور و خورشید است و برای نشان دادن شمسه و مرتبه بندی، بی همتا بودن را نشان میدهد و در نگارگری ایرانی هیچ رنگی مانند طلا نیست.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه عمدتا در کنار رنگ طلایی، رنگ لاجورد نیز به کار می رود، تصریح کرد: این رنگ نیز به معنای عمیق بودن و بی نهایت است.
پایان پیام/
نظر شما