روش حفظ قرآن مفهوم محور، مغفول مانده است

خبرگزاری شبستان: حافظ و قاری برجسته قرآن کریم اظهار کرد: در حفظ قرآن به صورت تخصصی، به روش حفظ معنا محور و مفهوم محورکمتر توجه شده است.

شهریار پرهیزگار، حافظ و قاری برجسته قرآن کریم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، با بیان اینکه در گذشته آموزش تلاوت قرآن به نوجوانان با فراگیری حروف عربی در قرآن، اعراب‌ها، حکایت، تنوین‌ها و حروف ناخوانا بود، اظهار کرد: اینگونه آموزش‌ها در عین مفید بودن اما از حوصله اکثر اقشار خارج بود تا در جلسات متعدد به قواعد گوش دهند و بعد با تمرین‌های بسیار آن را منطبق کنند.

وی ادامه داد: ثابت شده که اگر مردم بتوانند با این شیوه که بشنوند و بخوانند و با آن انس گیرند هم سهل الوصول‌تر بوده و هم لذت بخش‌تر است.

این حافظ و قاری برجسته قرآن کریم اعلام کرد: آنچه که بیشتر برای حفاظ قرآن مرسوم است شنیدن نوارهای تلاوت ترتیل قرآن، ترتیل‌های موجود هم از ترتیل قاریان مصری و هم قراء ایرانی است.

وی خاطرنشان کرد: در مراکز آموزشی تجربه شده که گاه نوجوان و حتی بی‌سوادان و خردسالان مقادیر قابل توجهی از قرآن را به صورت ترتیل می‌خوانند بدون اینکه از قواعد پیچیده آن خبر داشته باشد اینها به مقدار زیاد و متنابهی تلاوت ترتیل گوش دادند.

پرهیزگار اضافه کرد: در این روش قاری می‌خواند و شنونده هم قاری را همراهی می‌کند، در عین حال صفحه قرآن را می‌نگرد. اگر این مدتی پیش برود اگرچه امکان دارد دیرتر جواب دهد اما تعداد قابل توجه‌ای از اقشار مردم را جذب می‌کند.

وی با بیان اینکه ترتیل گوش دادن رابطه مستقیم و خوبی با حفظ قرآن دارد، گفت: شنیدن مکرر تلاوت‌های خوش، زیبا و دلنشین ضمن اینکه با شنیدن مقادیر زیادی از آیات قرآن و تطبیق دادن آن با چیزی که می‌بیند چیز خیلی جالب و قابل توجهی است و در سالیان اخیر خوب جواب داده برای کسی که می‌خواهد قرآن را حفظ کند، زیاد گوش دادن تلاوت ترتیل واجب است.

این حافظ و قاری برجسته قرآن کریم تاکید کرد: برای روخوانی و صحیح خوانی قرآن، حفظ کردن و گسترش ترتیل باید آموزش‌ها به این سمت برود که زیاد گوش دادن بیشتر شود زیرا جوابگوی بسیاری از مشکلاتی خواهد شد که در عرصه حفظ وجود دارد.

وی در ادامه اظهار کرد: در بحث حفظ قرآن به صورت تخصصی چیزی که کمتر بدان توجه می‌شد و باید بیشتر به آن توجه شود، حفظ معنا محور و مفهوم محور است.

پرهیزگار یادآور شد: حفظ مفهوم محور به این معنا است که در ذهن حافظ باید تقسیم بندی سوره بر اساس معنا باشد.

وی گفت: برای نمونه در سوره بقره که 286 آیه دارد بر فرض 50 موضوع آورده شده و در هر دسته آیاتی دارد که بر اساس معنا و مفهوم تقسیم شده است. اگر در ذهن حافط آیات اینگونه مهندسی شده و تفسیر شود که این 50 دسته و بسته از آیات مفهومی را دارد، فایده اش این است که به جای 286 تک آیه در ذهنمان، یک نظم مهندسی خوبی در ذهن ایجاد می‌شود.

این حافظ و قاری برجسته قرآن کریم همچنین اظهار کرد: سوره نباء را می‌توان به سه دسته آیات تقسیم کرده و آیات را به فصل‌های معنایی و مفهومی تقسیم کنیم که در نتیجه نگهداری محفوظات و ثبات آن بیشتر خواهد شد.

وی با بیان اینکه اهمیت این روش و کارکرد آن در ماندگاری آن در ذهن و ثبات محفوظات است، گفت: استاد باید دسته آیات و فصل‌ها را برای قرآن آموزان مشخص کند که اینها از لحاظ آیه به هم مرتبط هستند و مربی هم دوره آموزش آن را دیده باشد و حتی می‌توان کتاب‌هایی تالیف کرد که این دسته‌بندی‌ها را مشخص کرده باشد مانند کتاب ترجمه ساختاری قرآن که آقای خامه گر تالیف کرده است.

پرهیزگار افزود: این روش مانند تسبیح است و اگر حافظ را با این کار برای حفظ قرآن آشنا کنیم برایش جذابیت هم دارد و تازه مفاهیم را نیز حفظ کرده است.

وی با بیان اینکه اظهار نظر برخی از دوستان در توصیه برای شنیدن ترتیل گاهی اوقات نفسانی هم است، گفت: دوستانی که منشاوی را توصیه می‌کنند توجه داشته باشند که منشاوی 100 مورد وقف و ابتدا اشتباه محرز دارد در حالیکه ترتیل ایرانی 20 اشتباه دارد و ما آن را توصیه می کنیم.

این حافظ و قاری برجسته قرآن کریم تاکید کرد: برای گوش دادن یا ندادن ترتیل برخی قراء باید از تجوید و فصاحت دلیل و حجت داشته باشیم، ترتیل ایرانی را تا وقتی که قاری زنده است نباید گوش داد زیرا متاسفانه قهرمان زنده نمی خواهیم.

استاد پرهیزگار با اشاره به اینکه یک اشکال بحث شنیداری این است که همه یک چیز واحد را توصیه نمی‌کنند، گفت: اگر چه تنوع هم چیز بدی نیست اما حسن اینکه وقتی یک قاری را به عنوان الگو انتخاب کردیم این است که حداقل یک سال یا دو سال، روش ساختار کلی یک قاری آموزش دیده می‌شود، وقتی روش ساختاری شکل گرفت قرآن آموز می‌تواند قاری دیگری را نیز انتخاب کند.

پایان پیام/

کد خبر 444398

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha