کارشناسان حوزه مسجد از آسیب های کاهش تعامل حوزه های علمیه با مساجد می گویند

خبرگزاری شبستان: کارشناسان حوزه مسجد معتقدند باید تعامل مساجد و حوزه های علمیه گسترش یابد که یکی از راهکارهای آن، برگزاری کلاس های فضلای حوزه در مساجد و حضور بیشتر علما در مساجد در کسوت امام جماعت است.

خبرگزاری شبستان: یکی از دغدغه های همیشگی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری، توجه روافزون به مسجد به عنوان سنگر دین است؛ به نظر می رسد برای اینکه این سنگر بتواند نقش خود را در تداوم مسیر دین و انقلاب اسلامی به خوبی ایفا کند باید امام جماعت به عنوان مدیر مسجد، اولا به خوبی تربیت یافته باشد و ثانیا مدام در اندیشه یادگیری علوم دینی برای پاسخگویی به مردم باشد. بی شک این وظیفه حوزه علمیه است که بتواند چنین مدیرانی پرورش نماید. برای بررسی این موضوع و اینکه تعامل میان مساجد و حوزه های علمیه چگونه است گفتگویی با تعدادی از مدیران مسئولان مرکز رسیدگی با امور مساجد داشتیم که از نظرتان می گذرد.

 

حجت الاسلام کرمانی، مسئول امور هیئت امنا و خدام مرکز رسیدگی امور به مساجد کشور گفت: در گذشته افراد برجسته حوزه در مساجد حضور می یافتند که این حضور بیشتر از جنبه کیفی قابل مقایسه با امروز است.

وی ادامه داد: در حال حاضر ارتباط مسجد و حوزه از نظر کمی بیشتر شده است و باید باید برای افزایش کیفیت این ارتباط تلاش کرد.

 

پیشنهاد تاسیس مرکزی تخصصی برای افزایش ارتباط حوزه با مساجد 

حجت الاسلام کرمانی با بیان اینکه باید مرکز مدیریت حوزه های علمیه راهکاری برای افزایش این ارتباط اتخاذ کند، خاطرنشان کرد: در این زمینه مرکز رسیدگی به امور مساجد می تواند بانی و حتی مجری باشد زیرا ارتقای کیفی تعامل میان مساجد و حوزه های علمیه به عنوان پایگاه اصلی تربیت نیروهای دینی، ضروری است.

وی افزود: مقام معظم رهبری طلیعه دار همین تعامل هستند که امروزه در قالب طرح های هجرت کوتاه مدت و بلند مدت در مساجد شاهد آن هستیم.

مسئول امور هیئت امنا و خدام مرکز رسیدگی امور به مساجد کشور با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری مشوق حضور روحانیون در مساجد اقصی نقاط کشور و روستاها هستند و امروز شاهد هجرت روحانیون در نقاط مختلف کشور هستیم، تصریح کرد: امام جماعت به عنوان مدیر مسجد که با  زن، مرد، کوچک، بزرگ و ... در ارتباط است باید مسلط با مباحث روانشناسی و علوم دینی باشد و برای این تسلط، نیاز به ارتباط مداوم با حوزه است.

وی با تأکید بر اینکه لازم است مرکز مدیریت با تأسیس مرکزی تخصصی، راهکارهای افزایش ارتباط و حضور روحانیون و علما را مورد بررسی قرار دهد، خاطرنشان کرد: مرکز رسیدگی به مساجد برای گسترش تعامل میان حوزه و مسجد دو اقدام را در دسترس دارد؛  برنامه اول، برگزاری  گعده های علمی میان امامان جماعت مساجد است که حاج آقای حاج علی اکبری مشوق اصلی آن است و بسیار در این زمینه دغدغه دارند. برنامه دوم ترغیب علمایی که در حوزه های علمیه تدریس میکنند برای حضور در مساجد است و در این زمینه مرکز رسیدگی به امور مساجد اقدامات مناسبی انجام داده است ضمن اینکه میتواند در کنار طراحی، جزو مجریان اصلی طرح در همکاری با مرکز مدیریت حوزه های علمیه باشد.

 

غفلت مسئولان نسبت به جایگاه مسجد!

حجت الاسلام معراجی مدیر ناحیه شهید محلاتی مرکز رسیدگی امور به مساجد تهران گفت: در دین مقدس اسلام، پایگاه حکومت اسلامی و پایگاه و پناهگاه مسلمانان، مسجد است لذا امام خمینی (ره) فرمودند: "مسجد، سنگر است".

وی افزود: دشمنان اسلام، از روز نخست افکار و اندیشه های ما را هدف قرار داده اند لذا نبی مکرم اسلام نیز در همان روز نخست، مسجدی بنا کرده و آن را پایگاه اسلامی قرار دادند تا به این طریق از کیان اسلام دفاع شود.

 

مدیر ناحیه شهید محلاتی مرکز رسیدگی امور به مساجد تهران با بیان اینکه متأسفانه غفلتی که نسبت به مساجد صورت می گیرد، به مساجد آسیب می زند، اظهار داشت: مسئولان و مدیران ما نسبت به مسجد بی توجه شدند؛ انقلاب فرزند مسجد است و هشت سال دفاع مقدس را مساجد اداره کردند ولی از این جایگاه غافل شدیم.

وی ادامه داد: امروز بخش عظیمی از مساجد فرسوده شدند و گروه هایی از مردم به دلیل کمبود مساجد یا در دسترس نبودن کمتر می توانند در مساجد حضور یابند. امیدواریم کمک شود تا اسلام به جایگاه اسلامی خود برگردد.

 

در گذشته مراجع تقلید، امام جماعت بودند

حجت الاسلام معراجی با اشاره به اینکه غفلت از جایگاه مسجد در تمام امور دیده می شود، خاطرنشان کرد: وقتی به گذشته مسجد نگاه می کنیم مشاهده می شود مراجع تقلید، امام جماعت بودند و امروز کمتر شده است که نشان دهنده غفلت حوزه های علمیه نسبت به جایگاه و منزلت مسجد است و همین موجب کاهش تعامل میان مسجد و حوزه شده است.

وی افزود: امیدواریم حوزه های علمیه، طلاب را ترغیب به حضور در مساجد کنند تا مسجد نیز جایگاه اصلی خود را بازیابد.

 

مدیر ناحیه شهید محلاتی مرکز رسیدگی امور به مساجد تهران تصریح کرد: حضور روحانیون قبل از انقلاب در دانشگاه ها، ادارات و نهادها کم بود لذا فرصت بیشتری داشتند تا در مساجد حضور یابند که به نوبه خود موجب پاسداری از دستاوردهای اسلام میشد؛ اما امروز به برکت انقلاب اسلامی، شاهد حضور بیشتر روحانیون، فضلا و علما در دانشگاه ها و مراکز فرهنگی هستیم که این نیز به نوبه خود غفلت است.

وی تصریح کرد: باید علما و فضلا ضمن حضور در  مراکز علمی و فرهنگی، از حضور در مساجد و تعامل و ارتباط با مردم غفل نشوند.

 

تعامل و ارتباط میان حوزه و مسجد، دوسویه است

حجت الاسلام محمد منتج، مدیر شوراهای مساجد استان تهران با بیان اینکه تعامل و ارتباط میان حوزه های علمیه و مساجد باید دوسویه باشد، خاطرنشان کرد: از سویی حوزه های علمیه به عنوان مادری دلسوز، مدیران مساجد را تربیت میکند؛ از سوی دیگر طلاب تازه وارد به حوزه، خروجی ها و تربیت یافته های صحن مسجد هستند. بنابراین از سویی حوزه، مدیران و ارکان مسجد را تربیت میکند و از سوی دیگر، طلاب با تربیت در دامان مسجد وارد حوزه میشوند.

وی با دوسویه خواندن تعامل و ارتباط میان حوزه و مسجد، عنوان کرد: باوجود اینکه مدیر یک مسجد، تربیت یافته حوزه است اما این واقعیت فرق دارد با اینکه حوزه علمیه خود را متصدی و مسئول تربیت امام جماعت بداند؛ زیرا حوزه میتواند خود را در این زمینه مسئول بداند و یا اینکه یک طلبه  یا یک روحانی، به تنهایی مسجدی را برای اقامه  نماز و مدیریت آن انتخاب می کند!

 

مدیر شوراهای مساجد استان تهران افزود: باید حوزه های علمیه احساس وظیفه بیشتری در این ارتباط داشته باشند؛ زیرا میطلبد که حوزه های علمیه به عنوان محل تربیت و پرورش عالمان و مبلغان دین، دغدغه بیشتری برای مسجد به عنوان محل تربیت انسان ها، سنگر دفاع از دین و پرورش نیروهای نظام اسلامی داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه حوزه باید وظیفه اصلی خود را تربیت مدیران و کادر مسجد به عنوان سنگر دفاع از دین بداند، اظهار داشت: البته تا رسیدن به این وضعیت مطلوب فاصله داریم.

 

حوزه علمیه خود را متصدی پرورش و تربیت امام جماعت بداند

حجت الاسلام منتج تصریح کرد: اگر مسجد خوب کار کند حوزه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه رو به بهبود خواهد بود و اگر خوب عمل نکند وضعیت کشور در این زمینه ها مناسب نخواهد نبود.

وی ادامه داد: حوزه علمیه باید خود را متصدی پرورش و تربیت امام جماعت خود بداند و این را وظیفه و الویت اصلی خود بداند؛ و چنین وضعیتی نیز موجب موفقیت می شود.

مدیر شوراهای مساجد استان تهران با اشاره به اینکه در دوره هایی مانند انقلاب و دفاع مقدس که موفقتر از الان بودیم در نتیجه محوریت قرار گرفتن مسجد بود و عملکرد مناسب امامان جماعت بود، اظهار داشت: برای اینکه یک مدیر قادر، عالم، فاضل و متدین در مسجد حضور باید حوزه های علمیه بیشتر از گذشته به این موضوع اهمیت بدهند.

 

حضور کمتر مراجع و فضلا در کسوت امام جماعت، یک آسیب است

وی حضور کمتر مراجع، علما، فضلا و روحانیون در کسوت امام جماعت را یک آسیب دانست و گفت: این بزرگواران به دلیل اینکه احساس نیاز به حضور در مراکز و منصب های دیگر می کنند کمتر نقش بسیار امام جماعت را می پذیرند.

حجت الاسلام منتج خاطرنشان کرد: چنین وضعیتی در نتیجه رویکرد حوزه های علمیه است زیرا به درستی تبیین نشده که کار اصلی یک روحانی و یک مبلغ در مسجد انجام می گیرد و مقاومت و تربیت اصلی در این سنگر صورت می گیرد.

وی با بیان اینکه حضور علمای جلیل القدر در مناصب و کسوت هایی به غیر از امام جماعت آنها را از مساجد دور می کند، اظهار داشت: حضور آنها در کسوت های دیگر نیز لازم و ضروری است اما باید در الویت بندی، اهم و فی الاهم صورت گیرد.

 

حوزه علمیه تربیت امام جماعت را در اولویت قرار دهد

مدیر شوراهای مساجد استان تهران تصریح کرد: باید حوزه علمیه با اصلاح این رویکرد، تربیت امام جماعت و توجه ویژه به مسجد را در اولویت قرار دهند در حالی که امروزه اینچنین نیست و مراجع معظم تقلید، انجام سایر فعالیت ها و خدمات را که هر یک به نوبه خود مهم هستند بر حضور در مسجد به ویژه در کسوت امام جماعت مهمتر میدانند.

وی افزود: باید حاصل فعالیت ها و تلاشهای حوزوی و علمای دین در فعالیت اصلی آنان یعنی مسجدداری مشاهده شود.

حجت الاسلام منتج در پایان گفت: حجت الاسلام حاج علی اکبری سه سال پیش که متصدی مرکز رسیدگی به امور مساجد شدند دغدغه ای برای ایجاد ارتباط و تعامل بیشتر میان ائمه مساجد داشتند که امروزه به عنوان گعده های علمی میان ائمه جماعات جنبه اجرایی پیدا کرده است.

پایان پیام/

کد خبر 444585

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha