اگر داوران خود را بروز نکنند تلاوت ها بوی دهه ۶۰ می گیرد

خبرگزرای شبستان: جعفری گفت: اساتیدی که در عرصه قضاوت مسابقات هستند اگر خود را بروز نکنند تلاوت ها وقرائت ها بوی دهه ۶۰ را دهد.

خبرگزاری شبستان- سرویس قرآن و معارف : برگزاری سی و هفتمین مسابقات قرآن تبریز،با حضور بیش از 470 نخبه قرآنی کشور به کار خود پایان داد. رقابتی که با اشک ها و لبخند هایی همراه بود برخی از شرکت کنندگان سال ها وقت خود را برای حضور موفق در این دوره از رقابت ها صرف کردند اما آنچه که باید اتفاق می افتاد نشد. گاهی یک اشتباه ساده، بی دقتی یا سرماخوردگی باعث شد برخی از شرکت کنندگان با اختلاف تنها چند صدم نمره رتبه های اول را از دست بدهند.

برای آسیب شناسی و بررسی سیستم برگزاری مسابقات قرآن که بیش از 3 دهه در کشورمان برگزار می شود بر آن شدیم تا گفت گویی حضوری با استاد داود جعفری، قاری برجسته کشور و استاد راهنمای تیم قاریان و حافظان اعزامی از استان تهران به سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ترتیب دهیم که از نظرتان می گذرد:

به عنوان اولین سوال نظر شما در مورد سطح کیفی مسابقات قرآن طی چند سال اخیر چیست؟

رشد تلاوت قاریان قرآن مربوط به مسابقات قرآن نیست

میزان آشنایی با آموزش ها بصورتی شده است ، که سطح رقابت های قرآنی  از دهه های گذشته ارزنده تر شده است نفرات قرانی که به این دوره از مسابقات اعزام می شوند کیفیت قرائت ها و محفوظات شان ارتقا یافته است.

 

اکنون یک قاری در مسابقات تلاوت می کند بر خلاف نظر خیلی از دوستان خیلی بهتر از ده سال گذشته می خواند  برهمین اساس کیفیت و سطح اگاهی نوع تلاوت ها در ترتیل قرائت و حفظ نوعا افزایش پیدا کرده است و همه شرکت کننده در جهت ارتقا این موضوع برآمده اند.

 

این پیشرفت و رشد تلاوت ها مربوط به مسابقات قرآن نیست و علت آن حرکت انقلابی است که مدیون فرمایشات و تاکیدات خیلی از بزرگان همچون مقام معظم رهبری هستیم همانطور که ایشان در خصوص معنا محوری تلاوت ها و تربیت حافظان تاکیداتی داشتند شاهد ایجاد موج عظیمی در کشور بودیم.

 

اما این حرکت باتوجه به آنکه محصول مسابقات قرآنی نیست بر این رقابت ها تاثیرگذار بوده است؛ نوعا تلاوت های قرآن در ادروار گذشته بر شاخصه ها و معیارهای مشخصی بود که کمتر کسی از ان عدول می کرد اکنون تلاوت ها اینطور نیست.

 

 

برهمین اساس امروز  رویکرد قاریان  دست یابی به تلاوت های ناب مصری  با ترکیب چند سبک قرائت است تا تلاوت های خود را نزدیک به سبک های ناب و اصیل کنند.

 

نظر شما در مورد پیشرفت حافظان قرآن کریم در مسابقات چیست؟آیا در زمینه رشد حفظ همگانی موفق بوده ایم؟

حافظان از لحاظ محفوظات در سطح عالی هستند/لزوم تقویت سایر ابعاد فنی

طی سالیان اخیر  در حفظ قرآن هم در بعد جمعی و هم همگانی بسیار موفق بوده ایم برهمین اساس جامعه حفاظ ما در ده سال گذشته نفراتی همچون علی رجبی، استاد صادق زارعان، استاد دباغ تربیت کرده اند که  در کنار حفظ قرآن با طریقه صحیح تلاوت آیات از نظر لحنی و تجویدی اشنا بودند اما این مهم در بین حافظان امروز کم رنگ شده است.

 

متأسفانه در مسابقات قرآن شاهد رقابت حافظانی هستیم که از حیث محفوظات در عالی ترین سطح قرار دارند اما در ابعاد فنی دیگر مانند ترتیل خوانی یا صوت و لحن به اندازه حفظ شان ممتاز نیستند و باتوجه به اینکه نمره های مرحله مقدماتی و فینال را تجمیع می کنند حفاظ از لحاظ حسن حفظ اختلاف چند صدم نمره دارند.

آیا مسابقات قرآن توانسته است که استعدادهای قرآنی را شکوفا کند؟

اگر داوران خود را بروز نکنند تلاوت ها بوی دهه 60 می گیرد

در مورد این سوال که آیا مسابقات قران مرکزی برای پیشرفت استعدادهای درخشان است یا خیر دو نکته بسیار مهم وجود دارد اول انکه شیوه برگزاری این مسابقات به  طریقی که اکنون برگزار می شود صحیح است یا خیر.

پیش از این بیست سال گذشته با یک تیمی از داروان در مسابقات مواجه بودیم که تربیت شده ی دهه 60 بودند و آن قضاوت ها صورت گرفتند و قاریان و حافظان قرانی تربیت شدند.

 

اکنون آن قاریان و حافظان با گذشت زمان و کسب آموزش های نوین بروز شدند اما اساتیدی که در آن زمان داوری می کردند و صلاح بر این بود که همینطور باشد هنوز در عرصه قضاوت مسابقات هستند و اگر این افراد خود را بروز نکنند منجر به این می شود که نوع تلاوت ها وقرائت ها بوی دهه 60 را دهد.

 

این اتفاق مانند آن است که یک درختی  را ابیاری کنیم و با قوانین وآیین  نامه دست و پا گیر این درخت پربار را به یک ستون خشک تبدیل کنیم.یعنی آنکه با هدر دادن استعدادها دیگر شاهد تربیت قاریان و حافظانی ممتاز نیستیم.

چه راهکاری برای بهبود وضعیت برگزاری مسابقات قرآن دارید؟

خواستگاه مسابقات قرآن براساس مقبولیت مردمی باشد

  مسابقات باید بگونه ای باشد که شرکت کنندگانی که از فیلتر آن می گذرند از لحاظ ابعاد مختلف فنی پربار تر از گذشته باشند نه اینکه استعداد های خود را در مسابقات هدر دهند.

 

برای بهبود وضعیت موجود باید خواستگاه تلاوت قرآن در مسابقات مشخص شود یعنی نظر مردم در این موضوع مهم باشد قصد مان از برگزاری مسابقات این نیست که تنها چند نفر در یک اطاق در بسته نمره ای به شرکت کنندگان بدهند و یک نفر اول شود مسابقات قرآن باید بگونه ای باشد که یک نفر انتخاب شود و تبدیل به یک قاری مقبول همه مردم ایران شود.

 

نه آنکه خروجی مسابقات به گونه ای  باشد که قاریان پس از کسب مقام اول به فکر بیفتند که چگونه با تلاوت های خود مردم را جذب کنند درحالی که خاستگاه قرآن کریم همین است که قاریان با تلاوت خود مردم را جذب کنند.

چرا قاریان مصری از جایگاه بالایی برخوردار هستند این درحالی است که در مسابقات قرآن رتبه ای کسب نکرده اند؟

 

اصل ماجرا هم همین است بعنوان مثال وقتی به کشور مصر نگاه میکنیم مسابقاتی برگزار نمی شود اما قاریان برجسته ای تربیت می کنند که دلیل آن این است که قاریان ابتدا سینه به سینه با مردم برخورد کرده و برای آنها تلاوت می کنند و بعد با رسیدن به جایگاه استادی در مسابقات بین المللی حاضر می شوند.

 

قاریان مصری وقتی به جایگاهی در بین مردم دست یافتند در مسابقات قرآنی حاضر می شوند و برایشان مهم نیست که حتما مقام اول را کسب کنند زیرا  به هر رتبه ای دست یابند جایگاهشان را در بین مردم مصر حفظ می شود.

 

مانند مداحانان کشورمان که از جایگاه خاصی در بین مردم برخوردار هستند و اگر زمانی مسابقه ای بین مداحان برگزار شود و یک نفر اول شود مشتاقان و علاقه مندان به منبرشان را از دست نمی دهند.

ادامه دارد...

پایان پیام/

کد خبر 445571

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha