نگاه تک بعدی به سیره اهل بیت (ع) نداشته باشیم/درک صحیح از سیره و رفتار اهل بیت (ع)

خبرگزاری شبستان: حجت‌الاسلام ساجدی با بیان این که حضرت فاطمه (س) نه تنها برای بانوان بلکه برای مردان نیز به عنوان یک الگو قابل استفاده است، گفت: برای این که حضرت فاطمه (س) برای ما الگو باشد، باید درک درستی از سیره و رفتار آن حضرت داشته باشیم و همچنین واقعیت‌های زمان معاصر در انطباق با زندگی آن حضرت در نظر گرفته شود.

حجت الاسلام و المسلمین محمد ساجدی مشاور پژوهشی حوزه‌های علمیه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با بیان این که معرفی شخصیت‌های نمونه به عنوان الگوی عملی و رفتاری در فرهنگ اسلامی و معارف قرآن موضوع شناخته شده‌ای است، عنوان کرد: در آیات قرآن کریم، برخی شخصیت‌ها از جمله پیامبران به عنوان الگو به بشر معرفی شده است.

 

مشاور معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه اظهار داشت: یکی از الگوهای معرفی شده در قرآن کریم، پیامبر اسلام است، به طوری که خداوند در قرآن کریم می‌فرماید: «لکم فی رسول الله اسوة حسنه؛ رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) برای شما الگوی پسندیده‌ای است».

 

درک درستی از سیره و رفتار اهل بیت (ع) داشته باشیم

 

حجت الاسلام و المسلمین ساجدی تصریح کرد: ما شیعیان اعتقاد داریم که علاوه بر پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم)، ائمه اطهار (علیهم السلام) و حضرت زهرا (علیها السلام) نیز همانند رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم) می‌توانند برای ما الگو باشند و ما می‌توانیم به سیره ایشان تبعیت و تأسی داشته باشیم.

 

وی بیان داشت: برای این که معیاری که در آیات قرآن کریم آمده است و در تربیت اسلامی مطرح شده است، به صورت کارآمد در همه زمان‌ها محقق شود، باید به نکاتی توجه داشت، از جمله این که باید درک درستی از شخصیت، سیره و رفتار اهل بیت (علیهم السلام) داشته باشیم.

 

مشاور معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه افزود: ما باید بر مبنای یک تفسیر و یا روایات دقیق و صحیح، آن گونه که شایسته است، پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت (علیهم السلام) را بشناسیم  و نگاهی جامع به شخصیت و منش آنان داشته باشیم.

 

نگاه تک بعدی به سیره اهل بیت (ع) نداشته باشیم

 

حجت الاسلام و المسلمین ساجدی عنوان کرد: ما نباید به صورت تک بعدی به سیره اهل بیت (ع) توجه کنیم، بلکه باید هم همه ابعاد شخصیتی ائمه اطهار (ع) و هم معیارهایی که از مجموعه سیره اهل بیت (ع) به دست می‌آید، با لحاظ شرایط زمانی و مکانی در نظر بگیریم.

 

وی ادامه داد: به عنوان مثال، تفاوتی که در رفتار امام حسن (ع) و امام حسین (ع) با حاکمیت زمان خود وجود داشته است، ناظر به واقعیت‌های زمانی است، به طوری که در رفتار امام حسن (ع) انعطاف‌پذیری و تا حدودی صلح اما در رفتار امام حسین (ع) قیام و شهادت‌طلبی مشاهده می‌شود،مشابه همین رفتارها در سیره زندگانی سایر اهل بیت (ع) مشاهده می‌شود.

 

مشاور معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه با اشاره به تغییرات اجتماعی، زمانی و مکانی گفت: ما در عصری زندگی می‌کنیم که دارای ویژگی‌ها و اقتضائات خاصی است و اگر شناخت ائمه اطهار (ع) با توجه به اقتضائات و شرایطی که هر یک از آنان داشتند، صورت نگیرد و الگوهای عملی پیشنهاد نشود، موفقیتی کسب نمی‌شود.

 

حضرت فاطمه (س) الگوی زنان  و مردان جامعه است/تحلیل و شناسایی سیره حضرت فاطمه(س)

 

حجت الاسلام و المسلمین ساجدی اظهار داشت: شخصیت و رفتار حضرت فاطمه (علیها السلام) به عنوان یک معصوم (ع) برای ما حجیت دارد و ایشان نه تنها برای بانوان بلکه برای مردان نیز به عنوان یک الگو قابل استفاده است، به شرط این که دو نکته فهم و مراعات شود.

 

وی ادامه داد: برای این که حضرت فاطمه (علیها السلام) برای ما الگو باشد باید ابتدا سیره آن حضرت به درستی تحلیل و شناسایی شود، همچنین واقعیت‌های زمان معاصر در انطباق با زندگی آن حضرت در نظر گرفته شود، یعنی اگر حضرت فاطمه (علیها السلام) در زمان ما حضور داشتند، به عنوان یک بانوی مسلمان و همچنین به عنوان الگوی عملی در آموزه‌های اسلامی، در مواجهه با مسائل پیرامون به چه نحو عمل می‌کردند.

 

مشاور معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه تصریح کرد: گاهی ممکن است شناخت درست و کاملی از معصومین نداشته باشیم و شناخت ما به صورت تک بعدی باشد، به عنوان مثال، برخی پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) را یک شخصیت مسالمت‌جو معرفی می‌کنند، در حالی که رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) با این که خداوند ایشان را «خلق عظیم» معرفی می‌کند، اما در جنگ‌هایی که شرکت می‌کردند، رفتار ایشان متفاوت بود.

 

حجت الاسلام و المسلمین ساجدی افزود: اصل ابتدایی پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در جنگ‌ها این بود که ابتدا با مخالفان مدارا می‌کرد و آنان را به دین اسلام دعوت می‌کرد و با جنگ و خونریزی مخالف بود، اما در صورتی که دشمنان تأکید بر جنگ داشتند، آن حضرت به نص فرمان الهی با آنان به شدت برخورد می‌کرد، بنابراین باید مجموعه رفتار پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را در جنگ و صلح در نظر گرفت.

 

تفسیر یک بعدی از ائمه معصومین (ع) حاکی از عدم شناخت درست از ایشان است

 

وی بیان داشت: اگر نسبت به هر یک از ائمه معصومین (ع) تفسیر یک بعدی داشته باشیم، حاکی از عدم شناخت درست از معصوم (ع) است، در تاریخ زندگانی امام حسن (ع) آمده است که ایشان در برخی جنگ‌ها با رشادت شرکت می‌کردند، اما در آن شرایط خاص، مصلحت مسلمانان را در صلح دیدند و صلح نامه را امضا کردند.

 

مشاور معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه گفت: امام حسین (ع) نیز که آن قیام تاریخی را انجام دادند و برای احیای اسلام همه هستی خود را نثار کردند، در حدود 10 سال در زمان معاویه می‌زیستند و پایبند صلحی بودند که امام حسن (ع) امضا کرده بود و در زمانی که یزید و معاویه صلح‌نامه را نقض کردند، قیام کردند.

 

حجت الاسلام و المسلمین ساجدی تصریح کرد: بنابراین باید همه ابعاد شخصیت فردی، اجتماعی، عبادی و جنبه‌های صلح‌آمیز و قهرآمیز را در رفتار و سیره همه معصومین (ع) در نظر گرفت و بدانیم که اگر هر یک از ائمه معصومین (ع) در موقعیت دیگری بودند، همان کاری را می‌کردند که آن امام معصوم (ع) انجام داده است.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 445680

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha