به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل ازحوزه هنری، پنجمین روایت همدلی با همكاری خانه ادبیات افغانستان و مركز آفرینش های ادبی تالار مهر حوزه هنری برگزار شد. در این مراسم صادق دهقان، محمدسرور مولایی، علی محمد مودب، جواد محقق، اسدالله شعبانی، علیرضا قزوه و چهره های ادبی و فرهنگی دیگری از ایران و افغانستان حضور داشتند.
در این مراسم، محمدسرور مولایی، نویسنده و پژوهشگر زبان و ادب فارسی به سخنرانی پرداخت و گفت: 50 سال است در ایران زندگی می كنم. در تمام این سالها فراز و نشیبهای زیادی دیده و در مقابل همه آنها ایستاده ام. گاهی تعجب میكنم كه چرا این همه سال درباره مشكلات مهاجران افغان حرف زده ایم، این همه گفته ایم این قرائتی كه از حضور افغانها در ایران هست به سود هیچكس نیست و تلاش كرده ایم نگاهی كه به این مهاجران وجود دارد را عوض كنیم اما باز هم این صدا شنیده نشده است. چرا با این همه خردمند و اهل فرهنگ، یك نفر پیدا نمیشود قرائتی را كه یك انگلیسی نوشته و حمله افغانها به ایران را شرح داده، تصحیح كند؟
این عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی تاكید كرد: به هر دو كشور به یك اندازه علاقمندم و به این دو خانه ام خیانت نمیكنم. ما مهاجران افغان ایران را به اندازه جانمان دوست داریم و همه ما تجربیات مشترك داشته ایم. ما میراث مشتركی با یكدیگر داریم كه باید در حفظ آنها بكوشیم.
وی همچنین افزود: ما به حافظ همانقدر می نازیم كه شما به مولانا. این كه بخواهیم نویسندگانمان را تقسیم و محدود به یك مرز جغرافیایی كنیم به زیان ماست. این افراد از مرزهای جغرافیای جهانی هم گذشته اند و دنیا سالهاست در برابر عظمت آنها از جمله مولانا و فردوسی سر خم كرده است.
مولایی گفت: مقام رهبری نیز تاكید كردند كه با مهاجرین با تكریم رفتار شود. خواسته ما این است كه این تكریم عملی شود، از مصادیق این تكریم عملی می تواند این باشد كه صدا و سیما تصویرها و زبانی كه از افغانها به تصویر میكشد مبتنی بر واقعیت باشد، شرایط تحصیل افغانها در ایران از دبستان تا دانشگاه فراهم شود و بسیاری از حقوق دیگر آنها رعایت شود.
جواد محقق: بر وجوه اشتراك تاكید كنیم نه اختلافها
در ادامه نیز، جواد محقق در این برنامه، ضمن ابراز خرسندی از حضور در این جمع و اظهار امیدواری برای روایت همدلی به اعداد چند رقمی برسد، اظهار كرد: خداوند در كتاب خواندنی اش كه كتاب برگزیده تمام جشنواره های زندگی است، فرموده برترین شما باتقواترین شما است و برتری را به رنگ و نژاد و ملیت نداده است.
این شاعر افزود: به جای این كه بر سر اختلافاتمان پای بكوبیم بهتر است بر وجوه مشترك تاكید كنیم و این آرزو را دارم كه مسائلی كه به نوعی بهانه اختلاف و درگیری و سوءتفاهم بین ملتهاست از میان برود.
محقق سپس به شخصیت هایی كه بر سر ملیت آنها بحث می شود اشاره كرد و افزود: به جای این كه درگیر شویم كه مولانا، سنایی، سید جمال الدین اسدآبادی و ... اهل كدام كشور بوده اند و بخواهیم بر سر تصاحب آنها با هم بجنگیم، بهتر است مثل خود آنها روی همدلی تاكید كنیم. آنها مردمی بوده اند كه در روزگار خودشان توانسته اند دامنه همدلی را فراتر از مرزها ببرند و ما هم باید مانند آنها وجوه اشتراك را بهانه ای كنیم برای این كه اختلافها را كنار بزنیم نه این كه خود شخصیت این بزرگان سبب اختلاف بین ما شوند.
وی تاكید كرد: این شخصیتها بزرگتر از این هستند كه بخواهیم آنها را صرفا در یك سرزمین بگنجانیم. كرد و ترك و لر و بلوچ بودن و ... نباید ملاك ارتباطهای ما باشد بلكه ارتباط های انسانی، اسلامی و زبان غنی فارسی می تواند ما را به همدیگر پیوند دهد.
گفتنی است، در پایان این مراسم، با حضور چهره هایی از فرهنگ و هنر افغانستان و ایران، از عارف جعفری، شاعر، آهنگساز و خواننده افغانستان تقدیر شد.
پایان پیام/
نظر شما