نگهداری قالی‌های نفیس تاریخی در موزه تخصصی فرش آستان‌قدس رضوی

خبرگزاری شبستان: معاونت امور موزه‌های سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان ‌قدس ‌رضوی گفت: قالی‌های نفیس دوره‌های مختلف تاریخی در موزه تخصصی فرش آستان‌قدس رضوی نگهداری و نمایش داده می شود.

علی سوزنچی‌کاشانی، معاونت امور موزه‌های سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان ‌قدس ‌رضوی در گفتگو با خبرگزاری شبستان در مشهد گفت: موزه تخصصی فرش آستان‌قدس رضوی گنجینه‌ منحصر به فردی است كه بالغ بر650 تخته از فرش‌ها و قالی‌هاي دستبافت‌ ایرانی از دوره صفویه تا عصرحاضر را در خود جاي داده است.

 

وی  با بيان اينكه موزه اين آستان مقدس داراي فضاي نمايشي افزون بر 6 هزار و 500 متر مربع است، گفت: اين موزه به عنوان بزرگترین موزه تخصصی فرش خاورمیانه مورد استقبال و توجه دوستداران هنر ایرانی قرار گرفته است.

 

سوزنچی‌کاشانی با اشاره به اینکه بزرگترین موزه فرش خاورمیانه با 650 فرش در جوار بارگاه حضرت رضا(علیه‌السلام) قرار دارد، گفت: در حال حاضر 103 تخته قالي و قاليچه از نفيس‌ترين شاهكارهاي هنري هنرمندان ايراني از دوره‌هاي صفویه تا معاصر در اين موزه تخصصی و كم‌نظير در معرض ديد علاقه‌مندان قرار گرفته است.

 

وی تصریح کرد: این موزه شامل مجموعه‌ای غنی از قالی‌های نفیسی است که طی دوره‌های مختلف تاریخی، توسط دوستداران و عاشقان امام رضا(علیه السلام) وقف یا اهداء شده و يا توسط آستان قدس رضوی برای استفاده در حرم مطهر خریداری شده است.

 

سوزنچی‌کاشانی افزود: بسیاری از این فرش‌ها علاوه بر ارزش تاریخی و هنری، دارای ارزش‌های کاربردی بوده و به عنوان کف‌پوش، سجاده، ضریح‌پوش و پرده در دوره های مختلف در حرم مطهر رضوي مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

 

وی با اشاره به اينكه فضای کارگاهی در نظرگرفته شده در این موزه‌ها يكي از نقاط شاخص آن به شمار می‌رود، اظهار داشت: اين موزه داراي بخش‌هایي همچون حفاظت و مرمت، قرنطینه، آفت‌زدایی و مخزن است.

 

سوزنچی‌کاشانی با بیان اینکه این موزه از بهترین سیستم نمایش فرش استفاده می‌کند، ادامه داد: شیوۀ نمایش قالی‌ها در این موزه به دو روش کلی عمودی و افقی است که در نوع نمایش افقی از سکوهایی با شیب بسیار کم و در نوع نمایش عمودی از روش نصب نوارهای ولکرو که بهترین و مناسب‌ترین سیستم نمایش فرش و منسوجات به شکل عمودی بوده، استفاده شده است.

 

معاون امور موزه‌های سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان ‌قدس ‌رضوی با بیان اینکه هر طبقه این موزه، مختص به منطقه و دوره زمانی مشخص است، گفت: در طبقه همکف قالی‌های بافت مناطق مرکز و شرق کشور و همچنین قالی‌های پرده‌ای نگهداری می‌شود.

 

وي ادامه داد: طبقه اول این موزه به قالی‌های بافت مناطق غرب و شمال غرب کشور و نیز قالیچه‌های بافت ایلات و عشایر کشور اختصاص دارد همچنين طبقه منهای یک نیز به نمایش قالی‌های دوره صفوی و قالی‌های بزرگ مشهد و قالی‌هایی از کرمان و کاشان می‌پردازد.

 

سوزنچی‌کاشانی خاطرنشان کرد: در انتخاب و چیدمان فرش‌ها سعی بر این بوده که برای هریک از مراکز مهم قالی‌بافی کشور، فضایی اختصاصی در نظر گرفته شود تا ضمن ملموس بودن ویژگی‌های فرش‌بافی این مناطق، به معرفی سابقه فرش‌بافی آن‌ها نیز پرداخته شود.

 

وي تصريح كرد: قالی افشان‌بندی، قالی افشان شاه‌عباسی گلابتون‌دار مربوط به دوره صفویه، قالی چهار فصل، قالی پرده‌ای گلدانی، قالی بته سراسری، قالیچه محرابی درختی (درخت طوبی) متعلق به دوره قاجار همچنين قالی محرابی تصویری «هفت شهر عشق» دوره معاصر از جمله قالی‌های نفیسی است که در این موزه نگهداری می‌شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 445955

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha