عبدالحسین طالعی عضو هیأت علمی دانشگاه قم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، عنوان کرد: در رابطه با سیره زندگی حضرت زهرا (س) میتوان به دو گونه اجتماعی و دینی ورود پیدا کرد، به طوری که در ورود دینی، آنچه که مشخص است این است که هیچ انسانی با اهل بیت (ع) و از جمله حضرت زهرا (س) قابل قیاس نیست، آن حضرت معصوم و آسمانی هستند و دارای فضایل بسیاری هستند.
طالعی اظهار داشت: در مورد فضائل اهل بیت (ع) و حضرت زهرا (س) به این گونه نیست که فقط به احادیث اکتفا کنیم، بلکه هر یک از این فضائل در بیان عقلی تفصیلهایی دارد و معصوم بودن و آسمانی بودن، منافاتی با الگو شدن آنان ندارد.
گروههای تکفیری با نام اسلام، عملکرد اجتماعی بدی در جهان داشتند
وی با اشاره به ورود اجتماعی در زندگانی اهل بیت (ع)، بیان کرد: کشورهای غربی در بحث دین، روشی را پیش گرفتهاند که حق و باطل را در نظر نمیگیرند، بلکه تاریخی بررسی میکنند، بدین صورت که در هر مقطع زمانی، کدام دین عملکرد اجتماعی بهتری دارد.
مسئول انجمن كتابداری و اطلاعرسانی قم ادامه داد: کشورهای غربی عقیده دارند که در هر زمان، هر دینی که عملکرد اجتماعی بهتری داشته باشد، آن دین در آن مقطع زمانی بهتر است و در نظر آنان در این مقطع زمانی، اسلام یعنی داعش که بدترین عملکرد اجتماعی را داشته است، داعش و گروههای تکفیری با نام اسلام، عملکرد اجتماعی بدی در جهان داشتند و اسلامستیزی از این جا نشأت میگیرد که در جای خود باید بحث شود.
مبانی دین اسلام عقلی است
طالعی با بیان این که دین اسلام، دین عقل است، عنوان کرد: مسلمانان مراقب باشند که به ورطه توطئه دشمنان اسلام نیفتند، اسلام مبانی دینی دارد که عقلی است و اگر عقل را از دین جدا کنیم، دین ناقص میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم اظهار داشت: عمل کردن به فرمایشات حضرت زهرا (س) کار خوبی است در حالی که از اصل باید باشد و اصل این است که حضرت زهرا (س) حجت خداوند است و از نظر عقلی باید از حجت خداوند تبعیت شود، اگر فردی از نظر عقلی، حضرت زهرا (س) را حجت خداوند بر روی زمین بداند، الگوپذیری از حضرت فاطمه (س) را نیز قبول میکند.
مقطعی کار کردن در الگوپذیری از اهل بیت (ع)، نتایج خوبی به همراه نداشته است
طالعی تصریح کرد: نگاه به گذشته نشان میدهد که مقطعی کار کردن در الگوپذیری از اهل بیت (ع)، نتایج و عملکرد خوبی به همراه نداشته است، در حالی که ما باید ریشهای به میدان بیاییم تا موفق عمل کنیم.
نویسنده کتاب «عطارد دانش» عنوان کرد: اگر در خانواده و یا جامعه این اصل وجود داشته باشد که به دلیل دین و عقل باید از حضرت زهرا (س) تبعیت شود، به طور یقین نتیجه حاصل میشود و این موضوع در عمل اثبات شده است.
رویکرد غلط در معرفی ارزشهای اسلامی
عضو هیأت علمی دانشگاه قم اظهار داشت: متأسفانه در معرفی ارزشهای اسلامی یک رویکرد غلط در جامعه وجود دارد که لعاب سیاست به آن زده میشود که باعث آسیب رساندن به آن ارزش میشود.
طالعی ادامه داد: به عنوان مثال در جامعه گفته میشود که بیحجابی، توطئه استکبار است در حالی که از نظر یک جوان، استکبار یعنی کشورهای غربی که به عنوان کشورهای پیشرفته هستند و سوالاتی در ذهن نسل جوان به وجود میآید که به آنان پاسخی داده نمیشود.
وی با بیان این که نباید با سخنان یکطرفه، سوال بیپاسخ در ذهن نسل جدید ایجاد کنیم، گفت: قبل از انقلاب اسلامی، افرادی چون شهید مطهری بعد از سخنرانی مینشستند و به سوالات پاسخ میدادند در حالی که امروز سخنرانیهای زیادی از طریق رسانه و یا مکانهای مذهبی برگزار میشود که به صورت یکطرفه است.
چرا فقط الگوپذیری زنان؟!/زندگانی حضرت زهرا (س) را به تاریخ و آموزهها خلاصه کردیم
عضو هیأت علمی دانشگاه قم با پرسش این سوال که چرا فقط در مورد الگوپذیری زنان از حضرت زهرا (س) سخن گفته میشود، یادآور شد: آیا مردان از آموزههای حضرت فاطمه (س) بی نیاز هستند؟، این که رسول خدا (ص)، حضرت فاطمه (س) را سیده زنان عالم معرفی کردند به این دلیل بود که پیامبر اسلام (ص) خود سید همه جهانیان بود و حضرت زهرا (س) ماهی در برابر خورشید بود، اما زمانی که به ما برسد حضرت زهرا (س) برای ما همان خورشید است، بنابراین مردها نیز باید از حضرت فاطمه (س) الگو بگیرند.
طالعی گفت: ما زندگانی حضرت فاطمه (س) را به تاریخ و آموزهها خلاصه کردهایم و تاریخ را منحصر با قضیه شهادت و عزاداری و آموزهها را منحصر به حجاب کردهایم، به همین دلیل مخاطب امروز، حضرت فاطمه (س) را به عنوان الگو برای خود نمی پذیرد.
وی بیان داشت: متأسفانه ما حجاب را به عنوان پوشش و نه به عنوان عفاف و زندگی سالم معرفی کردهایم، و از کل تاریخ زندگانی حضرت زهرا (س) بیشتر به مصیبتهای آن بانوی بزرگوار اشاره کردهایم و به جنبههای دیگر زندگی آن حضرت نپرداختهایم، بنابراین ما باید ابتدا خودمان را نقد کنیم و سپس به مخاطبین خود بپردازیم.
آموزههای دینی حضرت زهرا (س) منحصر به حجاب شده است
نویسنده کتاب «دادگری خداوند» تصریح کرد: آموزههای دینی حضرت زهرا (س) منحصر به حجاب شده است که آن نیز در جامعه ما یک امر حکومتی شده است و به همین دلیل به این ارزش اسلامی، آسیب وارد شده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم تأکید کرد: نه حضرت زهرا (س) منحصر در تاریخ و آموزه هاست، نه تاریخ منحصر در مصائب آن حضرت است و نه آموزههای آن حضرت منحصر در حجاب است.
آموزههای مهم، زیاد و کلیدی حضرت فاطمه (س) در باب توحید
وی اظهار داشت: حضرت فاطمه (س) علیرغم عمر کوتاهی که داشتند، آموزههای بسیار زیاد و مهم داشتند؛ به ویژه آن حضرت در باب توحید، آموزههای مهم، زیاد و کلیدی داشتند.
مسئول انجمن كتابداری و اطلاعرسانی قم بیان کرد: آموزههای توحیدی حضرت زهرا (س) بینظیر است اما متأسفانه امروز، فروع دین را مقدم بر اصول دین میدانیم، در نتیجه نماز از توحید بالاتر میشود در حالی که نماز، پیکر و توحید روح پیکر است.
طالعی اضافه کرد: توحید، روح نماز است و اگر توحید در وجود انسان نهادینه نشود، نماز نیز در زندگی فرد نهادینه نمیشود؛ حضرت فاطمه (س) توحید را نهادینه کرد و نشان داد که همه انسانها به آن نیاز دارند.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم عنوان کرد: نمونهای از آموزههای توحیدی حضرت زهرا (س)، دعاهای تعقیب نمازهای آن حضرت است که شامل پنج دعاست و سیدبن طاووس در کتاب فلاح السائل بیان کرده است که سرشار از حقایق اعتقادی است.
وی در ادامه گفت: این دعاها به عنوان پایان نامه توسط یکی از دانشپژوهان دانشگاه قم مورد پژوهش قرار گرفت و برای چاپ به چندین ناشر نشان داده شد، اما متأسفانه هیچ یک از ناشران، حاضر به چاپ آن نشدند و علت آن را عدم استقبال خوانندگان عنوان کردند.
مبنای دعاهای تعقیب نمازهای حضرت زهرا (س)، فهم توحید است
طالعی تصریح کرد: مبنای دعاهای تعقیب نمازهای حضرت زهرا (س)، فهم توحید است و زمانی که این دعاها فهم شود، توحید نیز فهم میشود و میتوان شیرینی دعا را چشید؛ اگر متولیان و مسئولین فرهنگی شیرینی دعاهای توحیدی را بچشند، در نتیجه میتوانند آن را به مخاطبین خود بچشانند.
نویسنده کتاب «در انتظار موعود» اظهار داشت: متأسفانه ما احساس را به جای معرفت نشاندیم، شور را به جای شعور نشاندیم، شعر را به جای استدلال نشاندیم و رسانهها به این مطلب دامن میزنند.
وی بیان کرد: حقایق توحیدی و معرفتی باید هضم وجودی شود و اگر هضم وجودی شد، آنگاه انسان با وجودش این حقایق را تبیین میکند نه با کلمهاش؛ و اگر با وجود تبیین شود، آنگاه راه برای تبیین هنر باز میشود و فیلمها و کارهای هنری ساخته میشود.
متأسفانه نگاه ما، نگاه مناسبتی و یک بار مصرف است
طالعی با طرح این سوال که چرا حضرت زهرا (س) در رسانه تصویری به اندازه جلالالدین و مختار جایگاه نداشته است، گفت: جواب این سوال این است که حتی ما که در حوزه مسائل دینی و مذهبی فعالیت میکنیم، هنوز حقایق توحیدی حضرت فاطمه (س) را هضم وجودی نکردیم، بنابراین به دیگران نیز نمیتوانیم انتقال دهیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم تصریح کرد: هنرمند نیز تا زمانی که به وجود حقیقی آن حضرت (س) پی نبرد نمیتواند اثری خلق کند، هنوز هنرمند نمیداند که حضرت زهرا (س) کیست و آن بانوی بزرگوار را تنها در مصیبت و حجاب میشناسد و طبعا وقتی چنین حالتی احساس شود، زاید بر زندگی میشود نه متن زندگی و بنابراین برای آن وقت نمیگذارد.
وی عنوان کرد: متأسفانه نگاه ما، نگاه مناسبتی و یک بار مصرف است و سوالی که اینجا مطرح میشود این است که چرا به عنوان رسانه فقط در ایام فاطمیه به فکر حضرت زهرا (س) هستیم، ایام فاطمیه شوری به پا میشود و پس از آن شور میخوابد و به سال بعد موکول میشود.
طالعی با بیان این که اولین و فوریترین کار برای آسیبشناسی، بحث تبلیغ و ترویج حضرت فاطمه (س) است، اظهار داشت: امروز باید متولیان دینی، روانشناسان، جامعهشناسان، اساتید علوم تربیتی، کارشناسان رسانه، مسئولین آموزش و پرورش، اساتید دانشگاه و طیف وسیعی از کارشناسان بررسی کنند و در مرحله اول، نقد را از خودشان شروع کنند و همه مشکلات را فقط در مخاطبین نبینند.
عضو هیأت علمی دانشگاه قم درپایان گفت: موضوع حجاب و یا شهادت حضرت زهرا (س) از مسائل مهم زندگانی آن بانوی بزرگوار است و باید به این موضوعات پرداخت، اما تأکید بر آنها و افراط در این مباحث باعث شده است که از جنبههای دیگر که بسیار مهمتر هستند، غفلت کنیم و به آموزههای دینی ما آسیب وارد شود.
پایان پیام/
نظر شما